maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kukkivia perennoja ja pensaita

Pioni Rubra Plena'


Ensimmäinen pionipensas on kukkinut jo muutaman päivän ja toinen aloitteli tänään kukintaansa. Nämä pionit  istutin 2 vuotta sitten. Kolmas ryhmä pinkkejä pioneja on vielä nupuilla. Nämä ovat lempparikukkiani niinkuin kuvien määrästä voi päätellä. 


Annoin papalle pienen homman, hän sai lyhentää männystä jätettyä runkoa. Lyhyempänä se on paremman näköinen. Pitää vielä kiinnittää lyhty siihen jotenkin kiinni.


Meidän mr. marjabongari huomasi äsken, että lyhdyn takana kasvavassa marjasinikuusamassa oli ensimmäiset melkein kypsät marjat. Oli se vähän kitkerä vielä. Mutta siis 17.6., luonto on ottanut varsinaisen spurtin helteisestä toukokuusta.


Pioneja edestä ja takaa... 

Sammalleimut lopettelevat jo kukintaansa. Tuossa penkin reunassa on niitä 3 mätästä, 1 on kuivettunu melkein kokonaan. Se on kasvanut koko ajan huonosti. Taitaa vaahtera viedä kaiken voiman läheltään.
Maahumalaa pilkahtaa vielä sieltä sun täältä. Kyllästyin niihin viime kesänä ja revin kaikki pois tästä penkistä.  Mutta eihän niistä niin helpolla eroon pääse, juuresta nousee uusia alkuja.


Särkynytsydän jäi tänä kesänä pieneksi verrattuna viime kesän suureen kasvustoon. Olenkohan muistanut voimmittaa sitä ollenkaan...

Tunturipoimulehdessä on pienet kellertävät kukat. Niiden valkoreunaiset lehdet ovat se juttu.Aikaisemmin keväällä otetussa kuvassa näkyy vielä selvemmin lehtien valkoiset reunat. Tunturipoimulehdet ovat nättejä reunuskasveja. Ne kasvavat n. 15 cm korkeiksi ja leviävät hiljalleen. Eivät rönsyile joka paikkaan niinkuin maahumala. 


Marja-aroniakin on kukkinut jo jokin aika sitten.


Marja-aronian kukissa on hienoja pinkkejä heteitä. 


Ananasmansikat kukkivat ensimmäistä kertaa. Istutin niitä viime keväänä. Nyt pääsemme maistamaan ensimmäiset kypsänä valkoiset mansikat. Siellä taisi näkyä jo raakilekin.


TulikellukkaRajalla kasvaa virpiangervoja, niistä on tullut tiheä aita. Nämä pensaat ovat  joutuneet parturointini kohteeksi keväällä. Halusin enemmän tilaa kasvulaatikon ja pensaiden väliin. Aidanpätkä ei ole ihan kauneimmasta päästä ;) Leikkaan sitä vähän parempaan muotoon kesällä, se on kasvanut taas leveyttä. Juuresta leviää uusia alkuja, joita olen siirrellyt pensaiden reunaan. Siinä on ollut aukkokohta naapuriin.


Virpiangervon kukkia.