sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

makeita marjoja ja siilikaveri


Ensimmäiset ananasmansikat on maisteltu ja haisteltu. Ne tosiaan tuoksuvat ananakselta ja vähän maistuvatkin siltä. Ne ovat tosi makeita, kun vain tietää koska mansikka on kypsä. Kypsyessään se muuttuu ihan vähän punertavaksi. Aika helposti mansikat pilaantuvat, varsinkin sateella. Mutta niinhän käy kaikille mansikoille. Nämä ovat pehmeämpiä kuin punaiset mansikat.
Olen harventanut omppujen raakileita siten, että keitän niistä kiisseliä. Eivät ne kovin karvailta maistu enää sellaisenakaan, mutta kiisseli on ainakin vatsaystävällistä. Tänään omppujen joukkoon laitoin punaisia viinimarjoja, jotka ovat yhdessä puskassa jo kypsiä. Kun kiisseli oli valmista lisäsin vieä mansikkoja. 


Porkkanaharvennusta myös tehdään syömällä niitä. Ehkä aikaisempi harvennus olisi tehokkaampaa, mutta näin saa enemmän syötävää ;) Viher- ja hillosipuleihin pätee sama. Hillosipulisäilykkeen teko-ohjeen pitäisi etsiä. Oletko sinä säilönyt etikkaliemeen tms. hillosipuleita ? Päätin kokeilla tehdä niitä itse, kun en löytänyt viime jouluna mistään kaupasta kotimaisia hillosipuleita joulupöytään.


Kasvihuonevattuja ja mansikkoja tulee joka päivä  litran verran. Nyt olen saanut jo pakastettuakin niitä. Jätän keittiön pöydälle aina iltapäivisin muutamia mansikkoja, vadelmia, tomaatteja, viinimarjoja ja omppuja. Yleensä ne on syöty aamuun mennessä.Tämä ei ollutkaan chili vaan ihan tavallinen paprika, onneksi. Taimen lapussa lukee Porkkanapaprika ja sellaiseltahan se näyttääkin. Hyvältä maistui leivän päällä. Toisetkin ovat alkaneet jo oranssistua. Näitä haluan ensi kesänäkin, toivottavasti niitä on taas Kukkatorilla. Keltaisia ja punaisia kirsikkatomskuja kypsyy päivittäin muutamia. Ei ole tarvinnut kaupasta ostaa pariin viikkoon.
Yllätyin ihan, kun metsässä mustikatkin olivat jo kypsiä. Miehet kävivät saaristossa poimimassa 2 sangollista. Minä osallistuin sentään perkaukseen ja pakastukseen. Osan mustikoista keitin hilloksi.  Johon en laittanut sokeria ohjeen mukaan vaan sen verran, että maistuvat sopivan makeilta puuron kanssa.

Vitamiinitorni


Loppukevennys; tässä on puolet tämän syksyn viinirypälesadosta.


Tämän viikon vieras, ihana siili. Niinkuin kuvasta näkyy tulee terassilta joskus heitettyä kukkapenkkiin mm. herneepalon tai mansikan. Siili tuli niitä nuuhkimaan. Puskista kuului tuhinaa ja rapinaa. Vein sille vettä lautasella.

Mitä sinä siellä ylhäällä kurkit ?