tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kesäkukkia, maisseja yms.

purppurapipo  

Tiedätkö näiden suikalelehtisten viherkasvien nimeä ? 

Punalehtinen näyttäisi olevan viherliljapuu 'Red Star' (Cordyline australis), kestää pientä pakkastakin.
Viihtyy valoisassa paikassa mutta ei suorassa auringonpaisteessa.

Onkohan vaalealehtinen samaa sukua vai ihan eri kasvi ?
Sain vinkin, että olisi samoja Viherliljapuita.

Löysin tällaisia tietoja;
 Traakkipuu ja liljapuu ovat lähisukulaisia ja niitä on vaikea erottaa toisistaan. Juuret ovat liljapuilla valkoiset ja nuijamaiset ja traakkipuilla oranssinkeltaiset.
Lisätään latva- tai versopistokkaista
päivän hillovärkit 


Istutin  kahta laatua lehtisalaatteja laatikkoon, joka on terassilla. Siinä ne pysyvät terveinä ja puhtaana. Kasvimaalla salaatinlehdet ovat reikiä täynnä. Ehkä niitä kotiloja ja etanoja pitäisi alkaa pyydystämään.  

On tullut tässä mieleen, että voisi ensi kesäksi kehitellä saalaateille, yrteille yms. terassille jonkun siistin kasvulaatikon tai vitriinin tapaisen. Terassilta on niin kätevä napata ruuanlaiton lomassa tarvittavat vihannekset. Katsoin kaupassa Kekkilän jalallista viljelylaatikkoa ja vitriiniä. Ne olisivat valkoisina kauniit ja sopisivat valkoisten terassikaiteiden viereen. Olisivat justiin passelit siihen tarkoitukseen, mutta niiden hinta on niin huikea. Odottelen vielä, jos tulisivat syksyllä tarjoukseen. Pitäisköhän pitkästä aikaa lotota...


Muutamia herneitä on rouskuteltu. Aika pieniä ovat vielä vaikka palko on paksu.


Maisseihin on kasvanut töyhtöjä eli satoakin pitäisi tulla. Aika myöhäiseksi maissien kypsyminen menee täälä pohjanmaalla. Niitä saisi tulla nyt, kun on grillikausi. Mutta voihan syyskuullakin vielä grillailla.


Heinäkuun viimeiset päivät ovat olleet sateisia. Vesiastiat ovat taas täynnä. Nyt voisi aurinko vaihteeksi näyttäytyä. Katselin tänään huolestuneena kurkkuja. Pienet alut muuttuvat heti vaaleiksi, kun on sateista. Johtuukohan se  korkeasta ilmankosteudesta vai lämpötilan laskusta ?