maanantai 5. elokuuta 2013

Liljoja, liljoja ja liljoja.


Päärynöillä on aikaa kasvaa vielä monta viikkoa. Jos on lämmin elokuu niistä kasvanee ihan hyvän kokoisia. Nyt ne ovat vielä pienempiä kuin omput. Mustia täpliä vaan alkaa taas näkyä, höh.


Saskatoonin suurin sato tähän asti. Ja on niitä syöty suoraan puskastakin. Nämä marjat oikein pakastin.


Kurkkuja olemme saaneet syödä taas pitkästä aikaa. Harmi vain, kun näiden isojen jälkeen taas seuraavat näyttävät muuttuneen vaaleiksi. Olen polttanut kynttilää öisin kurkkujen lähettyvillä, ettei lämpötila putoaisi niin alas öisin. Pitäisi selvittää, onko aurinkoenergialla toimivia lämmittimiä olemassa ? Mieheni sen keksi, että sellainen ei tarvitsisi sähköä.


Keltaiset ja oranssit porkkanapaprikat kypsyvät melkein kaikki samaan aikaan. Olemme syöneet niitä voileipien päällä, ihan sellaisenaan rouskutellen ja grillattuna.


Kasvihuoneessa on kaksi keltaista paprikaa. Kummastakin on syöty 1 tai 2 ja lisää kypsyy. Mielestäni ostin punaisenkin paprikan, mutta laput oli tainnut mennä sekaisin.


 Isot tomskut ovat kasvaneet hyvännäköisiksi, samoin keltaiset kirsikkatomaatit. Parhaiten satoa tulee aina kirsikkatomaateista.punaisia kirsikkatomaatteja

Sen sijaan tavalliset tomaatit ovat pinnaltaan kuin kuiva autiomaa. Ensi kesänä kasvatan vain ja ainoastaan kirsikkatomaatteja erivärisinä. Ja päärynätomskuja voisi myös laittaa, nehän kasvoivat hyvin viimevuonnakin. 
Himrod-rypäle on kasvanut kesän aikana kattoon asti. Olen leikannut sen kaksi päähaaraa poikki n 170 cm korkeudelta. Sitten alkoi kasvamaan sivuhaaroja, ne olen leikannut 5-7 lehden takaa. Sivuhaaroihin kasvavat leikkaan 1-2 lehden takaa. En tiedä saanko vietyä sitä enää ehjänä talvisuojaan. Täytyy katsoa syksyllä miten varret taipuvat, jos ne irrottaa. Tai sitten suojaan versot hallapeitteellä ja ruukun voisi nostaa turpeella täytettyyn saaviin. Eiköhän se lämmittäisi juuria ?


Zilgan minisato kasvaa, peräti 7 rypälettä.Porkkanoita ja sipulia hakiessa huomasin, että siellähän on pikkuriikkisiä vesimeloneja.Valkosipuli oli täysikasvuinen. Ne pitäisi nostaa kiireen vilkkaa maasta. Ensi viikolla minulla alkaa sadonkurjuut. Omppuja pitää keitellä, samoin punaisia viinimarjoja. Vadelmiakin vielä vähän tulee. Mustikkoja saa poimia muutaman päivän välein. Hillosipulit pitäisi tehdä. Sitten onkin jo mustat viinimarjat kypsiä. 


Nyt mustikat ovat saaneet kypsyä rauhassa.

Eikö olekin hieno linnoitus ? Nyt on verkkoa niin joka puolella, ettei räkätitkään pääse aidanraoista syömään. Iskä laittoi varjostusverkot reunoille ja äiskä kauniin muovisen hymynaamaliinan. Ja vielä 4 rapisevaa taimikassia sulkapalloverkon tappien päihin. Ei ole näkynyt linnunlintua sen jälkeen. On sen verran hirveät viritelmät :D 
 

Menneellä viikolla on ollut aleshoppailijan kulta-aikaa. Harmaa/peltiruukku euro ja risat, viimeisen sain itselleni. Lila asteri sopii siihen kuin nenä päähän.


Lämpimät päivät näyttävät jatkuvan ensi viikollakin. Se tietää poimimista, keittämistä, hilloamista, uimista ehkä vielä aleshoppailuja jossain välissä. Tänään kävimme avoimien puutarhojen merkeissä niin hienossa puutarhassa Vaasassa, että yöunet menivät. Siellä oli niin paljon meitä miellyttäviä perennoja ja kesäkukkia, rakennelmia, polkuja, vesiaiheita ettei mitään rajaa. Aivan uskomaton puutarha. Mieheni halusi ostaa pasuunakukan alun ja runkoverenpisaran. Hänkin on aivan puutarhaharrustuksen pauloissa.