sunnuntai 11. elokuuta 2013

Loppukesän kukkia ja mehunkeittoaAprikoosipuu asustaa nyt liljapenkissä. Vasemmassa kuvassa oikeassa reunassa ja oikeassa kuvassa vasemmassa reunassa. Kaivoin sille noin kahden lapion syvyisen kuopan. Tuolla kohtaa multaa oli 30 senttiä, sitten tuli murskekerros ja sen alla pohjamaa. Tuossa pitäisi olla lämmin paikka. Se on talon eteläseinustalla ja 3 tuijaa samassa altaassa suojaavat tuulilta. Aprikoosin lähellä kasvavat sinikriikuna, kirsikka ja keltaluumu. Viimeksimainittu on lähtenyt hiljakseen kasvuun kesän aikana, mikään nopeakasvuinen ei keltaluumu näytä olevan.Ison kiven juurelle olen istutellut kaikenlaista; pikkuhavuja, alppiasteria, tulikellukkaa, heinäkasvin, pohjanrantakukkaa, syysleimua, purppurapipoa, piippuköynnöksen...


...viime vuonna istutettuja ..


syysleimuja 


Kuvia olikin sen verran paljon, että teen myöhemmin oman postauksen ison kiven istutuksista.


Tänään oli vuorossa mehunkeittoa. Tein sitä punaherukoista ja ompuista.  Laitoin sokeria omppulohkojen päälle ajatuksella, että niistä tulisi mehua paremmin. Tosi vähän ompuista tulee mehua, siksi laitoin punaherukkaa joukkoon. Tästä satsista tuli vajaa kolme litraa. Omppusose näytti siinä vaiheessa vielä niin mehevältä mehumaijassa, että kaadoin niiden päälle keitettyä vettä. Siitä tuli vielä litra makeaa janojuomaa. Tämä mehu on meidän suosikki ! Omppuja on vielä puussa ja marjojakin vähän puskassa, että saan tehdä samaa toisenkin kerran.  


Samo omput ovat tosi hyvänlaatuisia tänä vuonna. Vain muutamissa on ollut tumma siemenkota, muuten omppu on terve pinnaltaan. Muumiotautisia on löytynyt tähän mennessä ehkä 5 kpl. Näistä ompuista yhdessä on tumma sisusta kaikki muut olivat terveitä. Minähän otin keväällä katekankaat ja kuorikatteet pois omppupuiden alta. Juuristoalueelle laitoin hevonkakkakompostia ja uutta puutarhamultaa. Kesän aikana olen laittanut muutaman kerran ruohosilppua. Se taisi kannattaa, terveestä omppusadosta päätellen. Pari päivää sitten luumut alkoivat sinertää ja nyt väriä tulee vauhdilla joka päivä lisää. Yhden ryppään näin tässäkin puussa muumiotautisia luumuja. Pitääkin käydä ottamassa ne pois, kun äsken sen unohdin tehdä. Olen vienyt kasvihuoneeseen pieniä pusseja, joihin voin kerätä muumioiset hedelmät ja viedä heti roskikseen. Muuta keinoa en tiedä, millä muumiotautia pystyy pitämään kurissa.


Jaloangervot (Maggey Daley) tuovat syyskesän tunnelmaa. Pienet auringonkukat ovat siemenistä, joita söimme viime talvena. Tai ei siis samoja joita söimme, mutta niitä jotka jäivät syömättä ;)


Karhunvadelmakin tekee muutamia marjoja. Se vähän kärsi kevään muutosta, lehdet eivät ole oikein kasvaneet. Onhan se selvää, kun piti yhtäkkiä alkaa uudestaan juurtumaan.


Samoista auringonkukansiemenistä kasvaa raja-aidan vieressä isojakin kukkia.


Menin laittamaan gojimarjoille tukea, kun ne alkoivat repsottamaan sinnesuntänne. Sieltä löytyi iloinen yllätys, kukkia ja nuppuja.


Jaa-a, nyt on elokuun 11 päivä, kauankohan kukasta kestää kehittyä marja ?

Kävimme muuten tänään vielä uimassa Strömsössä, saas nähdä oliko viimeinen kerta tänä kesänä. Ranta oli kohtalaisen hiljainen vaikka aurinko paistoi lämpimästi. Täytyy tunnustaa, etten meinannut lämmetä pitkän uinnin jälkeen ollenkaan. Lähdin kävelemään ja katselemaan Strömsön rakennuksia. Löysin sieltä itselleni täysin uuden kesähuone/ kasvihuonerakennuksen. Otin kamerankin mukaan, mutten akkua :O Täytyy mennä vielä ensiviikolla uimaan niin saan siitä kuvia. Rakennus oli tehty vanhoista suurista ikkunoista/ puusta ja se oli korkea siis todella korkea ja näyttävä !! Samaa mallia oleva lasihuone sopisi meillekin, mutta pienempänä...


Ensi viikolla on jotain jännittävää tiedossa. Minä saan alan ammattilaisen vieraaksi puutarhaani. Yhteydenotto tuli muutama kuukausi sitten. Siitä lähtien olen miettinyt, että olenko minä tosiaan onnistunut kasvattamaan sellaisen määrän marjoja ja hedelmiä, että ammattilainenkin sen noteeraa. Huh, tämä on kutkuttavaa ja jännittävää... Ties mitä tämän jälkeen keksin istuttaa, marja ja hedelmäinnostus sen kun kasvaa.