maanantai 19. elokuuta 2013

Hedelmien tuholaisia

Keräsin tähän postaukseen rumia kuvia. Yleensä tulee otettua kuvat terveistä ja kauniista hedelmistä ja unohdettua tautiset tapaukset. Otan ilomielin vastaan vinkkejä ja korjauksia, jos mieleesi tulee jokin muu tuholainen mitä itse olen miettinyt. 

Kysyin meillä vierailleelta puutarhurilta, että mikähän punaluumuja vaivaa ? Hänen mielestään luumunraakileet näyttivät siltä, että niihin olisi mennyt luumukääriäisen toukkia. 
Etsin netistä tietoa luumukääriäisen toukista, löysin mm. seuraavaa;

Luumukääriäinen on luumun hedelmien tuholainen. Kuten serkkunsa omenakääriäinen, se munii yksittäisiä munia raakileiden pinnalle. Toukat kuoriutuvat parissa viikossa ja syövät itsensä luumun maltoon. Toukat poistuvat luumuista elokuussa. Ne talvehtivat puun kuoren raoissa.
Torjuntakeinona pienpihoissa voi suositella luumukääriäisille tarkoitettuja feromonipyydyksiä. Yksittäisistä puista voi vioitetut raakileet kerätä pois ja hävittää, jolloin toukatkin kuolevat.
Talvehtivat toukat ovat tiaisten herkkua, tiaispönttö hedelmätarhassa ei ole turha hankinta

toukkia punaluumujen raakileissa

Elikkä keräsin ensimmäisen pussillisen reikäisiä Kuokkalan yl. punaluumun raakileita. Jatkan hommaa huomenna saksien kanssa. Raakileet ovat vielä niin lujassa, että revin vahingossa pari kokonaista rypästä :( 

Laitoin kesällä  "ampiaispyydyksen" punaluumupuun oksalle roikkumaan. Sieltä löytyi mm. tällainen siivekäs. En tiedä mikä se, oliskohan jokinsortin tuholainen ?Siniluumussa näkyy kaksi ötökkää sukeltamassa hedelmään. Ei tee tämän kuvan jälkeen mieli syödä luumuja, joissa on pieni reikä kyljessä.


 Sinikka siniluumuista on löytynyt muutamia muumiotautisia (oma tulkinta). Muumiotauti on sienen aiheuttama sairaus. Luumu muuttuu ryppyiseksi, ja siihen tulee vaaleaa itiömassaa. Muumiotautia on alkanut näkymään muutama vuosi sitten. Ensin oli muistaakseni omena- ja päärynäpuussa muutamia, myöhemmin luumupuissa. Muumiotaudin kurissapitämiseen ei käsittääkseni ole muita keinoja, kuin kerätä pilaantuneet hedelmät heti pois. Ne pitää hävittää tontilta kokonaan esim. polttaa tai haudata maahan. Niitä ei saa laittaa tavalliseen kompostiin. Itse laitan ne poltettaviin jätteisiin eli ne menevät talousjätteiden mukana.


muumiotauti siniluumussa

7 vuotias Kirsikkapuumme kuivettui pikkuhiljaa. Luulenpa, että aiheutin sen itse 5 vuoden takaisella liian myöhäisellä kevätleikkauksella. Leikkasin sen oksia sillä ajatuksella, ettei puu kasvaisi liian korkeaksi. Sinä keväänä kirsikkapuun leikatut oksat vuotivat nestettä paljon. Kuva on tältä keväältä. Puun keskimmäiset oksat ovat kokonaan kuivettuneet. Leikkasin kuivettuneita oksia keväällä, ajattelin josko puu vielä siitä innostuisi kasvamaan.


Puun rungossa on ollut monta vuotta syvä halkeama. Muistaakseni siitä vuoti aluksi nestettä. Se sai alkuvuosina  jonkun kolhun tai iskun tuohon kohtaan.

Kirsikkapuu kasvatti paljon uusia oksia tämän kesän aikana ja päätin jo, että puu saa jäädä. Mutta, kun kirsikat kypsyivät, ne olivat suurimmaksi osaksi muumiotautisia (oma tulkinta taas). En ole kysynyt keneltäkään ammatti-ihmiseltä, ovatko nämä kaikki muumiotautia. Mutta itse oletan niin. Alkukesästä kirsikoissa oli tummia pilkkuja ja laikkuja...
Kypsyessään kirsikat muuttuivat ryppyisiksi ja niihin tuli vaaleaa itiömassaa.


Niinpä minä otin sahan käteeni ja puu kaatui...Ajattelin, että on parempi kaataa kirsikka pois, ettei se sairastuta muitakin hedelmäpuita. Puu oli kasvattanut paljon juuriversoja, jotka jätin kasvamaan. Ne näyttävät ainakin vielä terveiltä. Olen miettinyt, kasvattaisiko näistä pensasmallista vai yrittäisinkö leikata yhden verson puun malliseksi ? 


Omenoissa on tänä kesänä ollut onneksi vähän muumiotautisia.  Muutama pilaantunut on pudonnut  kovilla tuulilla maahan. Kerään nämäkin rumilukset heti pussiin ja vien roskikseen. 

muumiotautinen omena

Joku toukka on mennyt omppuun sisälle tai lintu nokkaissut sitä. Vioittuneesta kohdasta on päässyt omenaan muumiotaudin sieni-itiötkin. Muumiotauti laajenee rengasmaisena ja lopuksi koko omena on ruskea mätämöykky. 


Otin tänä keväänä pois katekankaat ja kuorikatteet omenapuiden juurelta. Lisäsin uutta puutarhamultaa ja hevonkakkakompostia. Halusin ottaa katteet pois, koska pelkäsin omenaruven ja muumiotaudin elävän kuorikatteiden seassa. Siitähän on mahdotonta löytää kaikki lehdenpalaset ja pienet pilaantuneet omput. Tänä kesänä olen laittanut juuristoalueille ruohosilppua. En tiedä onko nämä vaikuttanut asiaan, mutta tänä kesänä tuli todella terve omenasato (vaikkei sitä näiden rumien kuvien keskellä uskoisi).Näitä päärynöitä vaivaa mielestäni päärynärupi. Musta kohta on vain kuoressa, sisältä päärynä on terve. Keräsin näitäkin pois, että saisimme edes pienen sadon täysin terveitä päärynöitä. Päärynärupi on hedelmänkuoren sieni.Arki on taas palannut ja minä aloitin tänään uudessa työpaikassa. Viime aikoina on tullut oleiltua kotona niin paljon mehuja ja hilloja keitellen, että on aivan kiva päästä taas ihmisten ilmoille.  Vaikka enhän minä puutarhahommia kokonaan jätä, en todellakaan. Uusia suunnitelmia on mielessä jo vaikka kuinka paljon.