perjantai 30. elokuuta 2013

Ensimmäiset maissit


Viime viikonloppuna katsastin ensimmäiset maissit. Ensimmäinen oli täysin kypsä, toinen melkein ja kolmas vähän vielä keskeneräinen. Keitin maisseja hetken suolavedessä, sitten voita pintaan ja grilliin. Seuraksi valkosipuliöljyllä sipaistuja patonkisiivuja ja salaattia. Ai että tuoreet maissit maistuvat hyviltä !
Nyt vain pitäisi olla viikon pari lämpimiä ilmoja, että kaikki maissit ehtisivät kypsyä. 
Niitä vesikielellä odotellessa... 

Karhunvadelmia olemme myös päässeet maistelemaan. Harmi vain, kun viime kesänä ilmestyneet marjaluteet viihtyvät näissä marjoissa. Marjalude imee kärsällään vadelmasta mehua. Yritin etsiä tietoa, voiko marjaluteet levittää jotain tauteja tai olla muuten vaaraksi. Mutta en löytänyt muutakuin, että luteen "syömä" marja voi maistua pahalta. Olisi mielenkiintoista kuulla, jos tiedät jotain marjaluteista ? Itse en ole törmännyt niihin  aikaisemmin.

Miekkalilja eli gladiolus availee lisää kukkiaan. 


Istutin kesällä Kultaisen Kitajkan terassin ilta-auringon puoleiseen tarhaan. Taaimmaisen jaloangervon olisi voinut siirtää etualalle toisen angervon viereen. Mutta en uskaltanut nostaa sitä maasta, kun se on hyvin juurtunut paikkaansa. 

Nyt olemme syöneet niin paljon luumuja, pensasmustikkoja, omppuja, tomaatteja, paprikoja, kurkkuja, viinimarjoja, että niitä putkahtelee pian korvistakin. On kumma ellei vitamiinivarastot ole tupaten täynnä. Siniluumuja on vielä vähän puussa. Ne alkavat nyt olemaan aika pehmeitä. Luumut eivät tahdo pysyä hyvinä poimittuina edes seuraavaan päivään asti, ne pehmenevät niin nopeasti. Olen antanut kaikille meillä käyneille luumupussin kotiinviemisiksi. Ja tänään saivat meidän molempien työkaveritkin luumuja kahvin seuraksi. Hauskaa, kun saa muutkin innostumaan luumun kasvatuksesta. Kaksi tuttavaamme on jo istuttanut Sinikkapuut omiin puutarhoihinsa. Sinikka-luumut maistuvat monille, kun ne ovat niin makeita.


Pensasmustikat alkavat myös vähenemään. Ainossa ja Alvarissa ei enää ole mitään, mutta North Bluessa on vielä muutamia kypsymässä. 


Pitihän luumuistakin tehdä piirakka. Sekoitin luumun paloihin fariinisokeria ja maissitärkkelystä. Tuoreena makeat luumut muuttuvat paistettaessa aika kirpeiksi. Fariinisokeri sopii ainakin omaan makuuni luumun kanssa. Maissitärkkelys taas sitoo luumuista irtoavan mehun. Päälle laitoin lohkeava ananasjugurtti, kananmuna, sokeri & vaniljasokeriseoksen. Ja vatsalihakset kasvavat... :D  

Toisen omenapuun punaposkisia omppuja.

Piirakan kyytipojaksi omenaluumumehua.


dahlia

Kasvimaalla kaksi vuotta talvehtineet ananaskirsikat ovat loppukesästä päässeet hyvään kasvuun. Olen kastellut niitä, kun maa on ollut aivan rutikuivaa. Täksi yöksi luvattiin hallaa, joten saas nähdä kuinka ananaskirsikkojen käy. Olisin tietysti voinut laittaa päivällä harson päälle, mutten muistanut. 


Keräsin jo pari viikkoa sitten pavut kasvimaalta. Näiden papujen varret eivät kasvaneet kuin 20-30 cm korkeiksi. Mutta löytyi sieltä lautasellinen vihreää voimaa.

Keitin papuja muutaman minuutin, jäähdytin ja pakastin kolmeen pieneen pussiin. Kypsennän papuja  ruuanlaiton yhteydessä lisää. 

Tämän kesän istutuksia on vaaleanpunainen Syysvuokko Anemone japonica-hybrid 'Königin Charlotte'. Ne ovat ehtineet jo juurtua ja aloittelevat nyt kukintaansa. Kasvupaikka on puolivarjoinen, kukinta-aika elo-lokakuu ja korkeutta luvataan jopa 100 cm. Ostin näitä perennoja kaksi, toinen on valkoinen. Istutin ne talon länsi-pohjoispuolelle. Aurinko alkaa paistaa sinne alkuillasta. 

Viime viikkoina puutarhassa on vieraillut pikkusiili. Se asustelee luumupuiden, rinneangervojen ja kuunliljojen suojissa. Luumuja poimiessa kuulin massutusta puskista ja kurkin mikä siellä on. Pikkuinen siili siellä popsi maahan tippunutta luumua. Olen kuullut tarhasta monena päivänä rapinaa, joten siili taitaa asustella siellä vakituisesti. 
nuuh, nuuh...  
uskaltaisko lähteä kuunliljojen suojasta... 
jos nopeasti kipaisen...
rohkeus palkitaan, raikas vesi maistuu luumujen päälle :)