perjantai 6. syyskuuta 2013

Uusi oliivipuu


Ostin uuden oliivipuun. Minulla oli muutama vuosi sitten samanlainen, mutta sen kasvatus ei silloin onnistunut. Oliivipuut olivat plantiksessa -50 %, tälle jäi hintaa kympin verran. Siinä on pienenpieniä vihreitä oliivinalkuja. En kastellut puuta pariin päivään ja eilen huomasin, että oliivit olivat menneet ryppyisiksi. Annoin sille vettä kunnolla ja tänään oliivit ovat taas siloisia.

Löysin hyvät hoito-ohjeet oliiville. Jospa nyt osaisin kasvattaa tätä puuta paremmin.

....................................................................................................................................................................................................

Oliivipuu eli öljypuu, Olea europea, on yksi vanhimmista viljelykasveista. Välimeren ympäristössä sitä on viljelty jo yli tuhat vuotta.

Hoito-ohjeet

Oliivipuu viihtyy hyvin valossa ja auringonpaisteessa. Talven sisällä viettänyt oliivipuu kannattaa kesäksi nostaa ruukussa parvekkeelle tai terassille ulos.

Oliivipuulla on pienehköt harmaat lehdet ja vaaleat kermanvalkoiset kukat.
Mikäli saat oliivipuusi kukkimaan kevään ja kesän aikana, on talven aikana odotettavissa satoa. Pienet oliivit kypsyvät tosin hitaasti talven pimeinä kuukausina.

Oliivipuu kastellaan läpimäräksi kastelun yhteydessä ja kastelujen välillä multa saa kuivahtaa.

Oliivipuu on hyvin voimakaskasvuinen, joten se sietää ja tarvitseekin runsasta oksien leikkausta. Tuuheakasvuisesta oliivipuusta on helppo muotoilla vaikka bonsaipuu.

Oliivipuu talvehtii mielellään hiukan huoneenlämpötilaa viileämmässä paikassa, joten se sopii hyvin talvipuutarhan kasviksi ja julkisiin tiloihin esim auloihin ja eteisiin.

.........................................................................................................................................................................................................

Jäin miettimään onkohan varasto liian kylmä talvehtimispaikka sille ? Siellä pidetään vain 8-10 astetta.