perjantai 13. syyskuuta 2013

Päärynät ja punaluumut


 Taas on yksi hedelmäpuu poimittuna ja pakastettuna nimittäin Aunen päärynä. Poimin kaikki loput päärynät ja tein niistä hilloa yksistään sekä omppujen kanssa. Tykkään, että yhdessä omenan kanssa tulee hyvää hilloa. Päärynän maku pääsee paremmin oikeuksiinsa omenan rinnalla.
Päärynöjä saa keittää ja keittää, sittenkin palat ovat vielä kovia. Kuvan päärynät olivat kiehuneet yli puoli tuntia ja ne eivät menneet vielä yhtään sosemaiseksi. Omenat olisivat tässä vaiheessa jo valmista sosetta.


Jotta vitamiinit säilyisivät, soseutin päärynät sauvasekoittimella. Tästä tuli kuin vauvanruokaa, pehmeää päärynäsosetta :) Tätä voi käyttää esim. täytekakuissa. Suklaiseen pohjaan sopii erityisen hyvin.


Punaluumut ovat kypsiä.

Viimeisenä kypsyvät punaluumut. Tänä vuonna Kuokkalan yl. punaluumu teki ja tekee historiansa suurimpia luumuja. Tässä näin nyt minäkin tuloksen, kun malttaa harventaa raakileita. Otin muutama viikko sitten puusta pois kaikki reikäiset raakileet, joihin oli toukka kaivautunut. Siinä vaiheessa näytti, ettei puuhun jäänyt paljon mitään. Nyt olen tyytyväinen tähän määrältään pienempään, mutta laadukkaampaan satoon. Luumut kasvoivat huomattavasti suuremmiksi, kun niitä ei ollut niin paljoa puussa. Taidanpa jatkaa harvennuksia tulivinakin kesinä. 

 
Vasemman puoleisessa maljassa on pieniä sinikriikunoita ja oikeassa punaluumuja.


Yhtenä iltana rouskuttelimme taas maisseja. Näitä ei grillattu, keitin vain suolavedessä. Hyviltä maistuivat niinkin.


Papan viljelyksiä mökiltä; sipulia, porkkanaa, punajuuria ja perunoja. Mieheni isä on onnekas, kun hän jaksaa vieläkin viljellä mökillään juureksia talven tarpeisiin. Ikää hänelle tulee mittariin ensi vuonna 80 v. Hän on tehnyt viime vuosiin asti melkein kaikki maahommat käsipelillä siis talikolla, lapiolla, perunakuokalla yms. Vasta muutamana vuotena hän on pyytänyt traktorimiestä avuksi esim. perunannostoon. 


Pitääkin hakea varastosta porkkanat välipalaksi, etteivät ne ehdi nahistua. Mieheni pitää erityisesti rosollista eli sinssusta. Siihen keitetään punajuuria ja porkkanoita, jotka paloitellaan pieniksi. Joukkoon voi laittaa oman maun mukaan sipulisilppua, omenaa, silliä tai keitettyä kananmunaa. Rosollihan on perinteisesti jouluruokaa, mutta meillä se on myös sadonkorjuuruokaa. Punajuuria keittelen myös arkisesti perunan ja lihan seuraksi.


Syksy jatkuu vieläkin lämpimänä.