maanantai 18. marraskuuta 2013

Teivadelma ja Polana kasvihuoneessa

Kuvat vadelmista otettu 27.10.

Tänä kesänä istuttamani 'teivadelma' ja 'polana' ovat kasvihuoneessa pysyneet lehdessä paljon pidempään kuin juurivesoista sinne levinneet 'Maurin makeat'. Olen pitänyt koko syksyn kasvihuoneen luukkuja auki, että vadelmat ja viinirypäleet hoksaisivat talven lähestyvän.


Vadelmien lehdissä oli seittiä ja pienenpieniä ötököitä, olisivatko vihannespunkkeja. Nypin seittiset lehdet samalla kertaa pois, kun napsin nämä kuvat. Näiden uusien taimien myötä jouduin sanomaan hyvästit madottomille vadelmille. Loppukesällä näihin tuli vattumatoja, jotka söivät uusia lehtiä. Silloin ei ollut enää marjoja. Keräsin nakerrettuja ja matoisia lehtiä pois sitä mukaa, kun niitä ilmestyi. Jännityksellä odotan, mitä ensi kesä tuo tulleessaan. Valtaavatko kaiken sortin tuholaiset koko kasvihuoneen. Olisiko pitänyt tyytyä vain luonnollisesti juurivesoista levinneisiin vadelmiin, kun ne olivat täysin madottomia ja terveitä ??Teivadelma ja Polana ovat kasvattaneet kesän aikana 3 metrin versoja. Näihin voisi tulla ensi kesänä paljonkin vadelmia, ellei madot valtaa niitä. Kerään tarkoin tippuneet lehdet pois, kunhan ne nyt vain kaikki tippuisivat. Ettei ainakaan niissä ötökät talvehdi.Teivadelma on Erittäin piikikäs, se on karhunvadelman ja tavallisen vadelman risteytys. Sain tästä jo pari piikkiä ranteeseeni, kun laitoin rönsyjä kiinni kattoon. Pitäisi aina muistaa/ viitsiä laittaa paksut hanskat käteen. Epäilin jo, että sainko vihannespunkkeja päähänikin, kun kasvihuoneoperaation jälkeen alkoi kummasti kutisemaan. Etsin tietoa netistä, onko vihannespunkit ihmisille vaaraksi, mutten löytänyt mitään. Ei kai vihannespunkit jää ihoon kiinni, kuten ne toiset punkit ?


Teivadelmalla on rennot versot. Ne vaativat ehdottomasti tuennan. Sidon varret kasvihuoneen kattoon kiinni.


Viiniköynnökset ovat jo talviunessa. Alla uusi 'Himrod'. Laitan viiniköynnösten suojaksi pakkaspeitteet, kun päivät alkavat pysymään pakkasen puolella.


Alla zilgarypäleen takaa tähyilee mustikkamaan vartijapöllö. Se raukka on menettänyt kesän tehtävissään nokkansa...


Täälä on alkanut uudet myrskytuulet puhaltaa päivän mittaan. Pelkään aina päärynäpuuni puoliskan puolesta, ettei vain myrskyt kaada sitäkin. Puolet puusta repesi viime syksyn myrskyssä. Nytkin tuulen suunta on justiinsa siltä suunnalta, joka päärynälle on kaikkein heikoin kohta. Puu on valmiiksi jo vähän kallellaan ja tuuli painaa sitä lisää.