maanantai 30. joulukuuta 2013

Puutarhaprojekteja 2013

Tiina haastoi kuvaamaan menneen puutarhavuoden 12 kuvalla.
Muutin haastetta sen verran, että keräsin tähän 12 joukkoon uusia tulokkaita ja projekteja vuoden varrelta. Koska kuvia on kertynyt niin mahdottoman paljon, teen toisen postauksen "Kauneimmat kukkijat vuodelta 2013". Ja voisihan listaa jatkaa "Makeimmat marjat ja hedelmät 2013", "Vihannekset ja juurekset"... jne. Kesän kuvia on niin hauska katsella tähän aikaan vuodesta, joten jatkoa ehkä seuraa.Puutarhavuosi alkoi yllätyksellisesti jo helmikuussa, kun aprikoosi alkoi tekemään kukkia. Toimitin siinä mehiläisen virkaa ja sain aikaan 4 aprikoosin alkua.Kylvin maissit huhtikuun ensimmäisellä viikolla.
Kokeilin vermiculitea ja perlitea kylvömullan seassa. Esikasvatus onnistui paremmin kuin edellisenä keväänä.
Keväällä miesväki rakensi kasvihuoneeseen lisäosan. Olen Erittäin  tyytyväinen suurempaan kasvariin. Vaikkakin tulevaisuuden haaveissa on romanttinen lasihuone oleskelutiloineen. 
 
Hoksattuani, että kasvihuoneen rakennustyömaalla minusta oli vain haittaa (sahasin papan sormeen ja löin vasaralla varpaaseen... :o siirryin vähin äänin viereiselle mustikkamaan laajennustyömaalle. Paras keskittyä näihin puutarhahommiin ja jättää rakennustyöt muille. Kaivoin toisen mustikkamaan vanhan viereen. Lapioin ensin nurmikon pois ja laitoin katekangasta/ sanomalehtiä maan päälle. Siihen turveharkoista allas, jonka täytin havu- ja rodomullalla. Käytäville männynkuorikatetta.

Saatuani mustikkamaan valmiiksi tein sen eteen kapean penkin. Siihen istutin yrttejä, perennaa, valkoherukan ja minikiivin. Keväällä on jännittävä nähdä selvisikö minikiivi ulkona. Olen talvettanut sitä tähän asti varastossa neljä talvea.

Toukokuussa otin nuorten hedelmäpuiden eli sinikriikunan, kirsikan ja keltaluumun alustoilta kivikatteet pois. Lisäsin juuristolle uutta puutarhamultaa ja lopuksi männynkuorikatetta.

Karsin ensin vanhaa kirsikkapuuta, joka oli kuivettunut keskiosastaan kokonaan. Lopuksi päätin kaataa koko puun. Kesän aikana paikalle kasvoi juuresta n. 15 uutta alkua. Aion kasvattaa niistä pensasmaista puskaa. Rusakko oli suorittanut piiskojen leikkauksen, kun kävin juuri katsomassa. Verkko oli lentänyt pois kovassa myrskyssä. Otin näistäkin omenapuista katekankaat pois ja lisäsin juurelle uutta multaa. Alkukesästä laitoin niihin muutaman kerran vähän ruohokatetta.
Kesäalesta löysin parilla eurolla kappale pikkuhavuja. Nämä pääsivät kasvamaan ison kiven juurelle siellä jo kasvaneiden perennojen ja uusien joukkoon. Ajatuksena oli, että havut antaisivat tukea perennoille ja vihreyttä penkkiin senkin jälkeen, kun perennat vuorotellen kuihtuvat. Minulle puutarhan tärkein väri on vihreä, sitä haen lisää ja lisää. Mieheni sanoi kesällä taimimyymälässä, että "osta nyt jotain kukkivaakin".


Ison kiven juurella on nyt suloinen sekamelska perennoja ja havuja (=uusina edellisen kuvan pikkuhavut). Perennoista uusina; rantakukkaa, syysleimuja, jaloangervoja, purppurapipo, kuunliljaa...
Yritin tehdä penkistä luonnollisen näköisen. Mitään kukkaa ei ole suurta joukkoa, vaan monenmoista toisiinsa sopivaa lähekkäin kasvamassa. Saa nähdä onnistuiko tällainen näkemys vai onko kukkapenkki ens kesänä sekainen ryteikkö.

Kesäkuussa laajensin terassin länsi-pohjoispuolella olevaa penkkiä. Uutena istutin siihen 2 alppiruusua, 2 syysvuokkoa ja amerikanheisipuun.

Kasvihuoneen laajennusosaan ostin polyrottinkisen sohvakaluston. Joimme siellä usein päiväkaffit. 
Kasvihuoneeseen muutti myös vihreä viinirypäle Himrod. Jätin sen talvehtimaan paikoilleen käärittynä pakkaspeitteeseen.

Loppusyksystä laajensin vielä nurmikon keskellä olevaa penkkiä. Siirsin sen takaosaan kuutamohortensian kahden tuijan väliin. Kuva on penkin takaa otettu. Etualalle tuijen eteen istutin 2 pinkkiä jaloangervoa ja hmmm...jotain matalaa ja valkoista se oli... höh,  nyt en muista. Siihen jäi kuitenkin tilaa sipulikukille, joita pistelin syksyllä maahan. Keskellä penkkiä kasvaa entuudestaan 3 pionia ja särkynytsydän.


Tällainen oli minun puutarhavuoteni 2013 todella tiivistetyssä muodossa. 
Ota haaste mukaasi ja muistele mennyttä puutarhavuotta 12 kuvan verran!


  Hyvää alkavaa Uutta Puutarhavuotta 2014 !