maanantai 6. tammikuuta 2014

Mansikkamaan laajennusta tammikuulla 2014
Voi tätä onnenpäivää, kun pääsin pitkästä aikaa lapion varteen. Se tuntui kirjaimellisesti siltä kuin olisi talvihorroksesta herännyt ! :D :)  Sitä on vain niin kaavoihin kangistunut, että koko talven on ajatellut, etteihän nyt mitään puutarhassa voi tehdä, kun on mukamas talvi.  Nythän ilmat ovat mitä parhaimmat puutarhahommille. Lämpöä muutama plusaste, kostea pilvipoutainen sää; kyllä nyt hymyilyttää pitkästä aikaa :) :) :) Ihana keltsukottis täynnä meheviä nurmikkolönttejä matkalla pois uuden mansikkamaan tieltä.
Ei sitä ymmärrä varmaan kukaan muu kuin puutarhaihmiset, miten hyvältä voi tuntua kärrätä maata ;)


Kaivan nurmikkoa pois koko mansikkamaan reunalta, teen siihen kohtaan käytävän.  


Mansikkoja on levinnyt ristikkoaidan nurmikon puolelle. Nostan ne kaikki maasta, perkaan heinät pois ja leikkaan mustat varret. Istutan ne sitten uusiin laatikoihin, joita rakennamme mansikkamaan eteen. Otan tuon vanhan ristikkoaidan pois. Johonkin kohtaan laitamme korkeampaa säleikköä, muttei enää ympäri mansikkamaata.


Perkaamaton mätäs, 

Peratut mansikat.

Laitoin nämä mansikat väliaikaisesti samaan monttuun. Siirrän ne sitten uuteen paikkaan, kunhan se valmistuu. Hämärä alkoi tulla jo klo 15.00 ja täysin pimeää oli tunnin päästä. Piti lopettaa hommat, vaikkei millään olisi malttanut. Toisaalta hyvä, ettei paikat kipeydy liiasta lapioimisesta. Olen saanut selkääni välilevyn pullistuman, joka nyt muutaman päivän on ollut parempi. Saas nähdä, mitä tykkäsi lapiohommista. Yritin muistaa työskennellä selkä suorana ja jaloista joustaen. Eteenpäin taivuttelut kumarassa ovat olleet kiellettyjä pitkän aikaa.


Tämä mätäs on maissin juuristo, aika kookas. Kaivoin ne maasta pois, kun ajattelin laittaa porkkanaa tuohon kohtaan keväällä. Istutin nuo maissit turvepotteineen maahan viime keväänä. Kuvista näkyy, miten turve"ruukku" on jo maatunut ja juuret ovat päässeet kasvamaan sen läpi kesän aikana. Käytän tänäkin keväänä näitä turveruukkuja taimikasvatuksessa. Ovat niin käteviä, kun ei tarvitse ottaa pois ulos istuttaessa. Säilyy kaikki pienet hennot juuret ehjinä.


Kesäisiä daaliota harmauden keskelle...13 kommenttia:

 1. Reipasta! Nyt onkin hyvä kokeilla, miltä tuntuu kun voi tehdä puutarhatöitä ympäri vuoden ;) Luulen kyllä, että se ilo on väliaikaista ja pakkanen vielä paukkuu ja mansikkamaasikin peittyy lumeen ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri säätiedoissa sanottiin, että loppuviikosta kylmenee ja tulee lunta. Joten tässä on pari-kolme päivää aikaa tehdä penkkejä.

   Poista
 2. Oijoi sentään :) Kyllä meitä nyt hellitään. Niinhän sitä ajattelee, että nyt on talvi eikä puutarhassa mitään voi tehdä. Höpön höpön. Tekisin itsekin, jos sattuisin joskus olemaan päiväsnäköön puutarhan liepeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole talvesta tietoakaan, kun tuolla pihalla touhuilee.

   Poista
 3. Yhdyn kyllä kanssasi kotikärryilyonneen. Tänään tuli kärrättyä monta lastia maata ja lehtiä kohopenkin perustaksi. Ja kyllähän siinä muutama jalkapallon kokoinen kivikin vaihtoi paikkaansa. Iltapäivällä oli mieli tyytyväinen kun oli kivet järjestyksessä ja iso kohopenkin alku kasassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet tehnyt hommia oikein urakalla. Keväällä on kiva jatkaa, kun alku on jo tehty.

   Poista
 4. Jotenkin minä oon niin rajoittunut, etten edes älynnyt kaivella mitään näin joulu-tammikuussa. Voi voi. Vaikka ois voinut ihan hyvin. Nyt jo sataa lunta, mut jospa ne sulaa pois taas kohta ;) Pimeys kyllä tulee aikaisin, vaikka pitäs päivän pidentyä jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään älynnyt, ennenkuin luin jonkun toisen postauksen talvi=syystöistä puutarhassa ;) Jaahas sielläkö jo sataa lunta, pitääpä laittaa vauhtia mansikkamaan kaivamiseen.

   Poista
 5. Ihminen on kyllä omituisen rajoittunut; vaikea lähtä puutarhaan kaivamaan, kun kerran on talvi. No, viikonlopuksihan sitä talvea on taas lupailtu. Ehdin minäkin sentään muutaman kottikärryllisen hiekkaa kärräämään. Eli tunnustan ymmärtäväni sinun kärräämisinnostustasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä me tässä opimme pikkuhiljaa, jos talvet muuttuvat tällaisiksi.
   Kaivoin juuri lisää mansikkoja ylös maasta. Kyllä ovat kasvaneet lujaan mansikkakankaan reunaan, ei meinaa voimat rittää niiden repimiseen.

   Poista
 6. Olemmekin olleet samoissa puuhissa tänään. Minäkin nimittäin istutin mansikoita. Meillä penkkiä perustettin jo syksyllä ja koska istuttaminen jäi silloin muiden kiireiden jalkoihin niin tänään sitten taimet päätyi maahan. Penkin päähän päätyi vielä muutama perenna väliaikaiseen sijoitukseen.

  Ihania nämä lämpöiset ilmat.. Kaikki minkä voi nyt tehdä on pois kevään töistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa tietää että ammattilainenkin tekee talvi-istutuksia. Se täytyy tarkoittaa, että mansikoilla on toivoa ensi keväänä. Minä kun en yhtään tiennyt, onko tässä hommassani mitään järkeä ;)

   Poista
 7. Minulla oli sama fiilis-oli kuin uudesti syntynyt, kun aloitin hieman puutarhahommia tekemään. On tässä se hyvä puoli, että keväällä ei tarvii kaikkea tehdä niin hurjalla kiireellä:)

  VastaaPoista