torstai 23. tammikuuta 2014

Vihannesten kesä 2013

19.6. Ensimmäiset kurkut saatiin juhannuspöytään.

26.6. Kirsikkatomaatit punertuivat kesäkuun lopulla.

26.6.

26.6. Tavistomskut samoihin aikoihin.

9.7. Ensimmäinen porkkanapaprika pääsi voileivän päälle.

9.7 Keltaisia kirsikkatomaatteja heinäkuun alussa.

18.7.
Takana olevia hillosipuleita laitan taas ensi kesänä kasvamaan. Ne ovat helppoja kasvattaa ja käteviä käyttää pitkin kesää ruuanlaitossa. Tein tuolloin omppujen harvennusta, siksi olen poiminut raakoja. Kyllä niistäkin tuli syötävää hilloa, vaikkakin vähän kirpeää.

31.7. Kasvihuonekurkuista tuli toinen sato. Ensimmäisen satsin jälkeen oli niin viileät ilmat, että kaikki pienet kurkun alut kellastuivat. Joten toista satsia sai odotella melkein kuukauden. Kurkku vaatisi tasaisen lämpötilan, mutta kasvihuoneessani ei ole mitään lämmitintä. Olen kyllä harkinnut sellaisen hankintaa. 

2.8. Porkkanapaprikat kypsyivät vauhdilla. Heinäkuun loppupuolelta elokuun lopulle saakka sai hakea joka päivä tuoreen paprikan syötäväksi.

2.8. Keltaiset paprikat ovat mehukkaimpia.

2.8.

2.8. Oransseja kirsikkatomaatteja kypsyi hyvät määrät.

16.8. Punaiset paprikat kypsyivät viimeisenä. Polttelin tuolloin elokuun puolenvälin jälkeen öisin kynttilöitä kasvihuoneessa, kun yöt olivat jo viileitä. Päivisin lämpö nousi korkealle, ja loputkin paprikat kypsyivät. 

16.8.

16.8. Näissä punaisissa kirsikkatomaateissa oli todella pitkät tertut, olisko jotain 40 cm. 

16.8.

18.8. Poimin pavut pakkaseen.


22.8. Poistin paprikoista alimpia lehtiä, jotta kypsyminen nopeutuisi.

24.8. Paprika 

22.8. Viimeisiä porkkanapaprikoita.
  
31.8. Viimeineinen paprika ja samalla viimeinen kuva kasvihuonevihanneksista.

Tomaattien, paprikoiden ja kurkun lajikkeista minulla ei ole tietoa, koska ostin kaikki taimet keväällä -13 esikasvatettuina paikallisesta taimimyymälästä. Nyt minulla olisi aikomus taas itse kylvää siemenet. Tilasin Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelon ja katsenlinkin heidän sivuiltaan jo valikoimia. En ole aikaisemmin sieltä tilannut. Tarjontaa näytti olevan paljon.

14.9. pikkuruinen zilgarypäle

14.9. Zilga kasvatti kovasti uusia varsia kesän aikana. Tulisipa ensi kesänä taas kunnon sato.

14.9.  Tämän kesän sato jäi kahteen rypäleeseen.

14.9. uusi tulokas 'Himrod' rypäle.


 Talvella näkymät ovat vähän toisenlaiset. Peittelin marraskuussa molemmat rypäleet kevyesti hallaharsoilla ja juuttikankaalla.
25.8. Maisteltiin ekat maissit.

8.9. Toiset maissimaistiaiset menossa grilliin.

Istutin 3 pinaattia mustikoiden juurelle. Pinaatti näyttää viihtyvän hyvin mustikkamaalla. Sinne ei ole eksynyt minkäänlaisia ötököitä eikä etanoja. Lehdet pysyvät siellä terveenä. Kasvatin mustikoiden juurella edellisvuonnakin pinaatteja. Niistä sai kerätä monta kertaa lehtiä. Pinaatti kasvattaa aina uusia varsia ja lehtiä nypittyjen tilalle.

Kokeilin tehdä pinaattivohluja. Ne maistuivat aivan hyvältä ja kelpasivat koko porukalle. Tarjosin niitä vastakeitetyn luumuhillon kera.

Pinaattipiirasta tein myös.

Väriä ruokapöytään.

Ajattelin käydä tässä joku päivä multaostoksilla. Saas nähdä löytyykö kaupoista taimimultapusseja. Näin netissä mainoksen uudesta GreenC.n grobiootti taimimullasta. Siinä oli lisätty jotain hyötymikrobeja mullan joukkoon, jotka pitäisivät edesauttaa juuriston kasvua ja olla muutenkin avuksi ja hyödyksi taimien kasvussa. Oletko sinä jo kokeillut tai oletko kuullut tuosta uudesta taimimullasta? Ostan varmaankin ainakin yhden pussin, koska olen niin utelias kokeilemaan kaikkia uutuuksia ;)14 kommenttia:

 1. Olipas herkullinen vinkkipöytä siemensuunnittelua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatella, taas on uusien kylvöjen aika käsillä :) :D

   Poista
 2. On herkullista satoa tullut ja paljon!
  Tympäännyin ite paprikoihin (kahtena kesänä kasvatettu) kun eivät kasvaneet kunnolla, eivätkä mahdu kasvihuoneeseen. Niin tyydyn tomaatteihin ja kurkkuihin. Pinaatti kyllä on kasvanut, viimekin kesänä kasvoi entisellä paikallaan, vaikka en kylvänytkään. Eilen tein pinaattivelliä, -letutkin ois hyviä kyllä.
  En ole vielä kuullutkaan tuosta uudesta mullasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikat ovat kyllä niin hidaskasvuisia, että ne taidan ostaa tulevanakin keväänä esikasvatettuina. Samat kokemukset on niistä. Kun kasvatin paprikat siemenistä, ei yksikään ehtinyt kypsyä. Taimitarhalta ostettaessa niissä on jo valmiiksi raakileita kesäkuulla, kun ovat kasvaneet kunnon kasvihuoneessa kevään.
   Pinaatista saa tosiaan monenlaista herkkua, se on niin hyvää !

   Poista
 3. Sulla on kyllä ihan mieletön hyötypuutarha, suu auki aina näitä päivityksiäsi lueskelen.

  VastaaPoista
 4. Viime keväänä ostin Hyötykasviyhdistykseltä 'New Aces' paprikan siemeniä ja kasvatin niistä taimet. Ne tekivät paprikat jo kesäkuun lopulla ja heinäkuun lopulla ne olivat punastuneet. Se laji on ainakin nopea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Kokeilen tuota lajiketta, jos niitä vielä löytyy.

   Poista
 5. Sait upean ja monipuolisen sadon! Mukavaa viikonloppua, Eija.

  VastaaPoista
 6. Ihan kateellisena ihastelen satoasi.Pitääkin tänä kesänä taas kasvattaa pinaattia,hyvä,kun muistutit :)

  Minä en pane tänä kesänä tomaatteja ollenkaan kasvariin,kun en saa niitä siellä kasvamaan. Kurkut,yrtit ja chilit kasvavt kyllä oikein mainiosti.

  VastaaPoista
 7. Onpas teillä kasvanut monipuolista ja monenlaista syötävää! Herkulliset näköisiä kuvia :)

  VastaaPoista
 8. Moikka ja pahoitteluni, että vähän vanhaan tekstiin tulen utelemaan, mutta nyt on ihan pakko! :D Olen nimittäin kasvattamassa ensimmäistä (keltaista) paprikaani ja tällähetkellä se asustaa keittiön ikkunalla. Se on nyt kehittänyt ensimmäiset kukkaset ja ilmeisesti se pitäisi siirtää hetkeksi pihalle, jotta pölyttyy.. osaatko sanoa, miten kauan uskallan sen antaa olla ulkona ja koska tuon sen taas turvaan sisälle? Turvaan siksi, että pihamme kuhisee kotiloita, jotka ovat aivan varmana valmiina upottamaan leukansa paprikani lehtiin! :D

  Taimi on nyt n. 30 cm pitkä ja ostettu valmiiksi hiukan kasvaneena Lidlistä pari kuukautta sitten. Hyvin on kyllä tykännyt olla tuossa ikkunalla ja tosiaan nyt parin viikon sisään alkoi pukata nuppuja ja kukkaisa :)

  Näyttää muuten tosi herkulta nuo porkkanapaprikat, mistä niitä olet löytänyt? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ellu ! Paprikat tykkäävät lämpimästä ilmasta, että ulkona pitää olla tosi lämmin ja suojaisa paikka, jos paprikaa pitää ihan taivasalla. Itse kasvatan paprikat kasvihuoneessa, sisällä en ole kokeillutkaan. Voithan myös varovasti ravistella paprikaa niin kukat voivat näinkin pölyttyä. Tai pehmeällä vesivärisiveltimellä varovasti töpsytellä kukasta kukkaan niin näinkin pölytys voi onnistua. Mihinkään 10 asteen ja tuuliseen ilmaan ei kannata viedä, niinkuin täällä nyt näkyy olevan. Kukat varisevat kylmässä.

   Oranssit porkkanapaprikat ostin viime kesänä paikallisesta taimimyymälästä. Nyt löysin vastaavia punaisia. Taimimyymälöitä kannattaa kiertää alkukesästä, kun uusia taimia tulee ja meneekin aika tiuhaan tahtiin. Kasvatusiloa, toivottavasti saat herkkuja pöytään :)

   Poista