keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Maissin simenet multaan


Kylvin ensimmäisen pussin maissinsiemeniä 31.3. Lajike on Sweet Nugget.
Kylvömultana käytin uutta luomu taimimultaa, joka sisältää grobiootteja.Laitoin 1 siemenen/ ruukku. Näin minun ei tarvitse siirrellä taimia minnekään. Ne saavat kasvaa näissä turveruukuissa siihen asti, kunnes istutan maissit ruukkuineen kasvimaalle. Tämä on kätevää.


Maissin siemenet pitää istuttaa n. 3 cm syvään. Näin taimista tulee tanakampia ja ne pysyvät pystyssä kasvaessaan. Kasvattaessani maissia ensimmäisen kerran, istutin siemenet n. 1 cm syvyyteen. Nehän kaatuilivat ja minun piti laittaa kaikille tukikepit. Aina sitä oppii ;)


Vasemmalta alhaalta; 
1. laitoin ruukkusoraa pohjalle, 2. taimimultaa päälle, 3. ripaus perliittia sekoittaen multaan....


..jatkuu vasemmalta alhaalta
4. maissin siemen ruukkuun, 5. taimimultaa päälle, 6. vermiculitea pinnalle


Painoin tikulla vielä pienen kolon siemenelle, että se meni tarpeeksi syvälle ja peittelin sen. 


Siemeniä oli 27 kpl, pussissa luvataan 12-14 tainta. Katsotaan nyt itääkö vain puolet siemenistä. 


Vermiculite pitäisi ehkäistä kosteutta haihtumasta mullasta. On se ainakin hienon väristä kuin kultahippuja.
 

Narsissit ovat hyvin kestäneet pakkasyöt. Ja tulihan täällä vähän luntakin, mutta nyt ne on jo taas melkein sulaneet. 
Sain vieraaksi eilen näin pörröisen kisun, kun työkaveri tuli käymään.
Kissa-neiti nautti kevätauringosta. Ja oli aika kiinnostunut mun taimipurkeista. Mutta tyytyi kiltisti vain nuuhkimaan niitä. Miten muuten teillä, joilla on oma kissa, malttaako kissat jättää taimipurkit rauhaan? Silloin, kun meillä oli kissa, se tykkäsi kaivaa kukkaruukkuja ;) 23 kommenttia:

 1. Nuo Nelson Gardenin siemenpussit on kyllä hyviä, niissä kun on hyvät kylvöohjeet! Kätevää että maissin saa pistää turveruukkuineen suoraan maahan. Minulla kasvaa nyt Chiltern Seedsiltä tilaamani talvikaalit, mutta ei hajuakaan mitä niille pitää tehdä nyt kun ne on kasvanut :D. Täytyy kaivaa joku oppikirja esille. Kaunis kisu tuossa kuvassa kurkistaa. Meidän kissa päätti ettei sormustinkukaa tänä kesänä viljellä ja kaatoi koko kukkaruukun. Kumma kyllä se ei ole taimia maistellut, paitsi eukalyptus-taimea kävi kerran näykkimässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa minäkään neuvoa mittään talvikaaleista.

   Poista
 2. Minusta maissit itävät yleensä aika hyvin, melkein 100%! Meillä töissä niitä kylvetään aina keväällä, yleensä kyllä vasta toukokuun alkupuolella ja myydään sitten asiakkaille 6 kennoissa. Näin kun ne myydään eteenpäin, on hyvä, että ne eivät ole ehtineet kasvaa kovin isoiksi ennen myyntiä.
  Tuolla puutarhalla on ongelmana olleet hiiret, jotka käyvät syömässä ne maissinsiemenet sieltä kennoista! Asia korjaantui aika hyvin sillä, että kylvökset pidettiinkin pöydällä eikä kasvihuoneen lattialla. Hiirenloukkua ja kissaakin kyllä kokeiltiin :) Kissa oli laiska, eikä viitsinyt jahdata hiiriä :)

  Meillä kotona kissat ovat jättäneet kylvökset rauhaan, paitsi viime keväänä yksi kisu keksi nukkumapaikakseen sormustinkukkakylvöksen laatinkon lämpimässä kasvilampun alla. Ne sormustinkukat sitten tukehtuivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas hiirillä hyvä vainu, kun maissinsiemenetkin mullasta löytää. Taitavat tuoksua hyvälle.
   Teidän kasvihuonekissalla oli laiskat kissanpäivät menossa ;)

   Poista
 3. Suloinen vieras..:)
  Muista kuvata tänne maissin kasvua..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti kuvia tulee :)
   Oletko kokeillut kirjautumista lukijaksi, onnistuuko vieläkään ?

   Poista
 4. Maissia en olekaan vielä kokeillut. Kiva seurata miten sinun kasvatus onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä maissit ovat kasvaneet ihan hyvin ainakin aikaisempina vuosina. Olisko tämä nyt kolmas vuosi, kun kasvattelen niitä.

   Poista
 5. Nam nam! Maissi on ollut aina meillä sellainen varma kasvatettava ja sadon antaja. Komea kasvi ihan kyllä koristeenakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailinkin silloin "aikojen alussa" sun maissipeltoa, kun ne olivat niin vankkoja ja isoja. Niistä kuvistasi sain kipinän kokeilla itsekin kasvattaa. Olikos se sun vai Konnadonnan blogissa viime vuonna kuvia punertavista koristemaisseista ? Pitäiskin niidenkin siemeniä muistaa etsiä.

   Poista
 6. Laitoin jokin aika sitten ensimmäiset maissikylvökset ja hyvin ovat itäneet. Katsotaan, mitä niistä syntyy.
  Pentuna meidän Juuso tuppasi tyhjentämään parista lattialla olevasta isosta kukkaruukusta mullat pois, mutta lähinnä silloin, kun me yritimme katsoa telkkaria, emmekä leikkineet sen kanssa. Laitoin purkkeihin muutamia kiviä suojaamaan multaa ja siihen se sitten loppui. Pieniä kylvöksiä tuskin voi kivillä peittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitappa kuvia kans, kun taimet kasvavat.
   Joo taimipurkkia on vähän vaikea peitellä, muutakuin koko taimihylly eristyksiin ;)

   Poista
 7. Nyt on varmaan oikein hyvä aika kylvää maissia näin kotioloissa, laitoin itsekin pari päivää sitten, vieläpä samaa lajiketta :)
  Minullakin maissit on yleensä sekä itäneet että kasvaneet hyvin, tulet varmasti saamaan paljon maissia. Mutta sehän on vain hyvä juttu, kun itse kasvatetut maissit on niiin hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saadaankin vertailla meidän kasvatuksia :) Ajattelin laittaa ainakin 2 pussia ehkä kolmannenkin maissia tänä vuonna. Saisi kerrankin rouskutella maissia niin paljon kuin vatsat vetää.

   Poista
 8. Minä en taida tänä vuonna maissia kasvataakaan, vai kasvattaisko ;O)? Eihän mun pitänyt kasvattaa yhtään mitään... Toivotan sinulle onnekasta kasvatusta ja isoa satoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä säkin Satu vielä innostut parit (kymmenet) maissit kasvattamaan ;)

   Poista
 9. Nytpä tuli vielä mieleeni, että liotin maissinsiemeniä muutaman tunnin ennen kylvämistä, en tiedä oliko viisasta vai ei. Sehän nähdään, kuinka tässä käy!
  Ja vielä noista kotieläimistä, kissaa meiltä ei löydy ja koira ei onneksi ole ollut kiinnostunut taimista. Paitsi ulkona olikin tosi-iso ongelma varsinkin koiran ollessa pentu. Se nimittäin rakasti istutuksiini laittamaa luomulannoitetta, siinä oli varmaan jotain luujauhoa tai muuta ihanaa. Heti kun sain jotain istutettua, koira kävi kaivelemassa taimet ylös :( Onneksi nyt koiran aikuistuttua tämä kiinnostus on vähentynyt, ja toisekseen kasvimaasta tuli sitten koiralta kielletty alue ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kans muistinvirkistykseksi uudesta puutarhalehdestä, että maissin siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvämistä. Kova siemen pehmenee vähän ja itää siten paremmin. Pittää muistaa seuraavan satsin kans ;) Nyt nähdään käytännössä, itääkö sun liotetut siemenet nopiempaa.
   Luujauho tuoksuukin varmaan koiran nenään houkuttelevalta, maa täynnä herkkuja :D

   Poista
 10. Sulla tuleekin hienot maissiviljelmät! Joskus kasvatin minäkin ja sain hienosti sen yhden maissin kasvistaan. Kaunis kasvikin on vielä. Se on meillä ainakin säistä kiinni, tekeekö niitä jyviä. Mut nyt enää kasvata enkä syö maissia, tympäsi täysin kun joka paikkaan laitetaan sitä maissisiirappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus käy näinkin, pääsee kyllästymään johonkin.

   Poista
  2. En minäkään välitä maissisiirapista. Ällöttävää, kun kaikkeen pitää tunkea sitä. Mutta uskon, että itsekasvatettu luomumaissi on ihan muuta kuin tuota siirappia.

   Poista
 11. Vihdoinkin pääsin kirjautumaan lukijaksesi..:)

  VastaaPoista