perjantai 11. huhtikuuta 2014

Päärynäpuun leikkausta ja vähän lisää leikkausta


Päärynäpuu 'Aunen Päärynä' ennen leikkausta

Maaliskuun puolessa välissä aloin silmäilemään päärynäpuuta silläsilmällä. Tässä puussahan on vain puolet jäljellä, kun pari vuotta sitten myrsky repäisi toisen haaran irti. Puu oli haarautunut tuosta ensimmäisten oksien kohdalta noin puoli metriä maasta. Sen vuoksi tämä jäljelle jäänyt on toispuoleinen ja vinossa oikealle. Päärynän oksat menivät jo luumupuiden oksien sekaan ja terassille. Nyt päätin kokeilla uusia oksasaksiani. Pääsin saksilla A-tikkaiden avustuksella n. 2,5 m korkealle. Koko latvus oli jo niin korkealla, etten päässyt sinne millään keinoin. Enkä muuten saanut poimittua päärynöitäkään latvuksesta viime syksynä, edes pitkävartisella poimurilla.

Päärynäpuu 'Aunen Päärynä' leikattuna

Yks lauantai mieheni kanssa ollessani kaupoilla, löysin puutarhaosastolta Fiskarsin pitkävartisen PowerReel- oksaleikkurin. Itse en takuuvarmasti olisi malttanut sitä ostaa, mutta ukkoseni oli heti sitä mieltä, että tuo ostetaan. En tiedä mistä tuo minun kitsasteluni on peräisin, mutten ole koskaan malttanut panostaa kunnon puutarhatyökaluihin. Kukkiin, multiin, taimiin, koristeisiin ja sen sellaiseen satsaan surutta, mutta appajee, jos pitää jotain työkaluja ostaa. Tuntuu, että niissä menee raha hukkaan. Jään aina odottelemaan jotain suurta tarjousta. Niin tuossa aikaisemmin mainitsemani lyhyempivartiset oksasakset sain viime syksynä tuliaislahjaksi Kotipuutarhalehden väeltä, ovat muuten erinomaiset leikkurit nekin matalammalta leikatessa. Nyt, kun on näitä kunnon välineitä, täytyy minunkin tunnustaa, että Kyllä välineisiin kanttaa satsata ! Leikkaushommat ovat paljon mielekkäämpiä eikä kädet kipeydy.


 Tässä PowerReel leikkurissa on 158 cm pitkä varsi ja painoa sillä on 870 g. Joten ovat kevyet käyttää ja nostella kohti yläilmoja. Leikkurit leikkasivat päärynäpuun oksat kevyesti.  Mies laittoi vielä jatkovarreksi parin metrin muoviputken. Leikkurin varrelle tuli mittaa n 3,5 metriä. Ja kun mies on vajaat pari metriä, pääsi hän maassa seisoen yli 5 metrin korkeuteen ! Harmi, kun en siitä huomannut ottaa kuvaa. Oli sen verran hauskan näköistä. Mutta mikä tärkeintä, vaivatonta leikkausta. Tämä oli kyllä hyvä ostos, kiitos siipalleni ! (joskus hänkin lukee näitä höpinöitäni ;)
Päärynäpuuhun ja muihin hedelmäpuihin laitoimme viime viikolla Cooper BIO Kevätruiskutteen. Sain sen  Berner Oy.ltä kokeiltavaksi.
Se on rapsiöljypohjainen kevätruiskute, joka tehoaa mm. omenakempin, hedelmäpuupunkin ja lehtikirvojen talvimuniin. Ötökät ovat munineet syksyllä hedelmäpuiden kaarnan koloihin ja rungoille. Saadessaan öljykerroksen päällensä, ne tukehtuvat eivätkä pääse kehittymään. Kevätruiskute jättää öljymäisen kerroksen hedelmäpuiden oksille. 

 

Tästä Samosta leikkasin jo pari viikkoa sitten suoraan ylöspäin kasvavia oksia ja typistelin vähän muita. 
Olishan sen ehtinyt näihinkin aikoihin tekemään, mutta maaliskuussakin oli jo niin keväisiä ilmoja. 

Siniluumun silmuja
Luumuja ja kirsikkoja ei saakaan leikellä näin keväällä.


Punaluumun oksia 

Punaluumun silmuja 


Aprikoosin silmuja

Osa aprikoosin silmuista on kuivettuneen kävyn näköisiä, mutta osassa voisi elämää ollakin. Kasvakaa, kasvakaa nyt !!15 kommenttia:

 1. Minun Auneni on istutetu viime syksynä ja näyttäisi selvittäneen talven, mutta on kääntyillyt kovasti toispuoleiseksi. Täytyy köytellä sitä vähän uudelleen.
  Odotan kovasti, että näen tuon aprikoosisi kukassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä laitettiin uudelleen tukipaalut päärynälle sen jälkeen, kun se repesi kahtia. Repeämäkohta on niin ohuen näköinen, että ajateltiin lopunkin puun kaatuvan ekassa myrskyssä. Mutta onneksi on pysynyt pystyssä.
   Tässä blogin taustalla on viime keväisiä aprikoosinkukkia. Se kukki silloin olohuoneessa helmikuulla ;)

   Poista
 2. Saas katsoa,jos joudumme tuon ikivanhan omppupuun kaatamaan pihastamme,niin sitten kyllä istutan luumupuun pihaamme ja valkean kuulaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ei aivan samaan kohtaan kuitenkaan kannata istuttaa missä vanha omppupuu on kasvanut.

   Poista
 3. Varmasti hyvä työkalu. Meillä on joku Fiskarsin vipuvarsisaksi, varmaan sama vekotin. Sillä yltää korkealle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käteviä vekottimia, kun vain malttaa ostaa.

   Poista
 4. Voi että, aprikoosia! Minä niin mielenkiinnolla seuraan tuota! Mikä lajike sinulla on kokeilussa?

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En meinannut löytää itsekään aprikoosin lajiketta. Mutta olin sentäs ekaan postaukseen, kun ostin puun syksyllä 2012 kirjoittanut sen ylös.

   Prunus armeniaca 'Rusoposki' APRIKOOSI (Krasnoshokij)
   Tuotantomaa: Suomi
   Menestymisvyöhyke: -
   Perusrunko: Prunus armeniaca

   Poista
 5. Jännä nähdä, selvisikö aprikoosi talvesta! Päärynäpuuhusi jäi sentään hyvän näköinen latvus, vaikka myrsky katkaisi toisen haaran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitaammin aprikoosin silmut ainakin kehittyvät kuin muiden hedelmäpuiden.
   Muotoilin tuota päärynäpuun latvusta uuteen malliin. Katkaisin tai mieheni saksi käskyjeni mukaan latvan poikki. En halunnut sen enää kasvavan korkeutta kovin montaa metriä.

   Poista
 6. Toivottavasti aprikoosisi selvisi talvesta.
  Minullakin on päärynäpuu hankintalistalla.

  VastaaPoista
 7. Kevätruiskutteen aika on meilläkin. Toivotaan että aprikoosisi selvisi! Kasvakaa, kasvakaa;)

  VastaaPoista
 8. Uskaltaako päärynää leikata keväällä? Pihassani on muutama vuosi sitten istutettu Aune, joka kaipaa leikkausta. En ole arvannut vielä leikata.

  VastaaPoista