maanantai 6. tammikuuta 2014

Mansikkamaan laajennusta tammikuulla 2014
Voi tätä onnenpäivää, kun pääsin pitkästä aikaa lapion varteen. Se tuntui kirjaimellisesti siltä kuin olisi talvihorroksesta herännyt ! :D :)  Sitä on vain niin kaavoihin kangistunut, että koko talven on ajatellut, etteihän nyt mitään puutarhassa voi tehdä, kun on mukamas talvi.  Nythän ilmat ovat mitä parhaimmat puutarhahommille. Lämpöä muutama plusaste, kostea pilvipoutainen sää; kyllä nyt hymyilyttää pitkästä aikaa :) :) :) Ihana keltsukottis täynnä meheviä nurmikkolönttejä matkalla pois uuden mansikkamaan tieltä.
Ei sitä ymmärrä varmaan kukaan muu kuin puutarhaihmiset, miten hyvältä voi tuntua kärrätä maata ;)


Kaivan nurmikkoa pois koko mansikkamaan reunalta, teen siihen kohtaan käytävän.  


Mansikkoja on levinnyt ristikkoaidan nurmikon puolelle. Nostan ne kaikki maasta, perkaan heinät pois ja leikkaan mustat varret. Istutan ne sitten uusiin laatikoihin, joita rakennamme mansikkamaan eteen. Otan tuon vanhan ristikkoaidan pois. Johonkin kohtaan laitamme korkeampaa säleikköä, muttei enää ympäri mansikkamaata.


Perkaamaton mätäs, 

Peratut mansikat.

Laitoin nämä mansikat väliaikaisesti samaan monttuun. Siirrän ne sitten uuteen paikkaan, kunhan se valmistuu. Hämärä alkoi tulla jo klo 15.00 ja täysin pimeää oli tunnin päästä. Piti lopettaa hommat, vaikkei millään olisi malttanut. Toisaalta hyvä, ettei paikat kipeydy liiasta lapioimisesta. Olen saanut selkääni välilevyn pullistuman, joka nyt muutaman päivän on ollut parempi. Saas nähdä, mitä tykkäsi lapiohommista. Yritin muistaa työskennellä selkä suorana ja jaloista joustaen. Eteenpäin taivuttelut kumarassa ovat olleet kiellettyjä pitkän aikaa.


Tämä mätäs on maissin juuristo, aika kookas. Kaivoin ne maasta pois, kun ajattelin laittaa porkkanaa tuohon kohtaan keväällä. Istutin nuo maissit turvepotteineen maahan viime keväänä. Kuvista näkyy, miten turve"ruukku" on jo maatunut ja juuret ovat päässeet kasvamaan sen läpi kesän aikana. Käytän tänäkin keväänä näitä turveruukkuja taimikasvatuksessa. Ovat niin käteviä, kun ei tarvitse ottaa pois ulos istuttaessa. Säilyy kaikki pienet hennot juuret ehjinä.


Kesäisiä daaliota harmauden keskelle...