torstai 23. tammikuuta 2014

Vihannesten kesä 2013

19.6. Ensimmäiset kurkut saatiin juhannuspöytään.

26.6. Kirsikkatomaatit punertuivat kesäkuun lopulla.

26.6.

26.6. Tavistomskut samoihin aikoihin.

9.7. Ensimmäinen porkkanapaprika pääsi voileivän päälle.

9.7 Keltaisia kirsikkatomaatteja heinäkuun alussa.

18.7.
Takana olevia hillosipuleita laitan taas ensi kesänä kasvamaan. Ne ovat helppoja kasvattaa ja käteviä käyttää pitkin kesää ruuanlaitossa. Tein tuolloin omppujen harvennusta, siksi olen poiminut raakoja. Kyllä niistäkin tuli syötävää hilloa, vaikkakin vähän kirpeää.

31.7. Kasvihuonekurkuista tuli toinen sato. Ensimmäisen satsin jälkeen oli niin viileät ilmat, että kaikki pienet kurkun alut kellastuivat. Joten toista satsia sai odotella melkein kuukauden. Kurkku vaatisi tasaisen lämpötilan, mutta kasvihuoneessani ei ole mitään lämmitintä. Olen kyllä harkinnut sellaisen hankintaa. 

2.8. Porkkanapaprikat kypsyivät vauhdilla. Heinäkuun loppupuolelta elokuun lopulle saakka sai hakea joka päivä tuoreen paprikan syötäväksi.

2.8. Keltaiset paprikat ovat mehukkaimpia.

2.8.

2.8. Oransseja kirsikkatomaatteja kypsyi hyvät määrät.

16.8. Punaiset paprikat kypsyivät viimeisenä. Polttelin tuolloin elokuun puolenvälin jälkeen öisin kynttilöitä kasvihuoneessa, kun yöt olivat jo viileitä. Päivisin lämpö nousi korkealle, ja loputkin paprikat kypsyivät. 

16.8.

16.8. Näissä punaisissa kirsikkatomaateissa oli todella pitkät tertut, olisko jotain 40 cm. 

16.8.

18.8. Poimin pavut pakkaseen.


22.8. Poistin paprikoista alimpia lehtiä, jotta kypsyminen nopeutuisi.

24.8. Paprika 

22.8. Viimeisiä porkkanapaprikoita.
  
31.8. Viimeineinen paprika ja samalla viimeinen kuva kasvihuonevihanneksista.

Tomaattien, paprikoiden ja kurkun lajikkeista minulla ei ole tietoa, koska ostin kaikki taimet keväällä -13 esikasvatettuina paikallisesta taimimyymälästä. Nyt minulla olisi aikomus taas itse kylvää siemenet. Tilasin Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelon ja katsenlinkin heidän sivuiltaan jo valikoimia. En ole aikaisemmin sieltä tilannut. Tarjontaa näytti olevan paljon.

14.9. pikkuruinen zilgarypäle

14.9. Zilga kasvatti kovasti uusia varsia kesän aikana. Tulisipa ensi kesänä taas kunnon sato.

14.9.  Tämän kesän sato jäi kahteen rypäleeseen.

14.9. uusi tulokas 'Himrod' rypäle.


 Talvella näkymät ovat vähän toisenlaiset. Peittelin marraskuussa molemmat rypäleet kevyesti hallaharsoilla ja juuttikankaalla.
25.8. Maisteltiin ekat maissit.

8.9. Toiset maissimaistiaiset menossa grilliin.

Istutin 3 pinaattia mustikoiden juurelle. Pinaatti näyttää viihtyvän hyvin mustikkamaalla. Sinne ei ole eksynyt minkäänlaisia ötököitä eikä etanoja. Lehdet pysyvät siellä terveenä. Kasvatin mustikoiden juurella edellisvuonnakin pinaatteja. Niistä sai kerätä monta kertaa lehtiä. Pinaatti kasvattaa aina uusia varsia ja lehtiä nypittyjen tilalle.

Kokeilin tehdä pinaattivohluja. Ne maistuivat aivan hyvältä ja kelpasivat koko porukalle. Tarjosin niitä vastakeitetyn luumuhillon kera.

Pinaattipiirasta tein myös.

Väriä ruokapöytään.

Ajattelin käydä tässä joku päivä multaostoksilla. Saas nähdä löytyykö kaupoista taimimultapusseja. Näin netissä mainoksen uudesta GreenC.n grobiootti taimimullasta. Siinä oli lisätty jotain hyötymikrobeja mullan joukkoon, jotka pitäisivät edesauttaa juuriston kasvua ja olla muutenkin avuksi ja hyödyksi taimien kasvussa. Oletko sinä jo kokeillut tai oletko kuullut tuosta uudesta taimimullasta? Ostan varmaankin ainakin yhden pussin, koska olen niin utelias kokeilemaan kaikkia uutuuksia ;)