sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Maissin ja vesimelonin kasvatus siemenestä

Karolinan Puutarha-blogissa oli jokin aika sitten haaste kylvöpuuhista.
Haasteessa toivottiin kerrottavan, miten siemenistä kasvattaminen on sujunut, mistä siemenet ovat peräisin ym
Kertoilen tässä postauksessa viime kevään kylvöistäni maissin ja vesimelonin osalta.

Maissin kylvöpuuhia 7.4.2013
Laitoin maahan maissin siemenet, lajike oli Sokeri Maissi 'Tasty Sweet' F1.

Tein sekoituksen taimimullasta & perlitesta & vermiculitesta.
Täytin 8 cm.n turveruukut ensin reilusti yli puolenvälin taimimullalla, kastelin + tiivistin kevyesti.  Maissin kylvösyvyys on 3 cm. 
Istutusmullan päälle ripottelin pienen kerroksen perliteä (raejuuston näköinen). Perlitepussissa sanotaan sen tuovan kasvin juurille happea, nopeuttavan siementen itämistä ja edistävän juurtumista. 
Laitoin yhden tai kaksi siementä/ purkki.

Pussissa on esikasvatusohje: "Täytä istutusruukku mullalla. Sirota ohut perlitekerros ja kylvä siemenet. Peitä perlitellä ja pidä kylvös kosteana. Siementen idettyä kasvin juuret ulottuvat vähitellen ravinteikkaaseen multaan".
Peitin siemenet taimimullalla sekä kastelin ja tiivistin taas kevyesti. 
Minulla oli ostettuna syksyn 2012 alemyynnistä myös Vermiculitea. Täytyihän sitäkin päästä kokeilemaan. Ripottelin vermiculitea ohuen kerroksen mullan pinnalle. Pussissa neuvotaan peittämään kasvuala vermiculitella, koska se säilyttää mullan kosteuden ja estää mahdolliset viherpeitteet.  
(Keväällä 2012 taimipurkkieni pinnalle tuli kanelihometta, näissä 2013 kevään kylvöissä säästyttiin siltä. Käytin kyllä eri merkkistä taimimultaakin).
En tiedä kuinka paljon näillä perlite ja vermiculite valmisteilla on vaikutusta taimikasvatuksessa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä mieltä olette näistä ? Oletteko huomanneet niistä hyötyä kasvatuksissa ?


17.4.2013 ensimmäiset maissit nousivat pintaan, eli 10 päivää istutuksesta.  

9.5.2013 maissit näyttävät jo maisseilta. 

9.5. maisseja 

19.5.2013 maissit pääsivät kasvimaalle. Turveruukut ovat käteviä, kun niitä ei tarvitse ottaa pois. Juuret pääsevät kasvamaan ruukun läpi ja lopuksi ne maatuvat. 

12.7.Kahdessa kuukaudessa maissit olivat vankistuneet ja kasvaneet oikein rytinällä. 

ja kuukausi vielä eteenpäin elokuulle.

25.8. h-hetki, ensimmäiset maistiaiset !
Mistään ei löydä mehukkaampaa maissia kuin itse kasvatettu, nam ja maiskis :P10.4.2013 Vesimeloni 'Sugar babyn' kylvö.


Pidin kylvöksiä saunan laattialla siihen saakka, kunnes ensimmäiset alut puskivat pintaan.  Saunassamme on laattialämmitys, jonka säädin normaalia suuremmalle.
Vesimeloni tarvitsee itääkseen n. 28 astetta.
Heti kasvun alettua vein taimivauvat olohuoneen puolelle nauttimaan kevään ensimmäisistä auringonsäteistä.


17.4.2013 nousivat ensimmäisten vesimelonien alut pintaan eli viikon kuluttua kylvöstä.


9.5.2013 vesimelonit ovat venähtäneet aika pitkiksi. Olin ehkä (taas) liian innokas kastelukannun käyttäjä... 

9.5. vesimelonien ensimmäisiä lehtiä näkyvissä. 

Kasvatin osan vesimeloneista ruukuissa terassilla ja mustikkamaalla. Kuva heinäkuun alusta.

31.7. vesimelonin alkuja kasvimaalla. 


Elo-syyskuun aikana ei paljoa tapahtunut. Vesimelonit jäivät näin pieniksi, kuvat ovat päivältä 28.9. 
Tuolloin oli jo ensimmäiset hallat ja jatkuvat vesisateet tehneet tuhojaan. Nyt olen etsinyt tietoa ja kysellyt ammattilaiselta ohjeita vesimelonin kasvatukseen.
Ensinnäkin alkukesästä niille kannattaa tehdä jonkinlainen suoja/ minikasvihuone päälle. Näin melonit saavat riittävästi lämpöä, mitä ne rakastavat. Tai sitten niitä kannattaa kasvattaa kasvihuoneessa. Sitä en olekaan vielä kokeillut. Kasvihuoneessa pitää huolehtia pölytyksestä. Neuvot antanut puutarhuri kertoi, että yhteen taimeen kannattaa kasvattaa vain yhden melonin. Muuten ne eivät ehdi kasvaa isoiksi.

Toinen vinkki on leikata rönsyjä. Muistaakseni ohje oli; leikkaa rönsy kukinnon jälkeen toisen tai kolmannen lehden takaa. Yhteen taimeen jätetään kasvamaan vain kaksi rönsyä. Tällä menetelmällä yhteen kasviin voisi kasvaa kaksi melonia.

Pakkohan näitä vinkkejä on kokeilla ensi kesänä. Tämän kevään kylvöt ovat vielä aloittamatta. Ehkä ensi viikolla saan kädet pehmeään taimimultaan, ihanaa !

Ainoa onnistunut vesimeloninkasvatukseni on vuodelta 2011.
Silloin kylvin siemenet melonista, jonka söimme. Nämä kasvoivat ruukussa kasvihuoneen lähettyvillä, tiilistä kasatun grillin vieressä. Se sai varmaankin tarvitsemaansa lämpöä näistä tiilistä. Ja muutenkin tuo paikka oli tosi lämmin. Siihen ei päässyt tuuli puhaltamaan mistään suunnasta. Suojana on kasvihuone ja marjapensaita kahdella puolella. Aurinko paistelee melkein koko päivän. Ainut este auringolle on kasvihuone eikä sekään kovin paljoa tainnut varjostaa, kun ei ole kovin korkea. Tuolle paikalle rakennettiin viime keväänä kasvihuoneen laajennusosa.

Vesimelonit 16.9.2011

Vesimeloni 16.9.2011