perjantai 21. helmikuuta 2014

Tuholaistorjuntamietteitä !


Piikkilude ??.


Nämä tuholaistorjuntajutut ovat haastavia. Niinkuin näistä kuvista näkyy, toinen ötökkä saa ravintonsa toisesta. Jotkut ovat hyödyllisiä toiset taas ei. Luteet ilmestyivät kasvimaalle samaan aikaan, kun ostin sinne reikäisen alennusmyynnissä olleen olkipussin. Ehkä niitä oli pussissa salamatkustajina. Aina ei kannattaisi säästää. 

Olen nyt aamupäivän pyöritellyt ja katsellut netistä ludekuvia ja lukenut tekstejä. Ylimmissä kuvissa kasvihuoneen sisällä oleva lude on mielestäni piikkilude. Sillä on olkapäiden kohdalla piikit. Sen sanotaan olevan hyödyllinen, koska se popsii kesän aikana melkoisen määrän toukkia.  Joten alimmissa karhunvadelmakuvissa on eri ludelaji,


Nämä vadelmien mukana tulleet madot ovat ehkä vattukärsäkkäitä. Näin päättelin, koska niiden sanotaan syövän vadelmien lehtiä. Ja nämähän popsivat alhaaltapäin teivadelmaa ja polanaa kovalla vauhdilla. Se ihmetyttää, kun vattukärsäkkäiden toukan pitäisi olla 3-4 mm mittaisia ja nämähän olivat 1-1,5 cm mittaisia ! Olisiko ne jotain ulkomaantuliaisia... ostin nämä vatut kansainvälisestä kaupasta. Joo-o, mitähän tästä pitäisi oppia ?? Ulkona kasvavissa vadelmissa ei ole koskaan ollut tällaisia jättiläismatoja. Ne ovat tavallisia pieniä muutaman millimetrin pituisia vattukuoriaisia tai-kärsäkkäitä. 


Tässä nyt sitten pähkäilen, miten voisin estää näiden jättimatojen villiintymisen kasvihuoneen vadelmissa. Lehdet olen kerännyt tarkasti jokaikisen pois ja muutenkin tiiraillut, ettei siellä näy ylimääräisiä asukkeja. Pelottaa suoraan sanoen, mitä kevät tuo tullessaan. En kuitenkaan malttaisi heittää teivadelmaa pihallekkaan, kun se kasvatti monta metriä uutta kasvustoa. Niistä voisi tulla ensimmäinen maukas sato jättivadelmia. Olisiko se niin, että jättivadelmissa on jättimadot ?
 

Ulkona karhunvadelmissa olevat luteet ovat erinäköisiä. Luulisin niiden olevan marjaluteita.
Marjaludetta pidetään tuholaisena, koska se levittää pahaa makua syömämarjoihin.

Lude mennä viipotti nopeasti marjasta marjaan, kun sihtailin sitä kamerra.

Kuvasta näkyy, mistä kohtaa marjalude on imenyt imukärsällään mehua. Karhunvadelma menee ryttyyn siltä kohtaa eli kuivaa. Jos marjaludetta häiritsee sen syödessä, lude erittää ruokailupaikkaansa pahanmakuista nestettä. Ei tehnyt mieli testata tätä, heitin metsään kaikki karhunvadelmat, missä ötökkä oli käynyt imeskelemässä kärsällään.
 

Näistä piikkilude voisi jatkaa asusteluaan puutarhassa ja syödä toukkia vatsansa täyteen.
Mutta marjaluteelle haluaisin antaa lähtöpassit, samoin vattukärsäkkäille ja/tai -kuoriaisille.
Mitenköhän niistä pääsisi mahdollisimman luonnonmukaisesti eroon?