sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Tulihan se takatalvi tännekin


Viime yönä tänne ilmestyi valkoinen maa. Nyt minua ei harmita yhtään, koska sain viikon aikana nurmikot haravoitua ja kalkittua. Lumi, kun tuosta sulaa, on alla nurmikko pörheänä valmiina kasvuun ja kevääseen.
Keltaiset kottikset tulee väkisinkin aina kuviin. 

Taisi tulla semmoset 5-10 cm lunta. 


Nappasin sunnuntai lenkiltäkin muutaman kuvan.
Kuvankäsitttelyn automaattinen muokkaus- toiminto muuttaa männyt satu-puiksi.


Pari päivää sitten oli paljon keväisemmät fiilikset lenkkipolun varrella.


Saniaiset ovat löytäneet kivenkovan kasvupaikan.


Toisen kiven päällä kasvaa joukko pieniä kuusentaimia, jäkälää, sammalta ja pieni mäntykin.


Pikkupurot solisivat keväisesti.


Viime viikolla tosiaan haravoin nurmikot ja siistin kukkapenkkejä. Jätin kyllä kasvamaan lähteneiden kukkien  päälle männynneulasia, oksia ym, ettei pakkanen kylmetyttäisi niitä. Lopuksi heittelin vajaa pari säkkiä kalkkia kaikille, paitsi happaman maan suosijoille. Leikkasin omenapuita ja vähän typistelin päärynänkin oksia. Uskoin vakaasti siihen, ettei tänne kovia pakkasia enää tule, öhöm.. nyt on -8.


Päärynän ja luumujen juurelta leikkasin jo viime syksynä rinneangervot matalaksi. Ne olivat kasvaneet liian korkeiksi ja leveiksi. Meinasin kaivaa angervot kokonaan pois, mutta katsotaan nyt miten kasvavat ensi kesänä. Ajattelin leikata angervot seuraavanakin vuonna niin, että pysyisivät kohtuullisen pieninä puskina.  Niin ja on tuosta puiden alta lähtenyt kävelemään vuorimännytkin viime kesän aikana. Aikansa paljasta on nyt. Ajatus olisi istuttaa koko penkkiin jotain matalia kukkivia perennoja, jotka viihtyisivät hedelmäpuiden alla. Tuosta oli niin hankalaa noukkia puista tippuneita luumuja ja päärynöitä, kun rinneangervot, vuorimännyt ja kuunliljat (ovat vielä etureunassa) peittivät koko tarhan.


Köynnöshortensia on selvinnyt ekasta talvesta. Ja tämä pitääkin muistaa peitellä huomenna vielä paremmin, ettei pakkaset tee tuhojaan. Kasasin hortensiankin juurelle ison kasan männynneulasia, mutta voisin kietoa sille vielä hallaharsoa lämmittämään.

Mukavaa alkavaa viikkoa lukijoilleni !