perjantai 4. huhtikuuta 2014

Vattumatojen torjuntaa !


Kasvihuoneessa kasvavan Teivadelman silmut ovat huomanneet kevätauringon lämmön. 
Näitä versoja ei ole kiva käsitellä, ovat niin piikkisiä. Piti etsiä toiset paksummat hansikkaat, kun sidoin rönsyjä kasvarin kattopalkkeihin.

Polanassa on silmut jo suurempia. Sieltähän näkyy pian lehdenalkuja.


 Taistelu kasvihuoneessa kasvavien vadelmien tuholaisten torjumiseksi alkaa. Vattuihin tuli siis viime syksynä uusien taimien istuttamisen myötä toukkia, jotka söivät lehtiä.  Yritin päästä tuholaisista nyppimällä kaikki lehdet pois, missä näkyi luikeroita. Olen myös kerännyt talven aikana kuivettuneet lehdet pois kasvarin laattialta. Haravoin hiekan ja rapsuttelin harjalla ja kihvelillä kaikki roskat pois. Löysinpä hiekan seasta kaksi isoa kovakuoriaistakin.

En tiedä mikä on kovakuoriaisen nimi ? Näyttäisi olevan aikamoiset leikkurit suupielessä.
Tämä yksilö oli vähän mennyt littiin..

Nyt keväällä aloitan oman hyökkäykseni luonnonmukaisilla Cooper-tuotteilla. Ensimmäiseksi käytän Cooper BIO Kevätruiskute r- valmistetta. Se on luonnonmukainen kasviöljypohjainen kevätruiskute, jonka tehoaineena on rapsiöljy. Pakkauksessa valmisteen kerrotaan auttavan lehtikirvojen, omenakempin ja hedelmäpuupunkin talvehtimisasteiden torjuntaan. Sain tämän kevätruiskutteen Berneriltä kokeiltavaksi, kiitos Berner Oy.lle ! Yöpakkasten mentyä sumuttelen tällä kevätruiskutteella myös hedelmäpuut (kemppejä ja kääriäisiä vastaan), ruusut ja pihajasmikkeet (kirvoja vastaan). Lämpötilan pitäisi pysyä vähintään 7 asteessa, etteivät silmut vahingoitu.


 Bernerin sivuilta löytyy hyvät ohjeet monenlaisten puutarhan tuholaisten torjuntaan, Pihan tuhoeläimet. Sen alta löytyy omat kohdat eri kasviryhmille, esim. - omenapuut, marjapensaat ja mansikka, jonka alta taas löytyy etsimäni vadelman suojaus. Siellä mainitaan vattukuoriainen ja -kärsäkäs, käsittely ensin Cooper Bio Kevätruiskute r.llä ja myöhemmin ennen kukintaa Cooper BIO-ruiskute s.llä. Sain myös tämän valmisteen kokeiltavakseni, käytän sitä myöhemmin keväällä. Näillä mennään nyt ärhäkkäästi tuholaisia vastaan !

vas.lla Teivadelma, oik.lla Polana.
Kasvarin katossa menee myös viiniköynnös Zilgan versoja poikkisuuntaan vadelmien versojen kans.
Toivotaan, että ensi kesänä saisi napsia vadelmia ja viinirypäleitä suuhunsa eikä tarvitsisi pelätä matojen tippuvan kahvikuppiin.


etualalla Teivadelman versoja, takana Polanan kippuraisempia versoja.


Viiniköynnöksissä ei vielä kevään merkkejä paljoa näy.
Yllä Himrod, alla Zilga
Aika talvisissa tunnelmissa on tämä viikko mennyt. 

Ei näistä aprikoosinoksista ota selvää, onko ne hengissä vai ei. Mielestäni silmut ovat näyttäneet samalta koko kevään. Tuossa kuvassa ei silmut nyt oikein erotukkaan. Yritänpä ottaa uuden kuvan, kun päivät vähän lämpenee. Ja silmuissa toivottavasti tapahtuukin jotain.

Siniluumun silmuja


SinikriikunaNäin talvista oli alkuviikosta.
Mukavaa viikonloppua !