perjantai 11. huhtikuuta 2014

Päärynäpuun leikkausta ja vähän lisää leikkausta


Päärynäpuu 'Aunen Päärynä' ennen leikkausta

Maaliskuun puolessa välissä aloin silmäilemään päärynäpuuta silläsilmällä. Tässä puussahan on vain puolet jäljellä, kun pari vuotta sitten myrsky repäisi toisen haaran irti. Puu oli haarautunut tuosta ensimmäisten oksien kohdalta noin puoli metriä maasta. Sen vuoksi tämä jäljelle jäänyt on toispuoleinen ja vinossa oikealle. Päärynän oksat menivät jo luumupuiden oksien sekaan ja terassille. Nyt päätin kokeilla uusia oksasaksiani. Pääsin saksilla A-tikkaiden avustuksella n. 2,5 m korkealle. Koko latvus oli jo niin korkealla, etten päässyt sinne millään keinoin. Enkä muuten saanut poimittua päärynöitäkään latvuksesta viime syksynä, edes pitkävartisella poimurilla.

Päärynäpuu 'Aunen Päärynä' leikattuna

Yks lauantai mieheni kanssa ollessani kaupoilla, löysin puutarhaosastolta Fiskarsin pitkävartisen PowerReel- oksaleikkurin. Itse en takuuvarmasti olisi malttanut sitä ostaa, mutta ukkoseni oli heti sitä mieltä, että tuo ostetaan. En tiedä mistä tuo minun kitsasteluni on peräisin, mutten ole koskaan malttanut panostaa kunnon puutarhatyökaluihin. Kukkiin, multiin, taimiin, koristeisiin ja sen sellaiseen satsaan surutta, mutta appajee, jos pitää jotain työkaluja ostaa. Tuntuu, että niissä menee raha hukkaan. Jään aina odottelemaan jotain suurta tarjousta. Niin tuossa aikaisemmin mainitsemani lyhyempivartiset oksasakset sain viime syksynä tuliaislahjaksi Kotipuutarhalehden väeltä, ovat muuten erinomaiset leikkurit nekin matalammalta leikatessa. Nyt, kun on näitä kunnon välineitä, täytyy minunkin tunnustaa, että Kyllä välineisiin kanttaa satsata ! Leikkaushommat ovat paljon mielekkäämpiä eikä kädet kipeydy.


 Tässä PowerReel leikkurissa on 158 cm pitkä varsi ja painoa sillä on 870 g. Joten ovat kevyet käyttää ja nostella kohti yläilmoja. Leikkurit leikkasivat päärynäpuun oksat kevyesti.  Mies laittoi vielä jatkovarreksi parin metrin muoviputken. Leikkurin varrelle tuli mittaa n 3,5 metriä. Ja kun mies on vajaat pari metriä, pääsi hän maassa seisoen yli 5 metrin korkeuteen ! Harmi, kun en siitä huomannut ottaa kuvaa. Oli sen verran hauskan näköistä. Mutta mikä tärkeintä, vaivatonta leikkausta. Tämä oli kyllä hyvä ostos, kiitos siipalleni ! (joskus hänkin lukee näitä höpinöitäni ;)
Päärynäpuuhun ja muihin hedelmäpuihin laitoimme viime viikolla Cooper BIO Kevätruiskutteen. Sain sen  Berner Oy.ltä kokeiltavaksi.
Se on rapsiöljypohjainen kevätruiskute, joka tehoaa mm. omenakempin, hedelmäpuupunkin ja lehtikirvojen talvimuniin. Ötökät ovat munineet syksyllä hedelmäpuiden kaarnan koloihin ja rungoille. Saadessaan öljykerroksen päällensä, ne tukehtuvat eivätkä pääse kehittymään. Kevätruiskute jättää öljymäisen kerroksen hedelmäpuiden oksille. 

 

Tästä Samosta leikkasin jo pari viikkoa sitten suoraan ylöspäin kasvavia oksia ja typistelin vähän muita. 
Olishan sen ehtinyt näihinkin aikoihin tekemään, mutta maaliskuussakin oli jo niin keväisiä ilmoja. 

Siniluumun silmuja
Luumuja ja kirsikkoja ei saakaan leikellä näin keväällä.


Punaluumun oksia 

Punaluumun silmuja 


Aprikoosin silmuja

Osa aprikoosin silmuista on kuivettuneen kävyn näköisiä, mutta osassa voisi elämää ollakin. Kasvakaa, kasvakaa nyt !!