torstai 15. toukokuuta 2014

Uusia tulokkaita Kauppilasta


Kauppila Oy.n verkkokaupasta tilaamani kasvit tulivat. Pidän erityisesti Kauppilan nettisivuista, koska sieltä saa niin paljon tietoa kasveista. Ohje-sivuilta löytyy kasvien istutus, hoito, leikkaus ym. ohjeita. Esimerkkinä vaikka kärhöjen istus- ja kasvatusohjeet. Minulla onkin suuri ilo tehdä blogiyhteistyötä Kauppilan puutarhan kanssa.  Palataanpa tähän pakettiin. On se vain aina yhtä jännää, kun uusia kasveja tulee kotiin. Sormet syyhyten avasin sanomalehtikääröjä. Kasvit oli pakattu taas tuttuun Kauppilan tyyliin, niin tarkasti ja tiiviisti kuin vain voi. Ja ehjänä ja hyvinvoivana kaikki tulivatkin perille.


Puhuinkin jo viime syksynä Alaskanvatukasta ja nyt meillä on kaksi sellaista. Niihin on jo tulossa pinkinpunaisia nuppuja. Istutan alaskanvatut reunimmaiseen uusista kasvulaatikoista. Saan aina keväisin kasvihuoneelle kulkiessa ihailla pinkkejä kukkia.

Chandler pensasmustikkaan tykästyin tietysti sen vuoksi, kun mustikan luvataan olevan suurimarjaisin, mitä on saatavilla. Puutarhaan mahtuu aina pari uutta herkkumarjaa. ;)
Mustikat ovat vielä aikalailla talviunilla. Olen pitänyt niitä päivät ulkona ja yöt kasvihuoneella. Hallaöiksi olen heittänyt kaikkien päälle harson.


Valkokirsikka Lumikin piiskataimi


Valkokirsikka Prunus tomentosa Lumikki edusti Kauppilan kuvastossa myös niitä kasveja, jotka oli "pakko saada". En ollut koskaan kuullutkaan, että valkoisiakin kirsikkoja on olemassa. Tämä kirsikkapuu on kotoisin Pohjois-Kiinan alueelta, jossa talvisin voi olla yli -30 asteen pakkasia. Kauppilan sivuilla kerrotaan, että lajike on ollut koeviljelyssä Suomessa IV- vyöhykkeellä. Eli pitäisi menestyä täällä kolmosella hyvinkin. Kasvutavaltaan valkokirsikka on pensasmainen, n. 1,5 m korkea. Istutuspaikka on vielä mietinnässä.


Tilasin minä sentäs muutaman kukankin, ettei aivan mene hyötykasvijutuksi koko homma.
Meillä on ollut ja on edelleen suunnitelmissa jonkinlainen patio tai köynnösseinämä nurmikolle, jossa on valmis hiekka-alue. Siinä on ollut aikaisemmin uima-allas ja tramppa. Sillä kohtaa on myös norjanangervot sen verran matalia, että haluaisin korkeamman näkösuojan naapuriin päin. Projektin hidasteena on vain ollut kummankin selkävaivat ja muut. Mutta hyvin suunniteltuhan on puoliksi tehty.


Tätä köynnösseinämää silmällä pitäen tilasin 2 Köynnösruusua Perennial Blue. Lilahtavan roosat kukat sopisivat hyvin yhteen valkoisten alppikärhöjen kanssa.
Minulla ei ole kyllä mitään tietoa ennestään köynnösruusujen kasvatuksesta, joten saa nähdä osaanko pitää niitä hengissä edes kesän ja ensimmäisen talven yli. Kauppilan sivuilta löytyy onneksi hyvät ohjeet köynnösruusujenkin kasvatukseen, joten sieltä pitää käydä lueskelemassa tämän tästä mitäs nyt ja nyt... Kavereiksi köynnösruusuille ajattelin tarha-alppikärhöt Albina Plenat. Istuttaisin nämä eri säleikköihin. Tämän hetkinen suunnitelma (joka muuttuu koko ajan) olisi 3 graniitinharmaata säleikköä, joihin jäisi pienet raot. Näihin rakojen kohtiin istuttaisin vielä säleikköpäärynät. En tiedä meneekö liian ahtaaksi, mutta paperilla se ainakin näyttää hyvältä.


Kärhöissä on jo nuppajakin.Ison kiven juurelle tilasin kolme harmaakurjenpolvea Purple Pillow.Loppuviikolle lupailtiin vihdoinkin lämpenevää. Puhuttiin jopa ensimmäisistä hellelukemista.
Sitä odotellessa parantelen flunssaa postauksia kirjoitellen :)