perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kukkia ja köynnöspergola-projektia puutarhassaRuusuorapihlajasta tuli kertaheitolla uusi suosikkipuuni ! Ihanat tummanroosanpunaiset kukat alkoivat avautua edellispäivänä, tykkään, tykkään ! Istutin puun viime kesänä lähes männyn juurelle syystä, että sillä kohtaa kaipasin näkösuojaa tielle päin. Ja männyn juuristo on tuolla kohtaa melkein metrin alempana kuin nurmikon pinta ettei sen pitäisi haitata. 
 
Kukat näyttävät tosiaan miniruusuilta.


 Alppiruusuista löytyi sitten tämän väriset pensaat, molemmat ovat tätä samaa.
Taimissa oli kolmet laput, kaikki eri värisiä. Kyllä tämä vaalealila meille sopii, mutta toinen olisi voinut olla kirkkaan aniliininpunainen.


 

Pionit availevat suuria, tuoksuvia kukkiaan.
Niinkuin näkyy tukeminen on jäänyt puolitiehen. Nuo tukisäleiköt eivät oikein toimi kivikkoisessa maaperässä. Käsivoimin niitä ei saa painettua maahan tarpeeksi syvälle, kun aina on kivi vastassa. Ja vasaralla ei oikein pysty ohkaisia putkia paukuttaa. Taidanpa siirtyä takaisin keppi-naru-systeemiin.
Särkynytsydän voi hyvin tänä kesänä.
Annoin muuten keväällä kaikille kukkiville perennoille luujauhetta, liekö osuutta runsaaseen kukintaan... 
Viimeisen viikon ajan olemme askarrelleet pergolan tapaista köynnöskasvien tueksi. Runko tehdään ruskeasta kyllästetystä puusta ja rimoitukset ja köynnöskehikot käsittelen vaalean harmaiksi. Harmaan sävyn ajattelin sopivan talon kanssa yhteen, on samat sävyt.


Mies on nikkaroinut tätä iltaisin, minä olen pitänyt laudan toisesta päästä kiinni.
En olisi keväällä uskonut, että meidän selillä pystytään tänä kesänä mitään rakentamaan. Mutta siihen se vain pikkuhiljaa nousee pystyyn. 

Kärhölle sai aika hyvin kuopan kaivettua, maassa ei ollut kovin paljoa kiviä tuolla kohtaa.
Täytin kuopat puutarhamullalla. 

Mutta sitten ruusujen kuopille täytyi tehdä argeologisia kaivauksia. Maassa oli niin isoja kiviä etten yrittänytkään nostaa niitä pois. Kaivoin ja rapsuttelin savista maata kivien välistä. Toisessa päädyssä, mihin kaivoin toiselle köynnösruusulle kuoppaa, rautakanki humahti melkein metrin syvyyteen kivien välistä. Maahan on jäänyt jonkinlaisia tyhjiökohtia. Eiköhän ruusujen juuret pääse luikertelemaan kivien välistä syvälle. Kivienhän luulisi lämmittävän ruusujen juuria. Ja taas selkä huusi, tauko, tauko !

 

Tämä ruusuorapihlaja on vajaa 2 metrinen pikkupuu. Kasvuvyöhykkeeksi on merkattu I-II, mutta näyttäis selviytyvän täällä kolmosellakin.
 
  

Ilma muuttui taas kalseaksi, vähän kuin perjantai 13 päivän tyyliin sopiikin.
Hyvä, kun en ottanut harsoja pois maissien ja muiden päältä. Nämä säät ovat niin vaihtelevia.
Seuraavalla hellejaksolla pitääkin mennä uimaan ettei kesä hurahda ohi. Siitä tulikin mieleeni, että Strömsössä rakennetaan ensi viikolla uusi sauna yhdessä päivässä. Pääseköhän sinne uimarit lämmittelemään ? Täytyypä käydä lukemassa juttua tarkemmin.
Mukavat viikonloput !