maanantai 23. kesäkuuta 2014

Salaattivärkit lautaselle

 

Tämä on kesän parasta aikaa, kun puutarhasta saa hakea salaattivärkit lounaslautaselle. 
Keräsin tämän päivän annokseen eri värisiä lehtisalaatteja, basilikaa, tilliä, retiisejä ja sipulin. Luulin, että kasvimaalla kasvavat sipulit ovat talvivalkosipuleja, mutta tämä ainakin oli suureksi kasvanut hillosipuli tai vihersipuli. Ne ovat viime kesän peruja, lähtivät kasvamaan varhain keväällä lumien sulettua.


Retiiseistä tulee äidin kasvimaa mieleen, siellä oli aina näitä. Pieniä retiisit vielä ovat, mutta harvennan niitä syömällä. Retiisien kanssa kasvaa samassa laatikossa lehti- ja punakaalia. Siellä lepattelee kymmeniä pienen pieniä perhosia, vaikka harso oli kasvien päällä. 


Ja eikun mutustelemaan :P Kasvihuoneessa alkaa ensimmäiset Polana-vadelmat kypsyä.

Viinirypäleet tulevat lujaa perässä.

Sulassa sovussa Zilgan rypäleet & kurkku.

Ekat jalomaaraimet punertaa. 


Mies ruuvasi tänään valokatteen pergolaan.
Aika hyvä sattuma, kun rautakaupassa on 2,5 metrin katteita just 5 kappaletta jäljellä, mitä tarvitsimmekin. Aika kalliita katteet  ovat, ruuveista puhumattakaan. Ruuvit maksoivat melkein puolet katteen hinnasta, vajaat 90,-. Huh.huh, mutta pakko tuohon tarkoitukseen tehtyjä ruuveja on käyttää. Katteilla on muuten pitkä takuu, peräti 15 v. Toivottavasti nyt kestävät lumenpainot, tuulet ja raekuurot. 


Jihuu, nyt saadaan sateellakin istuskella puutarhassa.
Suunnittelin, jos kokeilisinkin erilaisia viinirypälelajikkeita pergolassa enkä laittaisi ollenkaan villiviinejä. Ruusut ja kärhöt toki istutan. Kysyin GreenCaren puutarhuri Minnalta, mitkä lajikkeet täällä menestyisivät. Hän vinkkasi, että erittäin lämpimässä paikassa pitäisi menestyä kolmosella Hasanski Sladki, Zilga ja Fabel. Lisäksi itse katselin netistä, että myös Sukrible voisi menestyä täällä. Täytyy tässä lähipäivinä kierrellä puutarhamyymälöissä. Samalla voisi ostaa kesäkukkia, jos kesä vaikka taas tulisi.