perjantai 5. syyskuuta 2014

Elonkorjuuhaaste

http://pinuski.blogspot.fi/2014/08/villa-victorian-elonkorjuuhaaste.html

Pinuski Villa Victoria -blogista on laittanut liikkeelle elonkorjuuhaasteen, se tuli minulle Betweeniltä Rikkaruohoelämää blogista. Haaste kuuluu seuraavasti:

"Puutarhat ovat vielä täydessä kukassa ja hyötypuutarha tuottaa satoa. Miksi emme jakaisi tätä iloa ystäville, kavereille, työtovereille, naapureille, sukulaisille jne.? Haastan teidät bloggarit ja blogien lukijat ilahduttamaan ainakin yhtä henkilöä puutarhan sadolla.  Mukavinta olisi, jos jakaisit haastetta omassa blogissasi ja kertoisit, kuinka sinä olet muistanut jotakuta puutarhan antimilla. Haasteen voi napata kuka tahansa, vaikka sinua ei olisi nimeltä haastetukaan. Voit myös käyttää ylläolevaa kuvaa haasteessa."Tämä onkin kiva haaste, muistetaan blogistanian ulkopuolella olevia ystäviä. Puutarhan antimia olen tavannut tuikata sukulaisille mukaan. Tai itse mennessämme kyläilemään, otan mukaan, mitä kulloinkin löytyy kypsänä. Määräthän ei yleensä suuria ole, mutta tykkään viedä maistiaisia. Siitä saa itselle hyvän mielen, kun muutkin saavat maistella kasvatuksiani. Systeri tässä juuri poikkesikin ja haki Vaasan bloggarien järjestämältä kirpparilta ostamani Robinin kirjan. Ostin kirjan sukulaistytölle, innokas Robin-fani, kun on. Mukaan lähti myös omppupussi, Samot ovat nyt kypsiä. Vein myös naapurille omppumaistiaisia. Aikaisempina syksyinä olen vienyt luumuja ja omppuja työpaikalle, mutta tänä syksynä olen "vain" kotitöissä. Ei sen puoleen, täältä kotoa työt ei lopu koskaan. Satoa korjatessa ja säilöessä loppukesä menee hurjan nopeasti. Oikeastaan, jos olisin töissä, en varmasti jaksaisi kaikkea satoa kerätä ja säilöä. Sitten on niitä hommia, jotka aina jäävät tekemättä. Niinkuin varaston siivoaminen ennen syksyä, jota olen yrittänyt tehdä jo monena vuotena. Mutta, kun tavarat tuppaavat lisääntymään samaa tahtia, kun jotain laittaa pois. Nyt olen saanut valkattua tavaroita pari peräkärryllistä kaatopaikalle ja pari autolastillista lahjoituksiin. Vielä on kuitenkin järjestelyä jäljellä. Lähinnä sellaista, mitä voisi laittaa kirpparille myyntiin, kun vain viitsisi. Ajattelin kokeilla fb-kirpparia.Tänä syksynä varaston on oltava järjestyksessä ennenkuin vien sinne talvetettavat kasvit. Ajatus lähti nyt rönsyilemään, varaston siivous ei taida olla elonkorjuuta. Tai enpä tiedä, korjataanhan siinäkin elämän varrella kerääntynyttä, laitetaan kierrätykseen tai heitetään pois.Chilit ovat tänä syksynä olleet lasten suosiossa. Niitä on napsittu suoraan pensaasta ja kokeiltu, tuleeko liekit suusta. Olen varoitellut, ettei saa liikaa syödä vatsapurujen takia. Itsellä chilit närästää tosi helposti. Maidon juonti päälle on hyvä niksi, itse en vain pysty maitoa juomaan. Laitan usein lapsille koulun jälkeen välipalatarjoiluna paprikansiivuja, tomskuja, kurkkuviipaleita, porkkanaa, herneitä, marjoja, omppuja, luumuja, mitä sattuu kulloinkin löytymään. Kaikkien suosituin taitaa olla pensasmustikka, niitä ei paljoa pakastimeen asti riitä. Pääasia, että vitamiinit menee tuoreeltaan käyttöön.  


Siiri pyydysti sudenkorennon. Kärpäset ei meillä enää kauaa pörise, Siiri viilettää niiden perässä pitkin sohvia, pöytiä, verhoja. Välillä tuntuu, että tämä kissa osaa lentää. Ernergiaa löytyy vaikka muille jakaa.
Nyt on vain tullut jokin pissailukausi. Sänkyyn Siiriä ei voi päästää ollenkaan, muuten se lirauttaa sinne oitis. Sohva ja säkkituoli on päätynyt myös hiekkalaatikon korvikkeeksi. Siiri on käynyt tähän asti 2 kuukautta niin hienosti hiekkalaatikolla. Oliskohan nyt jo aika käydä eläinlääkärillä ?