maanantai 8. syyskuuta 2014

Päärynät putoilevat jo puusta


Aunen päärynät punertavat siihen malliin, että alkavat olla kypsiä. Ja toisekseen ne ovat alkaneet jo tipahdella puusta. Katsoin eilen tarkemmin puun alle ja siellähän oli päärynöitä muutama kymmen. Puun alla kasvaa kuunliljoja ym., joten pudonneita pitää vähän etsiä. Kokeilin poimia myös hedelmäpoimurilla, osa päärynöistä irtosikin helpolla.

Tässä oksassa kasvaa terveitä päärynöitä...

... kun taas toisessa oksassa kaikissa on päärynärupea :(Näistä ensimmäisistä päärynöistä tein omppujen kanssa hilloa. Olen tehnyt joskus aikaisemmin päärynöistä yksistään sosetta, mutta se ei ole niin hyvää kuin omppujen kanssa yhdessä. Laitoin kattilaan tilkan vettä, puristin puoliskan sitruunan mehut sekä hillosokeria vajaa puoli pussia. Kuorin ja paloittelin ensin päärynät liemeen ja sitten omput. Hilloon saa jäädä pieniä sattumia, ne maistuvat hyviltä talviaamuna höyryävän puuron päällä.


Samo-omput kasvoivat suuriksi ja mehukkaiksi tänä kesänä.

Sinikka- siniluumut alkavat myös kypsymään.

Siniluumut kurkottavat terassille, siitä on kätevä napsia hedelmiä suuhunsa. 


Siniluumuissa on jonkin verran muumiotautia ja luumukääriäisen toukan pilaamia.
Kerään pilaantuneita pois sitä mukaa, kun löytyy. Hävitän ne keittiöjätteiden mukana. En jätä pilaantuneita tontille, ettei muumiotaudin itiöt ym. pääse leviämään. Saman teen omppujen ja päärynöidenkin kanssa.


Nämä luumut popsittiin tuoreeltaan. 
Keräsin myös papalle pienen pussillisen ensimmäisiä luumumaistiaisia.
Pudistusviikot on taas alkaneet :D
Muutaman päivän kuluttua, kun luumut kunnolla kypsyvät, ajattelin kokeilla tehdä sekahilloa omppujen ja päärynöiden kanssa. Yksistään luumuista tulee kirpeää, se sopii kyllä esim. pinaattiohukaisten kera.