torstai 11. syyskuuta 2014

Papusato pakkaseen


Osa salkopavuista pääsi kasvamaan jo turhankin suuriksi. Niiden hyödyntämisen olisi voinut aloittaa jo pari-kolme viikkoa aikaisemmin. Seurasin niiden hidasta kasvua keskikesällä, kun pavut kärsivät kuivuudesta. Kun sateet alkoivat, ne kasvoivat yhdessä hujauksessa ja minä putosin kärryiltä.


Positiivinen yllätys oli, kun papuja tuli näinkin paljon. Lajikkeet menivät nyt sekaisin, mutta väliäkös sillä. Kasvatin siemenistä 'Blue Lake' ja 'Markant' lajikkeita. 


Huuhtelin pavun varret hyvin tiskialtaassa. Toisiin oli vähän tarttunut ruostetta metalliverkosta. Leikkasin ruskeat osat pois. Teimme keväällä pavuille galvanoidusta verkosta tuen, luulin ettei se ruostu.  Verkko sinällänsä on hyväksi havaittu, pavut saavat siitä hyvin tukea. Ja ne oli helppo poimia, kun verkon alle pääsee itsekin.


Huuhtelun jälkeen leikkasin pavut kahteen osaan. Laitoin vettä kattilaan sen verran, että pavut peittyvät. Keitin niitä puolisen tuntia, jäähdytin ja pussitin kerta-annoksiin. Pakastetut pavut voi heittää suoraan wokkiin tai lämmittää lisukkeeksi.


Ensi keväänä laitetaan taas uudet siemenet itämään.