maanantai 22. syyskuuta 2014

Ensimmäisiä tyrnejä, sinivatukkoja, karpaloja

ensimmäiset tyrnimarjat


Mieheni halusi ostaa keväällä tyrnipensaaat, tytön ja pojan, lajikkeet hmm. olisiko ollut Raisa ja Rudolf ?
Siellä ne metsän reunassa aloittelevat yhteistä taivalta ;) Meillä on kasvanut papan mökillä aikaisemmin tyrnipensaita. Muistan vain niiden vitamiineja täynnä olevien marjojen ärsyttäneen masuja aika nopeasti. Eli minulle riittäisi hyvin tällainen muutaman kymmenen marjan sato. Saahan tyrnistä toki vaikka mitä herkkuja aikaan, oma suosikki on tyrni-appelsiinimehu tai kiisseli. Täytyykin käydä poimimassa loput pois, jos ensi yöksi ennustetut halla ja räntäsateet tulevat.  Sinivatukat tekivät nyt ensimmäisen kerran marjoja. Köynnöstävä piikkinen pensas kasvoi aikaisemmin vadelmapenkin päässä, mutta siirsin sen viime vuonna mustikkamaalle. Siinä se näyttää viihtyvän happamassa maassa. Linnut olivat ehtineet jo popsia suurimman osan vatuista. Marjojen maku oli tosi mieto ja vetinen. Mutta pääasia, että näytti minkälaisia sinivatut ovat. Tämä onkin kukkinut aina liian myöhään, menestymisvyöhyke on aika rajoilla.

Muutama mesimarjakin löytyi vielä.

Karpalo odottelee kylmiä öitä. 
Nämäkin ovat ensimmäisiä laatuaan. Istutin karpalon taimia edellis keväänä.


Sitruunaköynnös/ palsamiköynnös 'Schisandra chinensis' ei vielä kukkinut. Se on kellertävälehtinen pensasmustikoihin verrattuna. Istutin senkin viime kesänä mustikkamaalle sinivatukan viereen.


Punakaneli omppuja tuli aika vähän. Mutta mehukkaita ovat.Nyt kun yöpakkasia on lupailtu ensi yölle, nostin rosmariinin ja oreganon terassilaatikosta pesuun.
Huuhtelin juuripaakkua, että mahdolliset ötökät jäisivät ulos. Istutan pikkupuut uuteen multaan ja tuon ne sisälle talveksi.

rosmariini & oregano kylvyssä

syysvuokko


Nyt täytyy lähteä viinirypäleiden poimintaan. Kerään Zilgan tertut kasvihuoneesta ja katson paljonko niitä tulee. Sitten mietitään, josko kokeilisi viinin tekoa tai keitänkö vain mehua ?