tiistai 23. syyskuuta 2014

Viinirypäleet, tomskut ym. suojaan pakkaselta


Nyt tuli kiirus ! Jo edellisyöksi lupailtiin hallaa, joten poimin kaikki kypsät viinirypäleet.  Eilen aamullakin oli vielä miinuksen puolella ja iltapäivästä alkoi raekuurot. 


Zilga rypäleitä tuli tosi hyvin tänä kesänä. Viiniköynnöksiä kannattaa leikata, niin niihin muodostuu enemmän terttuja. Nämä rypäleet kasvavat kasvihuoneessa. Ne on tuettu seiniin ja kattopalkkeihin.


   Osa oli vielä puolikypsiä, mutta poimin niistäkin suurimman osan. Muutamia rypäleitä jätin, katsotaan nyt kuinka kestävät kylmää.

Alareunassa on aitokiivi 'Jennyn' lehdistöä. Se pitäisi taas kantaa varastoon ennen kovia pakkasia. Astetta paria se ei vielä moittinut. Sillä on köynnöstuki, mutta siirto on aina hankala ettei katkoisi versoja.Nämä ovat toista lajiketta. Luulin niiden olevan vaaleaa rypälettä, mutta eipäs ollutkaan. En nyt sitten tiedä keitä nämä ovat ? Ripukat ovat punertavia, rypäleet vähän suurempia ja harvemmassa kuin Zilgassa. Makukin on hieman erilainen, täyteläisempi.


Melkein sangollinen tuli. 
Mietin viinintekoakin, mutta päädyin maijalla mehustamiseen. Olisi pitänyt lähteä ostamaan viinintekotarvikkeita, lasipulloja ym, laiskuus iski. Jospa ensi kesänä perehtyisi asiaan (tai talvi-iltoina). Luumuista tulisi kuulemma myös hyvää viiniä. Mutta rypälemehusta tuli myös hyvää, parasta mitä olen keitellyt. Nypin viinirypäleet irti ja laitoin sokeria kerroksittain maijaan. Näistä tippui 5 litraa tiivistettä, eli laimentamalla ainakin 15 litraa, nam !Poimin kasvihuoneesta kaikki muutkin pois, loput viidakkokurkut, tomskut, paprikat. Sydäntomaatit ovat pisaran mallisia. En oikein pitänyt niiden mausta, pikkasen kirpeitä.

Paprikatomaatti on hyvän makuinen.

Baby-porkkanat ja tavikset ehtivät kuivahtaa aamupäivän auringossa.
Keräsin maissitkin, mutta se sato meni pilalle. En ottanut edes kuvaa, kun otti niin päähän. Suurin osa jäi raaoiksi ja osaksi kypsyneissä oli jo ötököitä. Niin ja eri lajikkeita ei tosiaan kannata sekoittaa, tulipahan sekin kokeiltua.

Loput kriikunat poimin raekuurossa, näpit jäässä, hrrr. kun oli jo kylmä !

Pakkohan se oli jo punaluumujakin poimia, kun talvi tekee tuloaan. 
Ja kyllähän sieltä kypsiä löytyi yläoksilta. Nämä ovat kasvaneet suuriksi möllyköiksi, niissä on jo syötävääkin enemmän kuin yksi suupala. Makeutta ei ole yhtä paljoa kuin siniluumuissa. Hyvä niin, koska 'Sinikoista' tuntui jo tulevan sokerihumalaan. Makeat luumut nostattavat oikeasti sokeriarvoja ja sen kyllä huomasi. Suuta kuivasi ja janotti koko ajan. Tuleepahan juotua vettäkin enemmän.

Punakanelit odottavat rouskuttelijoita


Hauskaa viikkoa, räntä-, rae-, vesi- ja lumisateista huolimatta !
Ja pian on taas perjantai ja uusi Vain Elämää- jakso tulee ! Tykkään, tykkään, vaikka itkeä pitääkin :) 
Sitä odotellessa, voisi jatkaa kasvimaan ja kasvihuoneen siivousta.