torstai 2. lokakuuta 2014

Mattimyöhäiset; ananaskirsikka ja goji

ananaskirsikka

Syksy etenee, vaikka ananaskirsikat ovat sitä mieltä, että kesän pitäisi jatkua. Tilasin muutama vuosi sitten ananaskirsikan taimia. Ensimmäisen kesän kasvatin niitä kasvihuoneessa ja siellä ne ehtivät kypsyäkin. En kuitenkaan pitänyt niiden mausta ja kippasin ruukut kasvimaalle. Sieltä ananaskirsikat nousevat sitkeästi joka kesä ja ovat levinneet mullan mukana monen muunkin puskan juurelle. Itselle oli yllätys, että ne kestävät Suomen talven. Lämpöisten kesäsäiden pitäisi vain jatkua vähän pidempään, että ehtisivät kypsyä. Raakana ananaskirsikkoja ei pidä mennä maistelemaan, niistä voi saada vatsansa todella kipeäksi. Kypsyessään suojalehdykät muuttuvat vaaleiksi. Ja kun ensimmäiset tipahtelevat, voisi niitä käyttää.

ananaskirsikkoja kypsymässä syyskuun lopulla

Saku-sammakko oli pompannut sankoon, joka oli jäänyt ulko-oven viereen. Yrittiköhän tulla lämmittelemään ? Raukka ei itse päässyt loikkaamaan pois, vein sen kukkapenkkiin jatkamaan talvehtimispaikan etsintää.

goji-marjan kukka syyskuulla

Goji pensas on toinen mattimyöhäinen, joka kukkii aina vasta loppusyksystä. Se kasvattaa ensin monta metriä rentoja oksia ja alkaa kukkinnan syyskuun aikana. Leikkasin sitä kesällä, ehkä olisi pitänyt leikata enemmänkin, se voisi nopeuttaa kukintaa. Sain vinkin yhden puutarhalehden puutarhurilta, että kannattaisi laittaa "minikasvihuone" pensaan päälle alkukesäksi. Kokeilin pitää harsoa keväällä, mutta se ei riittänyt. Pitäisi siirtää koko pensas pois tuosta kasvihuoneen edestä paikkaan, johon sille voisi viritellä oman kehikon ja vetää kasvihuonemuovin päälle. 


Muutama oksa on kasvanut kasvihuoneen katon yli, niillä on pituutta yli 5 metriä. Eli, jos ei halua leikata, saisi tästä vaikka kuinka suuren riippuvaoksaisen komistuksen puutarhaan. Tukea goji tosiaan tarvitsee, muuten se luikertelisi pitkin maita ja mantuja. Meillä on vain ylimääräisiksi jääneitä laattialistoja inkkarimajan muotoon sidottuna ja naruja majan ympärillä. Jos saan aikaiseksi siirtää pensaan, pitäisi keksiä parempi tukirakennelma. Saisikohan raudoitusverkosta jotain aikaan... ? 

goji-marjan kukka

Lyhentelin gojin oksia, kun ne taipuivat jo maahan asti.

Siiri ressukainen nukkuu peiton alla leikkauksen jälkeen.
Kävimme viime perjantaina eläinlääkärillä leikkauksessa. Siiri nukkui vielä kotona pari tuntia ja hoiperteli sen jälkeen pikkuhiljaa ylös. En ole aikaisemmin nähnyt, kun eläin herää nukutuksesta. Se yritti nousta jaloilleen, kellahti samantien kumoon ja nukahti. Neljän tunnin kuluttua jalat alkoivat kantamaan. Tulikin mieleen, miten isot eläimet pärjää samassa tilanteessa. Jos metrin korkuinen koira kellahtaa suorilta jaloiltaan kyljelleen, luulisi siinä jo tulevan vammoja. Ehkä niillä on omat systeeminsä.Sitten yökkäiltiin loppu ilta, vaikka eihän sieltä paljon mitään tullut, kun edellisillasta asti oli syömättä. 

Seuraavana aamuna Siiri istuskeli paikoillaan ja ihmetteli mitä on tapahtunut. 

"Älä nyt jaksa kuvata tätä kamalaa sukkapukua" !

"Tässä mä vain istua kökötän, kun muut tulee ja menee".

Viikonloppu meni tosi rauhallisissa merkeissä. Siiri nukkui suurimman osan aikaa saunan lauteiden alla, siellä on lämmin laattia. Huomasin iltapäivällä, että nyt se nukkuu liian pitkään ja kokeilin kantaa sen ruokakupin viereen. Takajalat täristen se popsi vähän kanafileitä ja latki maitoa. Kannoin sen myös muutaman kerran pissalaatikolle, kun näytti siltä ettei se itse jaksanut kävellä. Taisi leikkaus ottaa koville pikkukisulla.  

Nyt verkkopaidasta on jäljellä enää Turhapuro-malli, reikiä täynnä. Siiri alkaa olla oma, vilkas itsensä.

"Mamma, ota mut jo mukaan puutarhahommiin"

Sain vihdoin aikaiseksi käytyä puolukassa lähimetsässä ja hyvin niitä löytyikin.
Enempää en tarvitse, jos nämä vieä saisi mahtumaan pakastimeen. Kiehautin puolukat pienessä määrässä hillosokeria.

Syksyn värejä vaahterassa 


Seuraava operaatio onkin daalian ym. mukuloiden nosto maasta ja talvetettavien kuskaaminen varastoon. Täällä oli pari päivää sitten pakkasyö, daaliat meni kerrasta. 


Syystyöt jatkuu...