tiistai 7. lokakuuta 2014

Kastelualtaat talviteloille


Biolanin kastelualtaat ja kasvupenkit hoitivat hyvin hommansa kesän aikana kasvihuoneessa. Kastelurumba on taaksejäänyttä elämää ! Huh mikä helpotus verrattuna ruukuissa kasvaviin tomskuihin. Niitä piti kastella joka ikinen päivä, joskus kaksikin kertaa. Tänä kesänä oli vielä muutamassa ruukkussa kasveja näiden altaiden lisäksi, mutta ensi kesänä en enää ruukuissa kasvata. Voisin ostaa vielä pari allasta lisää. Nämä altaat, kun täytti sadevedellä, niin tomskut, kurkut ja paprikat kasvoivat tyytyväisinä viikon verran. Kurkuilla oli hellepäivinä niin kova jano, että ne tarvitsivat välitankkausta jo muutama päivä aikaisemmin.


Leikkasin kasvien varret poikki ja kiikutin ne kompostiin. 
Kastelualtaassa oli vettä jäljellä, joten kasvusäkit painoivat turhan paljon yksin kannettavaksi. Mutta enhän minä malttanut iltaan odottaa vaan raahasin ne kasvimaalle. 


Kastelualtaan putket on täytetty mullalla, jotta vesi on päässyt nousemaan kasvusäkkiin.
Tyhjäsin altaat viiniköynnöksen juurelle ja vein lopuksi kaikki osat pesuun nurmikolle.
Kasvulaatikot olivatkin vähän vajaita, niihin mahtui hyvin kasvusäkkien mullat.
Nyt niihin tuli vaaleampaakin turvetta, kun keväällä laitoin enimmäkseen mustaa multaa ja tavallista puutarhamultaa.


Noissa kahdessa viimeisemmässä kasvoi maisseja ja papuja. Niissä olikin hommaa, että sai laatikot ja verkot puhtaiksi. Maisseissa on niin iso juurakko, että ne piti kaivaa lapiolla pois. Laitan maissit ensi keväänä toiseen paikkaan. Ne eivät päässeet kunnolla kasvamaan verkon läpi. Ajattelin, että ne hienosti sujahtaa ruuduista, saavat tukea kehikosta ja jatkavat kasvuaan. Mutta maissien piti tehdä mutkia varteensa, verkko esti niitä vapaasti kasvamasta. Papujen varret oli taas niin sitkeitä, että niitä saikin oikein nyppimällä nyppiä verkosta irti. Ensi keväänä laitan verkon alle kasvamaan herneitä, paljon herneitä. Niitä meillä on joka vuosi liian vähän.


Multien rehaamisen jälkeen en enää jaksanut aloittaa pesuhommia, joten jätin likapyykin seuraavalle päivälle.
Yöllä satoikin vettä kaatamalla, joten luonto hoiti esipesun.


Seuraavana aamuna oli uutta energiaa ja astiaharja alkoi viuhumaan. Pesin kaikki osat yhdessä altaassa ja huuhtelin toisessa. Lopuksi huuhtelin vielä kaikki vesijohtovedellä ettei mitään pöpöjä jäisi.


Kyllä nyt kiiltää ! Ja aurinko kuivattaa.
Vien astiat takaisin kasvariin vasta, kun saan senkin siivottua. Siellä on vielä kiivi ruukussa. Ja vadelmat sekä viiniköynnökset lehdessä.


Huomasin, että altaissa on hyvät ohjeet käyttöönotosta.Ekasta kasvimaakehikosta nostin keväällä istuttamani Alaskanvatukan pois. Se ei ollutkaan hyvä paikka, kun vadelmiin tulee aina vattumatoja. Vadelmille pitää tehdä uusi istutuspaikka. Ja nyt saan lisää tilaa vihanneksille. Taidan laittaa maissit tähän laatikkoon.Keväältä oli jäänyt kalkkia, joten kaivoin sitä vähän jokaisen laatikon pohjalle.
Talvivalkosipulitkin pitävät kalkista, istutan ne pussin alla olevaan laatikoon. Kun vain tietäisi, koska talvi tänä vuonna alkaa. Vielä odottelen hetken.