keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Talvivalkosipulit maahan


Vihdoinkin löysin kotimaisia valkosipuleja, lajike on 'Aleksandra'. Olivat vielä tosi suuriakin. Tilasin niitä hyötykasviyhdistykseltä 300 g, nämä maksoi 13,50 + toim.kulut 10,40. Valkosipuleja oli 7 kpl, kynsiä niistä tuli reilu 30 kpl. Määrä oli just sopiva yhteen kasvimaakehikkoon. Istutin sinne 3 riviä. Mukana tuli hyvät ohjeet, A4.n molemmin puolin täynnä tekstiä. Sitä olen nyt ahkerasti opiskellut :)

Poistin ohjeiden mukaan viikkoa ennen istutusta ja kynsiin jakamista ylimääräiset kuorikerrokset. Tällä estetään homeiden pääsy juuriaiheen kautta kynnen sisälle.


Ennen istutusta poistin loput kuoret ja irrottelin kynnet. Jakamisvaiheessa kynsiä on käsiteltävä "silkkihansikkain". 
  

Ohjeissa neuvottiin tekemään lämpökäsittely;
joko liottamaan kynsiä tunti 40-asteisessa vedessä tai
vuorokausi 40 asteen lämmössä.
Lämpökäsittelyllä torjutaan naattihometta.
Tein ensiksi mainitun. Otin avuksi paistomittarin, ettei tule keitettyjä kynsiä. 
Lisäsin lämmintä vettä muutaman kerran, jotta lämpö pysyi siinä 40 asteen hujakoissa. 


Valmistelin kasvimaata jo aikaisemmin syksyllä kääntämällä kehikoiden pohjalle kalkkia. Mietin, että olisi kannattanut tehdä pH-testi ennen kalkin lisäämistä. Maa on uutta noissa kehikoissa, mullat on laitettu niihin keväällä. Joten ehkä kalkintarvetta ei olisi ollut, mutta laitoin nyt vähäsen varmuuden vuoksi. 


Keväältä oli vielä jäljellä Biolanin lähettämää Luonnonlannoitetta kasvimaalle. Ripottelin sitä vaon pohjalle ja sekoittelin rakeet multaan ennen kynsien istuttamista. 

Ohjeissa sanotaan, että palanut hevosenlantakomposti tai rakeinen luonnonmukainen kanankakkalannoite ovat välttämättömiä, jotta saadaan isoja sipuleita. Lannoite annetaan jaettuna eli ensimmäisen kerran ohut kerros vakoon multaan sekoitettuna istutuksen yhteydessä. Toisen kerran mullan pintaan sekoitettuna keväällä maan sulettua. Kolmannen kerran kesäkuun puolivälissä.
   

Sitten kynnet maahan, noin 5-7 cm syvyyteen. Toinen hyvä ohje on; kynnen päällä pitää olla maata sen korkeuden verran. Olen joskus istuttanut kynnet liian syvään, varmaan 15 cm.n syvyyteen. Niiden kasvuunlähtö viivästyi keväällä ja sipuleista tuli pieniä. Nyt oli niin hyvät ohjeet, että on kumma, jos ei sipulit kasva ;) 


Istutin kynnet n. 10 cm.n välein. 
Rivivälin olisi hyvä olla 35-50 cm, kehikossa rivit taisi tulla n. 30 cm välein.Katteeksi suositellaan reilun 10 cm kerrosta olki- tai koivunlehtikatetta. Meiltä löytyy vaahteran lehtiä, jotka voisi silputa ruohonleikkurilla. Kasvimaakehikkoon pitäisi vain tehdä korokelaita, että lehtikate pysyisi paikoillaan. 


Vaahterassa on ollut kauniit syysvärit. Sen hehku tulee sisällekin; ensin olohuoneeseen tulvii punaista lämpöä, myöhemmin keltaista aurinkoisten syyspäivien kuulautta.

.Viime yönä oli ensimmäinen kunnon pakkanen, aamullakin vielä -4. Puiden lehdet varisevat vauhdilla. Haravalla on töitä lähipäivät.