tiistai 6. lokakuuta 2015

Sinikriikunat lähtivät lentoonOlipas myrsky viime perjantaina. Puut olivat tuulenpuuskissa kaksinkerroin. Onneksi selvittiin suuremmilta tuhoilta vain lentelevillä kriikunoilla. Loput sinikriikunat tippuivat kaikki maahan.


Juuri ja juuri Suistamon sinikriikunat ehtivät kypsymään, nyt neljän päivän päästä oli ensimmäinen pakkasyö -4. Kriikunat ovat niin pehmeäkuorisia etteivät oikein pakkasta kestä. Hyvä, kun niitä tuli viime viikolla popsittua. Suistamot ovat muuten tosi makeita, Sinikka siniluumu jää toiseksi vaikka sekin on makea. Kriikunat ovat kooltaan vähän pienenpiä kuin sinikat. 


Kriikunaan tuli nyt parempi sato kuin siniluumuun. Eikä tässä puussa näkynyt muumiotautiakaan.


Sinikriikuna on kasvanut sen verran korkeaksi, että poimintaan tarvittiin apuvälineitä. Aluksi poimin a-tikkailta. Kun siitäkään ei enää ylettynyt, otin avuksi hedelmänpoimurin. Kriikunat olivat jo niin löyhässä, että irtosivat, kun varovasti heiluttelin Fiskarsin QuikFit hedelmänpoimuria niiden alla. Kypsät tippuivat poimuriin, raaimmat jäivät odottamaan myrskyn riepottelua. QuikFit teleskooppivarrella ylettyikin jo neljän metrin korkeuksiin. Ja kun siihen laitetaan oma varteni päälle, yletyn poimimaan jo lähemmäs kuuden metrin korkeudelta. Kiitos Fiskarsille kätevistä apuvälineistä!


Enää ei jää päärynät puuhun. Teleskooppivarrella pääsen poimimaan korkeimmiltakin oksilta. Tänä vuonna päärynäsato meni piloille, niistä tuli nokipäärynöitä. Olivat täysin mustia ja rupisia. Toivottavasti ensi kesä on taas parempi.


Fiskarsin QuikFit hedelmänpoimuri teleskooppivarressa kriikunan latvuksessa.

sinikriikunoita ja ekoja maistiaisia punaluumuista


Sinikka siniluumuja tuli todella vähän tänä vuonna. Se piti ensimmäisen lepovuoden, oli sen kyllä ansainnutkin. Puu on tuottanut satoa monena vuonna niin, että luumuja on saanut popsia koko suvun voimin. Keväällä oli kukkia vain muutamassa oksassa. Sinikat kypsyivät ennen sinikriikunaa. Näissä on aina muutamia muumiotautisia ryppäitä, niinkuin kuvan kummassakin alareunassa näkyy. Kerään ne heti pois ja vien roskiin. etteivät pääse leviämään enempää.


Sinikka siniluumu on toiseksi makein meidän luumuista. Näiden jälkeen tulee puna- ja keltaluumu. Keltaluumu jäi kuvaamatta. Siihen tuli vasta muutamia pieniä luumuja, jotka eivät maistuneet paljon miltään. Lajike on Siivosen keltaluumu. Putoavat vielä ryökäleet  tosi nopeasti puusta. Lajike oli pienoinen pettymys.


Kuokkalan yl-punaluumut kypsyvät viimeisenä. Ensimmäiset pakkaset ovat aina samoihin aikoihin. Tänä vuonna jää osa kypsymättä, jos tulevat yöt ovat yhtä kylmiä kuin viime yö. Aamulla punaluumun lehdet olivat jäässä. Poimin muutaman litran punertaviksi ehtineitä. Ensimmäinen pakkasyö ei vielä näytä pilanneen luumuja. Punaluumu kestääkin parhaiten kylmää. 


Tein jonkin verran raakileharvennusta, mutta enemmänkin olisi voinut tehdä. Raakoja olisi vielä paljon tuloillaan. Heitän hallaharson puun päälle yöksi, jos se vähän suojaisi pakkaselta.


Pelkäsin myrskyllä eniten näiden oksien puolesta, että katkeavat. Oli pahin mahdollinen aika myrskylle, punaluumut olivat jo suuria ja painavia. Huh helpotusta, puut selvisivät myräkästä. Oksat ovat jo sen verran paksuja, että näyttävät kestävät kovankin riepotuksen.

pakkasyön jälkeen

Kypsiä Kuokkalan yl-punaluumuja.

Siilikin tykkää kriikunoista <3

Kuvaillessani punaluumuja maasta alkoi kuulua maiskutusta ja rapinaa. Siili tuli syömään maahan pudonneita kriikunoita. Joskus on hyväkin jättää puutarhan siivoamisen muutamaksi päiväksi, niin pääsee eläinystävätkin herkuttelemaan. Siili maiskutteli useamman kriikunan ja kipitti pensaiden alle. Oli hetken pois ja tuli vielä syömään jälkkäriksi muutaman lisää. 


Pieni tuhiseva luumunpoimijakaveri tuli puolen metrin päähän nuuhkimaan. Pyörimiseni kameran kanssa ei näyttänyt paljoakaan haittaavan. Rohkaisin sitä syömään mahan täyteen, niin on mukavaa pötkötellä talvipesässä koko pitkän talven :)


12 kommenttia:

 1. Ihanaa satoa ja oi oi tuota luumunpoimijakaveria. Suloisuuden huippu

  VastaaPoista
 2. Kätevä tuo hedelmäpoimuri, tarpeellinen hankinta myös meille kotitarveviljelijöillekin.
  Kiva poiminta-(tai oikeastaan syönti)apuri tuo siili... Meillä siilit tulevat aina koiran häkkiin syömään koiranruokaa, luumuihin en ole nähnyt niiden koskevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hedelmäpuut ovat jo sen verran suuria ettei niitä ylety poimimaan ilman tuota hedelmäpoimuria. Se on kyllä kätevä vekotin. Omppujen poiminnassa aivan ehdoton.

   Meillä on näkynyt siilejä edellisvuosinakin luumujen kypsymisen aikaan. Ja onpahan maahan pudonneissa ompuissakin näkynyt hampaanjälkiä. Ajattelin niiden olevan lintujen nokkimia, mutta nyt tuli mieleen, olisko siilin tekosia.

   Poista
 3. Onpa mahta sato! Meillä ei tänä vuonna montaa kriikunaa tullut, mutta ensi vuonna satoa on varmasti taas enemmän. ja tuo hedelmäpoimuri on kyllä kätevä kapistus! On pelastanut monessa kohtaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luumupuiden sato tosiaan vaihtelee vuosittain. Toivotaan ens kesänä parempaa satoa.
   Ilman hedelmäpoimuria ei kyllä pärjäisi.

   Poista
 4. Mielettömästi luumuja ja kriikunoita teillä - ja ihana seuralainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaluumut vain kypsyivät viikon liian myöhässä. Osa meni piloille viimeöiden pakkasissa.

   Poista
 5. Ihanat siilikuvat :). Kriikunat eivät taitaisi menestyä viitosvyöhykkeellä?
  Blogissani Lopotin Toimelan pihaunelmia on sinulle tunnustushaaste, käyhän kurkkaamassa osoitteessa http://toimela.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suistamon sinikriikunassa on suositus IV vyöhykkeelle asti. Kyllä V vyöhykkeellekin näyttää löytyvän, esim. Silvastin kriikuna ja Sinikka siniluumu. Aina kannattaa kokeilla. Täällä kolmosellakin pysyy hengissä esim. aprikoosi, jossa suositus on I vyöhykkeelle.
   Paljon kiitoksia tunnustushaasteesta ! Kävin blogissasi nappaamassa sen mukaani.

   Poista
 6. Komea sato sulla taas! Voi, miten söötti ruokavieras...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa puista tuotti satoa, osa (omput ja päärynät) meni aivan piloille.

   Poista