maanantai 25. toukokuuta 2015

Lannoituksia, kylvöjä, vesimyyrien häätöä

                                             Yhteistyössä Bayer Garden, Schetelig Oy, SwissInno

Istutin pari uutta kärhöä pergolaan valkoisen tarha-alppikärhön kavereiksi; Ville de Lyon ja Xerxes. Kuinkahan mahtavat täällä menestyä ?  Albina Plenakin on vielä täysin kuivettuneen näköinen. Saas nähdä, selvisikö talvesta. Kaivoin kärhöjen juurille kätköt Natria-sarjan ruusulannoitetta.Köynnösruusut Perennial Bluet selvisivät pergolan päädyissä hyvin talven tuiskuista. Ne saivat myös juurilleen Natria Ruusulannoitetta. Bayer Gardenin Puutarhassa -sivulla kerrotaan  ruusujen lannoittamisesta ja ruusujen hoidosta muutenkin, tästä pääset lukemaan lisää.Hups, gladiolusten sipulit olivat unohtuneet varaston nurkkaan ja pääsivät nyt vasta multiin. Tein ruukkuihin seoksen puutarhamullasta ja TerraCottem rakeista. TerraCottem on siitä kätevää ruukuissa, koska se sitoo vettä ja ravinteita. Kukkia tarvitsee kastella puolta vähemmän kuin normaalisti. 


Kesäkukkaistutuksia varten laitoin muihinkin ruukkuihin mullat ja TerraCottemit valmiiksi. En ole uskaltanut hakea vielä kesäkukkia, kun yöt ovat niin viileitä.
Kastelukiteet säilyvät hyvin vuodesta toiseen, käyttöikä n. 10 vuotta. Täytyy muistaa hyödyntää näiden ruukkujen multaa seuraavinakin vuosina.


Sateen jälkeen TerraCottem-rakeet olivat hauskan näköisiä hyytelöklimppejä mullassa. Oikeastaan TerraCottem pitäisi sekoittaa kasvualustan alaosiin, jotta kastelukiteet olisivat juurille otollisessa paikassa. Minä sekoittelin ne koko multaan ja tässä voi käydä niin, että juuret lähtevät kosteuden perässä kohti pintaa. Otan noista ruukuista vielä pinnasta reilun 5 cm kerroksen multaseosta pois ja laitan tilalle pelkkää multaa. Näin kastelukiteet jäävät vain ruukkujen pohjalle.Tänä kesänä herkutellaan herneillä (toivottavasti). Päätin etten laita nyt papuja ollenkaan kasvamaan, vaan neljää erilaista hernettä harjateräsverkkojen alle. Liotin siemeniä yön yli vesilasissa ja aamutuimaan kylvin ne kasvulaatikkoon. Schetelig Oy toimitti Onward ja Lancet herneet. Lisätietoja osoitteesta  http://www.puutarhasielamaan.fi/puutarhakasvien-siemenet.Paras tähän asti kokeilemani pinaattilajike on Uuden-Seelannin pinaatti. Laitoin niitä nyt tällä kertaa kasvamaan Jiffyn minikasvihuoneeseen 12 potin verran. Istutan kesällä toisen satsin niin riittää tuoretta pinaattia myöhälle syksyyn.Viikonlopun hommana oli myös kasvihuoneen pesu. Sumuttelin pölyt pois vain vedellä.


Kasvihuoneessa vadelmat ovat nupulla. 


Siiri löysi lämpimän (ja kuraisen) päiväunipaikan vattujen juurelta. Olihan siellä justiin pestyssä kasvarissa kivan kostea ilma.


Kokeilen gojille reikämuovihuppua, jos se lämmittäisi sitä kevään ajan. Gojimarja kukkii joka vuosi vasta myöhään kesällä eikä marjoja ehdi tulla. Toivotaan, että muovi innostaisi sen kukkimaan ajoissa. Reikämuovista lisätietoa osoitteesta http://www.puutarhasielamaan.fi/kankaat-ja-katteet
Ei niin toivotut ystävämme vesimyyrät ovat kaivaneet syviä onkaloita ananasmansikkamaan alle. Tuo monttu on melkein puoli metriä syvä ja sieltä lähtee käytäviä. Mies päästi käytävään jo aikaisemmin vettä. Sehän katosi maan uumeniin eikä puhettakaan että käytävä olisi täyttynyt. Viime kesänä ananasmansikkoja tuli todella vähän. Katsotaan nyt tämä kesä tuleeko niitä vai ei. Jos näyttää huonolta kaivan ne ylös ja laitan laatikon pohjalle teräsverkon vesimyyrien esteeksi. Sen päälle voi sitten rauhallisin mielin istuttaa mansikkoja tai vaikka maisseja. Ananasmansikka olisi kyllä hyvä maanpeittokasvi johonkin, missä se saisi rauhassa levitä. Se meinaan kasvattaa niin paljon ja pitkiä rönsyjä ettei mitään rajaa.


SwissInno helpotti myyräjahtia lähettämällä myyränloukku SuperCatin. Se upotetaan myyrän kulkutunneliin. Ansa pyydystää myyriä käytävän molemmista suunnista.  


Vesimyyrät olivat syöneet tyrnien juuret melkein kokonaan. Juuristoa oli jäljellä 10-15 cm pätkät. Mutta se näyttäis riittävän, kun silmut jatkavat kasvamistaan. Mies keksi taas sellaisen paikan tyrneille, mitä en itse olisi tullut edes ajatelleeksi. Talon päädyssä oli yksi jasmike kuivettunut, joten tyrnit pääsivät siihen. Kai marjapensaita voi kasvaa muuallakin kuin takapihalla...


Olin varma, että tyrnit ovat entisiä, kun huomasin niiden keikkuvan olemattomien juurenpätkien varassa. Ja epäilen vieläkin kuinka kesällä käy. En viitsinyt uutta paikkaa niille kaivaa, joten saavat nyt kokeilla onneaan tuossa talon päädyssä liki toisiaan. Luin viime viikolla yhtä blogia, jossa kerrottiin vaahteran kukkimisesta. Minä ajattelin, että Mitä ? Kukkiiko vaahtera? Kipaisin heti ulos ja kukkiahan sieltä löytyi. Meillä on kasvanut vaahtera pian 10 vuotta, enkä koskaan ole pysähtynyt katsomaan sitä keväällä. Luulin vain, että vaaleat keltavihreät pallukat ovat lehden alkuja. Uusi löytö omasta puutarhasta :D