keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Ruohonleikkuu on kevyttä kuin tanssi


Meidän 10 vuotta vanha ruohonleikkuri irtisanoi yhteistyösopimuksensa heti keväällä. Kauan se ehti palvellakin. Viime vuosina meidän molempien selkäkremppojen takia bensakoneen käyntiin repiminen on ollut välillä yhtä tuskaa. Eikä kumpaakaan homma enää hutsittanut. Ja toiseksi bensan ostaminen tahtoi aina unohtua. Olinkin jo haaveillut muutaman vuoden helposti käynnistettävästä ja kevyemmästä leikkurista. 

Saimme nyt testattavaksi uuden Boschin Rotak 43 LI- akkuruohonleikkurin. Siinä tuntuu yhdistyvän kaikki toiveeni; käynnistys nappia painamalla, kevyt niittää, kuin kävelisi vain nurmikolla edestakaisin ja bensan ostot saa unohtaa. Hiphei, nyt niittäminen on helppoa kuin heinänteko. Ja siitä kisaillaan kumpiko ehtii :)


Ensimmäiselle kierrokselle ehti mies, kuinkas ollakaan kun on uutta tekniikkaa testailtavana ;) Hän jopa lupautui niittämään tästä lähin nurmikot. Oli kuulemma niin mukavaa hommaa. Se on paljon luvattu, kun ruohonleikkuu ei koskaan ole kuulunut hänellä niihin lempipuuhiin.


Meille, kun on kerääntynyt hedelmäpuita ja marjapensaita "aika tiheään", niin tällainen kevyt kone sopii paremmin kuin hyvin. Sillä on kätevä kiertää ja kaartaa ahtaissakin paikoissa. Ruohonleikkurin painoksi ilmoitetaan 14 kg. En tiedä mitä vanha bensaleikkuri painoi, mutta tähän uuteen verrattuna se tuntui rutkasti paljon painavammalta. 

"Tankkausoperaatio" on nyt siistiä hommaa.


Akkuruohonleikkuri käy litiumioniakulla, jonka latasin täyteen ennen ensimmäistä käyttökertaa. Lataus kestää noin puolitoista tuntia. Akku paikoilleen koneeseen ja...

... valmiina käyttöön. 
Meidän nurmikot, mitkä ovat talon vieressä ja takana, niittää yhdellä latauskerralla. 


Käynnistys käy helposti kääntämällä ensin avain 1-asentoon ja....


... sen jälkeen pidetään yhtäaikaa pohjassa työntöaisassa olevaa punaista nappia sekä keskellä olevaa toista punaista nappulaa. Ja kone pörähtää sekunnissa käyntiin. Ääni on niin hiljainen, että siitä ei varmasti häiriinny kukaan vaikka niittäisi sunnuntaiaamulla kukonlaulun aikaan.


Leikkuukorkeuden saa valittua 20-70 mm.n välistä. Leikkasin 3.lla, sillä tuli sopivan lyhyttä.


Tämän mallin leikkuuleveys on 43 cm ja säiliöön menee 50 litraa ruohosilppua.
Koneesta on olemassa myös pienenpi malli, 37 cm levyinen ja 40 litran säiliöllä. 
Meidän nurmikolle isompi malli oli hyvä valinta, ei tarvitse niin usein tyhjentää ja valmistakin tulee nopeampaa.


Laitoin viime viikolla ekan ruohonleikkuun silput valkosipuleille ja kastelin päälle. Täällä ei ole kunnolla satanut hetkeen, vain pienen pieniä kuuroja. Kasvimaa olikin rutikuivaa. Aleksandra valkosipulit ovat kasvaneet paremmin kuin aikaisemmin kasvattamani. Kynnet on laitettu maahan jo syksyllä.

Hernemaa


Virpiangervot kukkii kasvi- ja mansikkamaan takana valkoisin kukin.
Leikkuujälki Boschin Rotakilla on tasaista. Kolmosella niitettäessä ruoho tuli sen verran lyhyeksi, että seuraavan kerran tarvitsee nurtsilla huristelella viikon päästä.


Tuossa kuvan alareunassa näkyvässä tarhassa on maahumala taas valloittanut koko penkin. Mietin äsken, kun revin humalaa pois, että mitenkä kummassa siitä pääsisi eroon ? Pitäiskö koko tarha kaivaa syksyllä ylös, erotella perennat kaikista rikkaruohoista/ humalista ja vaihtaa multa kokonaan. Huh, kuulostaa aika kovalta hommalta. Varmaan siltikin jäisi johonkin maahumalan lonkeroita luuraamaan ja hetkenpäästä oltais samas jamas. 


Sammalleimut ovat päässeet nyt leviämään, kun otin katekankaan niiden juurelta pois.


Postauksesta tuli pitkä kuin mikä, mutta pakko kertoa vielä, että mesimarjat ja jalomaaraimet ovat kasvattaneet rehevän kasvuston ja kukkivat nyt. Kesällä on odotettavissa herkkumarjoja. Alaskanvatukka on viime kesän istutuksia. Siihen odotellaan ekoja maistiaisia. Sen kukat ovat ihanan värisiä.


Pergolan edusta on nyt valmis, laitan niitä kuvia seuraavaan postaukseen.
Toivotaan, että juhannuksesta tulisi kohtalaisen lämmin.
Tähän asti viikko on näyttänyt hyvältä, aurinko on paistellut vaikkakin tuuli on aina vain viileää.

Lämmintä juhannuksenaikaa !