tiistai 30. kesäkuuta 2015

Oksasilppuri lauloi viikonloppuna


Olen kauan miettinyt oksasilppurin ostoa. Katteille on ollut tarvetta monessakin paikassa; hedelmäpuiden, marjapuskien, koristepensaiden ja raja-aidan alustoilla. Pussikaupalla ostaen katteet tulevat turhan kalliiksi. Ja kun oksia riittää omastakin takaa, kannattaa ne ottaa hyötykäyttöön. Saimme nyt mahdollisuuden kokeilla Boschin AXT 25 TC murskaavaa oksasilppuria. Viime viikonloppuna oksakasat sai kyytiä, kun vuorotellen kannoimme oksia ja silppuri syödä rouskutti niitä loputtomaan nälkäänsä. Etsin silppurille tasaisen alustan ja alotitin silppuamisen pienemmillä koivun oksilla. Silppuri veti ne kitaansa tasaisesti. Oksia ei tarvinnut työntää silppuriin vaan se hoiti homman itse, kunhan alkuun pääsi. Ohjailin oksia vähän, mutta ne eivät pyörineet tai muutenkaan heiluneet paljoakaan. Aivan pienimmät parin millin risut menivivät läpi vähän pidempinä, osaa laitoin toiseen kertaan. Muut oksat olivat sentin parin pätkiä ja murskattuja. Tässä mallissa on ns, turbiiniterä, joka leikkaa myös pehmytmateriaalia. Ja murskaava terä tekee oksasilpusta huokoista.


Viestittelin miehelle jo töihin tohkeissani, kuinka olin saanut silppurin itse käyttökuntoon. Eihän siinä montaa vaihetta ollut käyttöohjeen lukemisen jälkeen; täyttösuppilon asennus paikoilleen, lukkonapin kiristäminen täyttösuppilon lukitsemiseksi ja keräilysäiliö paikoilleen. Kävin ostamassa vielä ulkokäyttöön hyväksytyn jatkojohdon ja suojalasit. Silppuri ei heittänyt yhtään oksanpätkiä kohti, mutta silmät kannattaa kuitenkin suojata. Mies hoiteli silppuamiset töistä tultuaan, minä sain mennä ruuanlaittopuuhiin. Kuvasta tuli mieleen, että sanoin kyllä hänelle, että hae hanskat käteen, muttei hän kuulemma tarvinnut :o 


Punaisella työntimellä voi painaa oksia, jos terä ei ylety niitä imaisemaan.


Silppuriin saa laittaa halkaisijaltaan max 45 mm.n oksia (tai tuo on kyllä jo pieni puu).  Mulle tuli surku konetta, kun sille noin isoa puuta syötettiin. Mutta niin se vain rouskutti senkin pieniksi pätkiksi. Uskomaton voima ! Ei mennyt tukkoon muutakuin pari kertaa, kun innostuttiin tunkemaan kerralla aivan mahdottoman ison kasan oksia. Niistä tukoksista selvittiin painamalla keltaista peruutus painiketta.


Isoimmista oksista ja puista tullutta silppua. 
Kone toimii vasta, kun keräilysäiliö on paikoillaan. Turvallinen siis :)Silppuri käynnistyy vihreästä painikkeesta, sammuu stopista ja pakki painikeesta saa muutettua leikkuurummun kiertosuunnan. Se on kätevä tukkivien oksien vapauttamiseen.


Kaksi liikuvaa osaa. 
Punaista nuppia piti kiertää 5 kierrosta myötäpäivään täyttösuppilon lukitsemiseksi.
Mustasta nupista saa kiristettyä puristuslevyä pyörittämällä rullaa myötäpäivään. Se tulee ajankohtaiseksi, kun silppuria on käytetty ja se alkaa jättämään oksia kiinni toisiinsa. Kiristin kyllä hieman heti alkuunsa, kun pikkuoksia meni pitempinä pätkinä läpi. Terän kiristäminen auttoi siihen, nyt pienetkin oksat katkeaa.


Alppiruusut kukkivat ilta-auringossa. Teen niille myöhemmin havupuista silppua. Nyt meillä ei ollut kuin koivujen ja haapojen oksia.Viime kesänä istutetut suklaa- ja valkokirsikka sai kaatteet juurilleen.


Omenapuulle myös.


Alppiruusut kukkivat tänä kesänä tosi myöhään. Kesä kääntyy huomenna jo heinäkuun puolelle ja Grandiflorumit ovat kauneimmillaan. Saas nähdä tuleeko loppuviikolla povaillut helteet, sais kaivaa vihdoinkin hellevaatteet kaappien perältä. Sitä odotan innolla ja että tarkenisi pulahtaa uimaan,