keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Lakkoja ja mesimarjoja puutarhastaNyt saatiin jo useampia maistiaisia lakoista viime vuoden pariin marjaan verrattuna. Ne kypsyivät viime viikon aikana, samoihin aikoihin aikaisen Honeoye mansikan kanssa. Lakat on jo pistelty parempiin suihin, mansikkakausi alkaa vasta olla parhaimmillaan :PKultaisia marjoja :) 
Ensi kesänä toivotaan taas vähän suurempaa satoa.


Nyby lakkojen kasvusto on levinnyt pikkuhiljaa. Istutin hmm...olisko kolme vuotta sitten kolme pientä tainta. Lakat leviävät paljon hitaammin kuin vieressä kasvavat mesimarjat. Tein näille kasveille muutama vuosi sitten pienen minisuon pensasmustikoiden viereen. Laitoin kasvualustan niille turveharkoista, jotka täytin lakoille ja karpalolle lannoittamattomalla turpeella. Mesimarjoille laitoin muistaakseni puutarhamullan ja hiekan sekoitusta.Lakkojen juurella luikertelee myös pienilehtisiä karpaloiden rönsyjä.


Viime viikon loppupuolella kypsyivät myös ekat mesimarjat. Jos lakat on kultaisia marjoja, kyllä mesimarjat on timantteja. Namnam ja lurpsis, kyllä pienen pienestä mesimarjasta löytyy niin paljon makuhermoja hiveleviä aromeja ettei niitä voita mikään. Näitä maiskutellaankin hitaasti ja antaumuksella. 


Olen tässä miettinyt, että minkä pensaiden alustalle istuttaisi lisää mesimarjojen taimia. Olisi ihanaa, jos niitä joskus saisi niin paljon, että riittäisi mehujen ja hillojen joukkoon. Vaikka makua kyllä tulee kuulemma jo muutamasta marjasta. Sitä täytyykin kokeilla vaikka huomisessa kiisselissä. Olen tehnyt monena päivä vadelma/ mansikkakiisseliä aamupuuron kaveriksi. Kokeilenpa laittaa muutaman mesimarjan seuraavaan keitokseen. Heinäkuu on jo pitkällä. Lomaa on vietetty laiskottelun ja herkuttelun lisäksi välillä taloa maalaten ja terassia öljyämällä. Sitten on taas lähdetty ongelle. Siiri on tykästynyt ahveniin niin paljon, että tuli tässä ykspäivä syömään niitä suoraan kattilasta. Kattimatikainen on tosi ronkeli ruoan suhteen. Sille ei maistu kuin pari valmisruokaa raksujen lisäksi. Joten mehän ollaan ongittu sille ahvenia harva se päivä. 


Laitan tähän vielä linkin postaukseen, missä kerron lakka- ja mesimarjamaan tekemisestä. Siitä näyttää olevan 3 vuotta, eli aika nopeesti marjoja alkoi tulemaan. Viime vuonna eli toisena kesänä tuli ensimmäiset. Tästä voit käydä lukaisemassa; http://paarynapuunvarjossa.blogspot.fi/2012/06/lakka-ja-mesimarjamaan-tekeminen.html