sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Jalomaaraimia ja mesimarjoja kypsyy


Ollaan tässä viikon ajan muutamia punaisia herkkumarjoja jo maisteltukin, mutta nyt pääsin poimimaan jo pienen kipollisen jalomaaraimia ja mesimarjoja. Tein näistä marjoista kiisseliä vadelmien kanssa.  Ai että kiisseliin tuli hieno aromilisä näistä marjoista.  Ja kaikki tuosta kiposta ei suinkaan ehtinyt siihen kiisseliin vaan päätyi jo tuoreeltaan parempiin suihin ;P


Jalomaaraimet on tuossa kipossa suurimpia marjoja ja mesimarjat pieninpiä. Jalomaarain kasvattaa yleensä suurempia, mutta miedomman makuisia marjoja. Kyllä sen eron huomaakin, pikkuruisessa mesimarjassa on paljon enemmän makua kuin vadelman kokoisessa jalomaaraimessa. Kannat ovat tosi lujasti kiinni marjoissa. Pienimmät tahtoivat litistyä, kun yritin kantaa irrottaa. Luin, että marjat voisi pakastaa kantoineen ja sen jälkeen kantojen pitäisi irrota helposti. Täytyypä kokeilla sitäkin seuraavan satsin kanssa. 


2012 istuttamani 3 mesimarjaa ja 2013 lisäämäni 3 jalomaarainta peittävät nyt kasvualustan. Ne leviävät turveharkkoja pitkin käytävällekin.Vasemmas reunas kasvaa sitruunaköynnös. Siihen ei ole vielä koskaan tullut marjoja. Sen lehdet on vähän vaaleammat kuin muiden kasvien.
 

Mesimarjojen rönsyt levittäytyy kohti käytävää.
 

Satoa pitäisi tulla ainakin 5 vuotta samasta paikasta.


Vielä on kukkiakin. Nämä marjat ovatkin siitä hyviä, kun ne kypsyttävät satoa heinäkuusta aina syksyyn asti. Saa koko loppukesän nauttia niiden mausta.  

 
 


Marja-aika jatkuu. Mansikkoja kypsyy, vaikka sää on mitä on. Oikeastaan tänä vuonna on paras mansikkakesä aikoihin. Seuraavaksi taitaakin tulla mansikan makuisia terveisiä tältä marjoihin hullaantuneelta :D