perjantai 14. elokuuta 2015

Mansikkakesä


Nyt oli hyvä mansikkakesä, kylmästä heinäkuusta huolimatta. Suuret Honeoye mansikat alkoivat kypsyä heinäkuun puolessa välissä ja nyt popsitaan viimeisiä. Kuukauden ajan sain poimia litrasta kolmeen joka toinen tai kolmas päivä. Täytyy sanoa, että onneksi en ole enempää istuttanut. Sen verran poiminta ottaa selän päälle, että täytyy kuljettaa pikkutuolia mukana. Tuosta 10 metrin pätkästä, jossa on kaksi riviä vierekkäin, tulee meidän tarpeeseen koko talveksi mansikat. Mies heitti hyvän ajatuksen ilmoille; miksei nostettaisi mansikkapenkkejä korkeammalle ? Muutama kerros lautoja kehikkoon lisää ja poiminta olisi paljon mukavampaa. Se ajatus kyllä toteutetaan jossain vaiheessa.


Honeoyet ovat suuria ja hyvänmakuisia, kiinteitä mansikoita. Ne olivat tosi terveitä, kunnes sateet alkoivat. Kosteilla ilmoilla oli paljon homeisia. Keräsin joku päivä isomman sangollisen pilaantuneita kuin hyviä. Mutta sitten taas kuivempina päivänä löytyi enemmän terveitä.


Harmittaa, kun en itse pysty syömään tuoreeltaan kuin pari mansikkaa, vatsa ei kestä. Enkä oikeastaan pysty syömään mitään muitakaan marjoja tuoreeltaan kuin pari kerralla. Täytyy keittää marjoja hetken, niin vatsa sulattaa ne paremmin. Teinkin mansikoista vähäsokerista hilloa, joka maistuu puuron kera. Kiisselit ja piirakat ovat myös olleet vakiruokaa heinäkuussa. Ja piirakanmässytys alkaa näkyä. Kesällä jää lenkkeilyt ja kuntosalit tekemättä.


 

Seuraavaksi kypsyi ja kypsyy vähän pienemmät Polkat. Niitä tulee vielä jonkun aikaa. Tosi pieniksi nämä viimeiset on kyllä jäänyt. Köynnösruusujen seasta pilkistää yksi iso ruusunkukka. Köynnösruusujen lehdet ovat valkoisen kirjavia. Mikähän niitä mahtaa vaivata ? Onkohan liikaa vai liian vähä voimaa ? Ei tuo härmältäkään näytä. Vihreä väri vain katoaa lehdistä.


Pihajasmikkeet kukkivat lyhyen aikaa, lehdet varisivat samantien. Sininen pikkusanko on aina mukana, olin taas menossa poimimaan jonkin sortin marjaa. Ensimmäinen punainen viinimarjapuska oli jo kypsä, mustat saavat vielä olla muutaman päivän. 


pihajasmikkeen kukkiaDaaliat alkoivat nyt vasta kukkimaan. Sain ne maahan niin myöhään keväällä.
Marjanpoimintaviikot jatkuu... nyt kypsyvät punaiset ja keltaiset vadelmat ja mesimarjoja tulee edelleen hiljakseen. Metsästä voisi hakea vähän lisää mustikkaa. 
Marjaisaa viikonloppua !