tiistai 1. syyskuuta 2015

Poiminnan lomassa syyslannoituksia


Marjojen poimintaa, mehustamista, hilloamista, sitä on taas viime viikot touhuttu. Nyt poimin loput saskatoonit ja suklaakirsikat. Kirsikat olivat jo tosi pehmeitä.  Suklaakirsikat maistuvat vähän makeammilta kuin 'Sikkolan kuulasmarja', joka on aika kirpeä. Tänä vuonna Sikkolaan ei tullutkaan yhtään marjoja. Kevätmyrskyt taisivat viedä kukat mennessään.

Saskatoon Northline
Näitä marjoja poimin ja hillosin kolmessa erässä, ne kypsyvät niin eri tahtiin. Siltikin osa ehti pehmetä ja mennä ruppuisiksi. Niitä saa poimia samalla lailla kuin pensasmustikoita, melkein yksitellen nyppien. Samassa tertussa osa on kypsiä osa raakoja. Keitän saskatooneja muutaman minuutin kirsikoiden kanssa liemessä, jossa on tilkka vettä ja vähän hillosokeria. Laitan paljon vähemmän sokeria kuin ohjeissa on. Vain sen verran, että hillot maistuu aavistuksen makealta aamupuuron päällä.

Muutamia suklaakirsikoita 'Chocoladnaja' jäi vielä kypsymään.


Mielessä on ollut jo elokuun alkupuolelta lähtien, että syyslannoitteet pitäisi laittaa. Nyt sain ripeän apupojan tekemään rautakangella reikiä hedelmäpuiden juurille, niin tuli sekin homma hoidettua. Laitoin yhden Biolanin syyspanoksen/ puu, ohjeessa on kyllä 3 panosta/ hedelmäpuu.  Olen laittanut puille viime vuosina enemmän lannoitetta, ajattelin että nyt voisi pienempikin määrä riittää.

Vasemmassa reunassa olevaan siniluumuun tulee ensimmäisen kerran vain muutama luumu. Sillä on nyt välivuosi. Sen oksat on notkunut aikaisempina vuosina sinisenä. Siinä oli keväällä kukkia todella vähän.


Päärynäpuun sato meni tänä vuonna täysin pilalle. Kaikki päärynät oli aluksi rupisia, sitten ne muuttuivat mustiksi. Niiden pinnalla on kuin irtoavaa nokea. Leikkasin kaikki päärynät irti niin korkealle kuin yletyin. On tuossa Aunen päärynässä ollut aikaisemminkin samaa vaivaa, muttei näin pahana. Jokaikinen hedelmä on musta enemmän tai vähemmän. Se siitä päärynäsadosta.

Oikeassa reunassa olevaan punaluumuun sentään tulee jonkin verran hedelmiä. Kunhan vain lämpiä ilmoja riittäisi muutamaksi viikoksi, luumut on vielä aivan raakileita.


Gojimarja sai myös oman syyspanoksensa. Kaivoin tähän kuopan lapiolla, mutta totesin että rautakangella on kätevämpi tehdä reikä maahan. Ei tarvitse kaivaa niin isoa kuoppaa. Kaadoin vettä litran pari panoksen päälle ja peittelin sen. Gojipensas ei kukkinut tänä vuonna. Siirsin sen eri paikkaan viime syksynä.

Goji-pensas on 3 metriä korkea. Sillä on tukena harjateräksistä tehty tuki. Pensaan oksat ovat niin taipuisia etteivät ne pysyisi itsekseen pystyssä. 


Tämä kirsikkapuska kasvoi kaadetun puun juurivesoista. Saas nähdä tuleeko siihen joskus kirsikoita ? Tuolla puskan keskellä on Siirin lempipaikka. Siellä varjossa on kiva nukkua pitkät päikkärit.


Keltaluumu, Sikkolan kirsikka ja sinikriikuna saivat myös syysvoimaa. Keltaisia luumuja ja kriikunoita on kypsymässä jonkin verran.


Omenasato meni myös piloille. Samo-omput ovat melkein kaikki rupisia ja niihin iskee muumiotauti. Muutaman hassun ompun sieltä voi löytää, jonka pystyy syömään. Punakaneli näytti aluksi paremmalta, mutta kyllä niihinkin rupi iski. Olen kerännyt monta pussillista mätiä omppuja puusta ja maasta. Ei tarvi tänä syksynä vääntää soseita, eikä pääse tekemään tuoremehuja. Harmittaa ja toisaalta olen helpottunut, pääsenpä vähän helpommalla :o

 
Kultaisesta Kitajkasta löytyi yllättäen kaksi omppua, ne ovat ekat laatuaan. Luulin, että senkin kukat lensivät taivaan tuuliin. Saavat nyt hetken kypsyä ennenkuin pääsen maistelemaan. Jos ei nyt nekin pilaannu, pientä ruvenalkua niissäkin.


Olemme miettineet malttaisko päärynäpuun kaataa ? Se jäi noin vinoksi, kun sen toinen puolisko kaatui muutama vuosi sitten syysmyrskyssä. Toiseksi siinä on ollut melkein alusta lähtien muumiotautia/ mustaa rupea, jota on myös lehdissä ja oksissa. Kolmanneksi meillä on ajatus, josko tehtäisiin terassilta jonkinlainen silta yli tuon kukka-altaan suoraan pergolaan. Uusi päärynäpuu pitää ehdottomasti saada, muuten ei voi tätä blogiakaan pitää. Sille voisi olla paikka tuossa missä goji nyt kasvaa, muualle ei enää mahdu. Goji pitäisi taas siirtää, hmmm..Jihuu, ensimmäistä kertaa onnistuin saamaan munakoisoon hedelmiä. Kokeilin muutama vuosi sitten, mutta silloin ne jäi kukiksi. Annoin munakoisoille nestemäistä Biolanin Puutarhalannoitetta, että ehtisivät kasvattaa hedelmänsä syöntikelpoisiksi. Korkillinen lannoitetta 10 litraan vettä. Kastelin samalla kannullisella tomaatitkin ja melonin. Täytyy laittaa kasvihuoneeseen infrapunalämmitin päälle, kun tulee kylmiä öitä. Siellä olisi tulossa vielä paljon syötävää.


Poistin samalla munakoisossa olevat kukat, ettei sillä mene voimia niiden kasvattamiseen. 


Ei tainnut olla hunajameloni, ei näytä kovin keltaiselta mun silmääni.. ?Kirsikkatomskut ovat nyt vasta alkaneet kypsyä, kyllä kesti ! Punaisia, keltaisia ja ruskeita olisi tulossa, kunhan kesä jatkuisi. Tästä päivästä kyllä puhuttiin, että olisi kesän viimeisiä lämpöisiä päiviä, höh ! Laitanpa sen lämmittimen päälle jo ensi yöksi. Tänä aamunakin oli vain 9 astetta. 

Tässä postauksessa mainitut lannoitteet sain Biolanilta kokeiltaviksi.