maanantai 21. syyskuuta 2015

Pensasmustikoita popsitaan


Pensasmustikat ovat siitä mukavia marjoja, kun ne kypsyvät pikkuhiljaa pitkin syksyä. Aino ja Alvari  ehtivät ensimmäisiksi. Niistä alkaa olla suurin osa jo syötynä. Nyt olen yrittänyt hillitä poimintaintoani ja antaa niiden kypsyä kypsiksi. Kuulemma noin 5 päivää pitäisi mustikka olla sinisenä, niin se on parhaimmillaan. Poimin suurimmat ja jätän pienimmät kypsymään ja kasvamaan,


Suurin osa on popsittu ihan tuoreeltaan. Ja sitten tietysti niitä piirakoita olen vääntänyt. Paras täyte tuli päärynä-kinuski rahkasta, johon lisäsin myös yhden munan ja ruokokidesokeria. Se piirakka ei kauaa pöydällä notkunut :P Tuorejuustotäyte ja vaniljarahka on myös tämän porukan suosikkeja. Muutamia rasioita olen pakastimeenkin asti saanut. 

Muutama mesimarja löytyi vielä piirakkaan antamaan lisäaromeja.
 

Pensasmustikkamaa on varsinainen verkkojen ja aitausten sekamelska. Verkkoaita täytyy antaa olla paikoillaan kesät talvet jänisten kiusaksi. Ja lintujen päänvaivaksi siihen vielä räkättiverkot päälle. Näillä virityksillä mustikat saavat kypsyä rauhassa.  


Pöllökin siellä huhuilee, mutta sillä ei taida olla suurtakaan pelotetta. Se nimittäin on nököttänyt koko vuoden samassa paikassa. Poimin mustikat tuolilla istuen, kun selkä väsyy niin äkkiä.


North Bluet kypsyvät seuraavaksi. Ne ovat paljon suurempia kuin Ainot ja Alvarit.
Arto mustikat antavat ensimmäisiä maistiaisia. Niiden maku on mielenkiintoinen, täyteläinen, vähän mausteinen. Aikalailla erilainen kuin Ainolla, Alvarilla tai North Bluella ja siis positiivisessa mielessä. Niitä on kiva makustella suoraan puskista ja löytää erilaisia makuelämyksiä. Artot tunnistaa kyllä poimittuinakin muista mustikoista, niissä on tuollaista pientä kohoraitaa kyljissä. 


Tein yhden piirakan mustikoista, kirsikoista ja Zilgoista. Rypäleistä ei kyllä saa siemeniä eroteltua, mutta meneehän ne siellä piirakan täytteenäkin. Luin viinirypäleiden siemenistä, että ne pitäisivät olla hyvinkin terveellisiä. En suoraan Zilgan siemenistä löytänyt tietoa, miten niiden laita on. Olisi mielenkiintoista tietää, vinkkaa jos olet kuullut niistä. Sinivatukkaan tuli taas muutamia tummia vattuja. Nämä ei kyllä maistu paljon miltään. Olen miettinyt kaivaisko sen pois. Ei tahdo kuitenkaan malttaa, kun se on nyt tuohon kotiutunut.


Kärhö Xerxes kukkii nyt vasta. Istutin sen tänä keväänä. Saas nähdä selviääkö nämä talvesta. Vieressä ollut tarha-alppikärhö Albina kylmettyi viime talvena.Pinkit Piilut kukkivat mustikkamaan verkkoaidassa. Siihen voisi istuttaa enemmänkin kärhöjä ensi keväänä. Näkyvät siitä suoraan olohuoneen ikkunasta sisällekin.

 


Kirpeän syksyistä alkuviikkoa !