maanantai 28. syyskuuta 2015

Viinirypäleitä välipalaksi


Kasvarissa kasvaa kolme viiniköynnöstä. Kaksi niistä tuossa samassa paikassa. Toinen niistä on Zilga ja toinen ehkä Summer Sweet- Aitoviini. Aloin penkomaan vanhoja nimilappuja, jos löytäisin tuolle toiselle nimen. Löysin Vitis Supagan lapun, mutta siinähän on vihreäkeltainen rypäle. Se köynnös on tainnut kylmettyä alkuaikoina. Tähän on tullut nyt toisen kerran tummansinisiä rypäleitä. Melkein samanlaisia kuin Zilgaan, aavistuksen verran isompia. Vanhoissa kuvissa näkyy punainen nimilappu ja Summer sweetissä on sellainen.


Leikkaustyylini on varmaan aivan omantakeinen. Leikkaan tuoreita sivuversoja kesän aikana sieltä sun täältä. Karsin niitä sen verran, että kasvarissa mahtuu muutakin kasvamaan ja minäkin liikkumaan. Yleensä typistän sivuversot 3-4 lehden takaa tai rypäletertun jälkeen jätän pari-kolme lehteä.


Puutuneita varsia en ole leikannut muutamaan vuoteen. Kerran tein sen liian myöhään keväällä, Zilga meinasi vuotaa kuivaksi. Kevätleikkauksia en enää uskalla tehdä, leikkaan syksyllä tai talven aikana.


Tomaatteja on vieläkin kypsymässä ensimmäisissäkin tertuissa. Yhtäaikaa kypsyy siellä sun täällä ylempänäkin. Paljon niistä jää kypsymättä. Kurkkuihin iski jo harmaahome ja vein ne pois.


Viimoinen kurkku. Viimeiset kurkut eivät olleet enää niin hyvän makuisia. Kylmät ilmat muuttivat niiden makua vetisiksi. Ja taisivat ne kasvaa liian suuriksikin. Nyt pidän taas pienen tauon ennenkuin alan ostamaan kaupasta kurkkuja. Tuntuu, että niitä on syönyt vähän liikaakin koko kesän ajan. 

Summer sweet kypsymässä

Viinirypäleet ovat olleet syöntikypsinä muutaman viikon ajan. Nekin olemme popsineet kaikki tuoreeltaan. Napsaisen melkein päivittäin kasvarista muutaman pienen tertun mukaani ja laitan ne keittiön pöydälle tarjolle. Siitä ne katoaa parempiin suihin.  


Syöttekö te viinirypäleet siemenineen ?
Zilgassa on niin paljon siemeniä ettei niitä saa poiskaan. Pureskeltuna ne ovat vähän pahan makuisia. Luin sitten, että viinirypäleiden siemenet pitäisivät olla erittäin terveellisiä. Niiden kerrotaan laskevan verenpainetta, vaikuttavan edullisesti verisuonistoon, sisältävän antioksidantteja, C ja E-vitamiineja ja betakarotiinia. Olen yrittänyt etsiä tietoa juuri Zilgan siemenistä, mutta en löydä mitään. Oliskohan kaikissa viinirypäleiden siemenissä samoja hyödyllisiä vaikutuksia, ehkäpä ?