perjantai 9. lokakuuta 2015

Kukat ennen pakkasöitä


Pari vuotta sitten äitienpäiväksi saamani hortensia availi kukkiaan vasta loppusyksystä. Sillä olisi nyt vasta ollut paras aika tulossa, mutta pakkasyöt päättivät toisin. Ensimmäiset kylmät yöt palelluttivat lehdet, vein kukan varastoon odottamaan ensi kevättä. Punalehtinen viherlilja innostui kasvattamaan uusia lehtiä koko varren täydeltä. Siitä on tulossa varsinainen puska. Vaihdoin sille kesällä suuremman ruukun. Vieressä oleva verenpisara oli vielä täydessä kukassa ennen pakkasia. Nämäkin muuttivat jo varaston lämpöön, sinne ei pakkanen pääse.
Dahliaan oli tulossa vielä kukkia. Nyt on vain ruskea mätäs jäljellä. Talvi tuli turhan äkkiä. Viikonloppuna pitää käydä ostamassa callunoita piristämään terassia.


Poimin pari päivää sitten viimoiset karhunvatut. Niitäkin jäi tänä vuonna paljon kypsymättä. 


Lainasin kirjastosta mielenkiintoisen kirjan Syötkö riskiruokaa ?, syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaikutuksista. Siinä on kerrottu mm. eriväristen marjojen, hedelmien ja vihannesten terveysvaikutuksista. Sinisen värin antavat marjoille antosyaniinit ja fenolit. Kirjan mukaan antosyaniinit suojaavat syövältä ohjaamalla geneettiseltä perimältään vahingoittuneita soluja tuhoamaan itsensä.  Onpa mielenkiintoista, jos marjoissa on olemassa aineita, jotka voivat vaikuttaa vahingoittuneisiin soluihin. Viime viikkoina ollaankin syöty paljon sinisiä marjoja; mustikkoja, viinirypäleitä, luumuja, kriikunoita. 


Nyt on jätetty hyvästit tuoreille karhunvatuille ja muillekin marjoille. Pakastimen tyhjäysoperaatio alkaa samantien. Eiköhän se tyhjäksi popsita taas seuraavan puolen vuoden aikana. Aamupuuro ei maistu miltään ilman marjoja. 
Olkkarin pöydällä odottaa kasa mielenkiintoisia kirjoja, joita aion lueskella viikonlopun aikana. Suunnitelmissa olisi myös jatkaa oksien haketusta. Tein tänään 3 korillista, mutta nehän katosivat marjapuskien alle. Tarvitaan paljon lisää.

Kirpeää syksyistä viikonloppua !