maanantai 26. lokakuuta 2015

Liebster award - tunnustusOlen saanut kunnian vastaanottaa Lopotin Toimelan pihaunelmia -blogista Liebster award -tunnustushaasteen. Paljon kiitoksia Tuulevi! Tämä haaste kehottaa löytämään uusia blogeja ja säännöt ovat seuraavat:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi
2. Laita palkinto esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.


Tässä Tuulevin kysymykset Lopotin Toimelan pihaunelmia -blogista:

1. Harava vai lehtipuhallin?
Perinteinen harava on heilunut meidän pihalla tähän asti.

2. Käytätkö torjunta-aineita puutarhassasi ja jos käytät niin minkälaisia ja miksi?
En halua käyttää muita torjunta-aineita kuin luonnonmukaisia. Yritän päästä esim. vattumadoista eroon kasvihuoneessa nyppimällä keväällä reikäisiä lehtiä toukkineen pois. Mutta aina sieltä jostain uusia toukkia ilmaantuu. Joten sumutin niille viime keväänä ekan kerran Natria sarjan torjunta-ainetta. Se sisältää luonnon pyretriiniä. Hedelmäpuille sumutan varhain keväällä myös luonnonmukaista parafiiniöljypohjaista torjunta-ainetta. Sillä yritän hävittää hedelmäpuupunkin, omenakempin ja lehtikirvojen talvimunia. Jos ei nämä luonnonmukaiset torjunta-aineet auta, sitten luovutan. Tarkoitus on kasvattaa terveellistä syötävää.


3. Oletko ollut koko ikäsi puutarhaihminen?
Kyllä. Ensimmäisiä muistoja puutarhahommista on muutaman vuoden iästä, kun sain istuttaa porkkanansiemeniä veljen ja äidin kanssa. Äidillä taisi olla aika kova työ harventaa niitä. Ensimmäinen kesätyö oli naapurin mansikkamaalla. Se alkoi ala-asteikäisenä ja jatkui yläasteelle. Samaisella tilalla ihastuin jo murkkuiässä kasvihuoneen lämpöön ja fiilikseen. Olin ikionnellinen ja ylpeä, kuin sain huolehtia kasvihuoneesta isäntäperheen lomien ajan. En kuitenkaan ymmärtänyt heti nuorena hakeutua puutarha-alalle vaan tein 15 v toimistotöitä. Sitten vasta, kun muutin maalta kaupunkiin, tuli pakottava tarve päästä puutarha-alan töihin.

Ensimmäinen harjoittelupaikka oli perennoja kasvattavalla puutarhalla, toinen taimitarhalla.  Niiden jälkeen olin töissä paprikoja, tomaatteja ja kurkkuja kasvattavilla kasvihuoneilla. Pidin todella paljon lämpimästä kasvihuonetyöstä vaikka se oli aika raskastakin. Työskentely vihreyden keskellä paprikoja poimien, lumen tuiskuttaessa ulkona, ei edes tuntunut työnteolta. Tein sitä intoa puhkuen, eikä edes 100 km päivittäinen ajomatka tuntunut miltään. Vaikka iltapäivisin väsytti auton ratissa, aamulla olin taas uutta tarmoa täynnä. Suuren suuri harmi, kun en pysty enää tekemään työkseni puutarhatöitä. Paikat kipeytyy rasituksessa tosi helposti ja tulehduksia iskee sinne sun tänne. Sairastan reumatauteihin kuuluvaa fibromyalgiaa, se aiheuttaa kipuja sidekudoksissa ja lihaksissa. Tämä puutarhaharrastus on tällä hetkellä se elämän suola, Toivon, että pystyn hoitelemaan omaa puutarhaa vielä piiiiiitkään. Maltti on kuitenkin valttia, taukoja pitää muistaa pitää tämän tästä.

4. Mikä on lempivärisi pihalla?
Vihreä ja sitä pitää olla paljon. Kukkia keräilen yksi- ja monivuotisia samoihin väriryhmiin sopivia eri istutuspaikkoihin. Esim. terassilla voi olla yhtenä kesänä pinkkiä, lilaa, valkoista. Seuraavana kesänä kirkkaanpunaista, valkoista, sinistä. Kukkapenkkeihin olen kerännyt eniten  hempeitä sävyjä; pinkkiä, lilaa, valkoista.

5. Mistä hankit puutarhatietosi?
Lehdistä, kirjoista, netistä. Vaikka täytyy sanoa, että olen ollut aika laiska tiedon hankkimisessa. Vasta viime vuosina olen alkanut lukemaan enemmän lehtiä ja kirjoja. Puutarhalehtiä ja kirjoja on kyllä kiva tilata ja selailla, kun ne saa käsiinsä. Mutta tarkempi lukeminen ja perehtyminen tahtoo jäädä, mieluimmin vetäisen kumpparit jalkaan ja kipaisen ulos. Tuntuu kyllä vieläkin siltä, etten minä nyt oikeastaan tiedä paljon mitään mistään, kunhan tässä vaan kasvattelen, kirjoittelen ja kuvailen :D

6. Kiinnostaako piha perheessäsi muita vai onko se sinun oma juttusi?
Kyllä tähän harrastukseen osallistuu koko perhe. Eniten minä siellä pyörin ja hyörin, mutta jokaisella on oma tehtävänsä. Jos ei muuten, niin ainakin marjoja ja muuta satoa popsimalla ja sehän se onkin päätarkoitus. Kesät asumme lähes pihalla, jotain tekemistä löytyy lähes jokaiselle päivälle. Itse teen enemmän kasvien hoitoon liittyviä juttuja, nurmikon leikkausta yms.. Mies on ottanut hoitoonsa kasvihuoneen luukut aamuisin ja iltaisin, täyttää vesisäiliöt yms. raskaampia hommia. Laittaa ja ottaa pois suojaverkkoja keväisin ja syksyisin. Rakennushommat tehdään aina yhdessä, itseltä se ei onnistuisikaan. 

7. Puutarhakirja, jonka ääreen palaat kerta toisensa jälkeen?
Ensimmäinen puutarhakirjani on Kotipuutarhurin pikkujättiläinen vuodelta 1989. Se näyttää siltä, että sitä on luettu aikoinaan ahkerasti. En kyllä viimeiseen 10 vuoteen. Uusimpia on Keittiöpuutarhurin käsikirja ja Satoa saunan takaa.
8. Kasvatatko kesäkukkia itse siemenistä vai ostatko valmiit taimet?
En ole vielä kesäkukkia kasvattanut, mitä nyt siemeniä suoraan kukkapenkkiin kylvänyt. Hyötykasveja kylläkin esim. tomaattia, kurkkua, maissia.

9. Oletko hyötytarhuri, säilötkö oman maan satoa?
KYLLÄ, se on intohimoni :D Säilön marjoja ja hedelmiä mehuina, soseina, hilloina ja ihan sellaisenaan. Kesän ajan syömme tuoreeltaan niin paljon kuin vatsat vetää. On kätevää napsaista puutarhasta itse kasvatetut salaatit, tomskut ja kurkut ruokapöytään. Tai pinaatit ja valkosipulit paistokseen.


10. Jos pääsisit mihin tahansa matkalle tutustumaan paikallisiin puutarhoihin, mihin menisit?
Minua kiinnostaisi yllätys, yllätys, päästä tutustumaan puutarhoihin, joissa kasvaa isoja, mehukkaita päärynöitä, pehmeitä persikoita, pirteitä mandariineja, pitkiä rivejä viinirypäleitä. Eli puutarhoihin ja maihin, joissa on pidempi kesä kuin meidän vaivaiset kuukausi tai pari.

11. Mitä kasvia et mistään hinnasta istuttaisi pihallesi?
Jotain todella suureksi kasvavaa puuta, joka veisi tilaa hedelmäpuilta. Maahumalaa en enää huolisi, siitä on mahdoton päästä eroon. Erehdyin istuttamaan sitä perennapenkkiin, se peittää kaiken alleen.
Tämä haaste on kiertänyt jo aika laajalti, mutta jaan tunnustuksen seuraaviin blogeihin:

Saaristopuutarha -blogiin

Katri-Maijalle Marjatilan emäntä -kuinka tulla maajussiksi yhdessä yössä -blogiin

Katille 100 % outdoor- blogiin


11 kysymystä heille ovat samat, joihin itsekin vastasin eli

1. Harava vai lehtipuhallin?
2. Käytätkö torjunta-aineita puutarhassasi ja jos käytä niin minkälaisia ja miksi?
3. Oletko ollut koko ikäsi puutarhaihminen?
4. Mikä on lempivärisi pihalla?
5. Mistä hankit puutarhatietosi?
6. Kiinnostaako piha perheessäsi muita vai onko se sinun oma juttusi?
7. Puutarhakirja, jonka ääreen palaat kerta toisensa jälkeen?
8. Kasvatatko kesäkukkia itse siemenistä vai ostatko valmiit taimet?
9. Oletko hyötytarhuri, säilötkö oman maan satoa?
10. Jos pääsisit mihin tahansa matkalle tutustumaan paikallisiin puutarhoihin, mihin menisit?
11. Mitä kasvia et mistään hinnasta istuttaisi pihallesi?