lauantai 13. elokuuta 2016

Kasvihuoneen kuulumisiaKasvihuoneessa Zilga rypäleet alkavat saada väriä pintaansa. Leikkasin niiden uusia versoja kesällä. Jätin tertun jälkeen pari-kolme lehteä ja napsaisin poikki.Kuvista huomaa aina, mitä pitäisi tehdä... Pitäisi karsia versoja enemmänkin, että valo pääsisi terttuihin. Ja osan tertuistakin voisi poistaa, mutta sitähän minä en malta tehdä. Toivotaan pitkää lämmintä syksyä.Pienessä kasvihuoneessa tulee automaattisesti testattua ovatko kasvit hyviä kumppanuuskasveja. Sulassa sovussa kasvavat kiivi, tomaatit, viinirypäleet, kurkut, vadelmat ja vesimelonit. Muut viihtyvät, mutta vesimelonit ovat kasvaneet tosi hitaasti. Niissä on nyt vasta pienenpieniä alkuja. Taisi jäädä melonit saamatta tänäkin kesänä. Raahasin meloniruukkuja kesällä muutaman kerran ulos, kun lehdet alkoivat kellastua. Virkistyivät kyllä auringossa, mutta sitten tulivat sateet kiusaksi ja melonit matkasivat taas sisälle. 


Aitokiivi Jenny on kesät kasvarissa. Siihen ei ole vielä tähän mennessä tullut hedelmiä. Pitäisiköhän yrittää totuttaa se ensi kesänä terassikasviksi ? Kasvihuonekasvatusta on nyt kokeiltu muutama vuosi. Sitä täytyykin kokeilla ensi kesänä, jos on lämmin kesä. Keväällä vain saa olla tarkkana ettei  varastossa kasvuun lähteneet lehdet pala. Täytyy nostaa se ensin varjoon ja katsoa mitä Jenny tuumaa.  Pitää vaihtaa se myös isompaan saaviin, jossa on kantokahvat. Saavia on helpompi siirrellä paikasta toiseen.


Kolmella kurkun taimella olemme olleet omavaraisia kurkkujen suhteen heinäkuun alusta lähtien. Vielä on muutamia kurkkuja jäljellä. Ostin kaikki taimet tänä keväänä valmiina. Esikasvatukset ei tahdo meikäläiseltä onnistua tomaattien ja kurkkujen osalta.  Kosteina jaksoina kurkkujen versoihin yrittää heti home iskeä. Poistan aina homeiset kurkunalut ja lehdet, ettei home pääse leviämään. Sitten kun ilmat poutaantuu ja aurinko alkaa paistelemaan, kasvaa taas terveitä kurkun alkuja ja kasvu jatkuu.

Kasvun voimaa, muottikin taipuu.

Laitoin sydänkurkkumuotin laiskuuksissani vain kulmista kiinni klipseillä. Mutta kurkullahan oli niin paljon kasvuvoimaa, että se väänsi paksun muovin mutkalle. Klipsitkin olivat niin lujassa, että niitä sai tosissaan vääntää auki. 


Muotista löytyi sydämellinen kurkku <3


Kauan se kesti, että tomskut alkoivat kypsymään. Mutta lopulta heinäkuun puolessa välissä ensimmäiset kirsikkatomaatit punertuivat. Nyt niitä olisi tuloillaan vielä paljon, kunhan lämpöä ja aurinkoa riittäisi. 


Tomaatit ja kurkut kasvavat kasvusäkeissä. Niissä riittää kasvuvoimaa koko kesäksi. Kasvusäkkien alla olevat kastelualtaat täytetään noin kerran viikossa sadevedellä. Se on säästänyt tosi paljon vaivaa, kun ei tarvitse joka päivä kastella. Kasvupenkit olivat myös hyvä hankinta. Ne peittävät kätevästi säkit ja altaat sisuksiinsa. 


Nämä ovat vasta ensimmäiset kypsät luumutomaatit. Mutta kannatti niitä odottaa. Itse kasvatetut tomskut vain ovat niin makeita. Karsin tomaatin lehtiä aina alhaaltapäin alimpaan kypsyvään terttuun asti. Näin raakileet saavat paremmin valoa eikä kasvi kuluta turhaan voimiaan alalehtien kasvattamiseen.  Katkaisin myös tomaattien latvat siinä vaiheessa, kun ne olivat kasvaneet kattoon asti. 
15 kommenttia:

 1. Pieneen kasvihuoneeseen saa yllättävän paljon mahtumaan. En aikaisemmin ole saanut melonista juurikaan satoa kuin muutamana vuonna, olenkin siirtynyt hunajameloniin, se antaa jo satoakin mukavasti, vaatii tosin viidakkoveistä välillä kun kasvu pääsee oikein vauhtiin. Omat tomaattini latvoin ajoissa ja alimpia lehtiä poistin jotta valo pääsee paremmin, myös viinirypäleet karsin, leikkasin kuten sinäkin, vesiversoja rankalla kädellä kahteenkin otteeseen ja mukavasti se edistää sadon valmistumista. Ensimmäiset rypäleet (Madeleine Royal) on jo syöty, Zilga ja muut rypäleet vielä valmistumassa! Tuo Madeleine R. on muuten hyvä rypäle kasvihuoneeseen: makea, aikainen, pakkasenkestävä ja ei ole siemeniä lähes ollenkaan.

  Oman kasvarin tomaatit ja kurkut ovat ihanan aromikkaita! Hauska sydänmuotti kurkulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Madeleine Royal lajikkeeseen en ole törmännytkään. Täytyypä etsiä mistä löytäisi. Kasvarissa olisi paikka toiselle, kun Himrod ei tahdo siellä menestyä. Talvella kylmettyy kaikki versot, nyt vasta on pientä kasvua. Kiitti vinkistä Saila :)

   Poista
  2. Laitoin s-postia Taavi Kivistikille Eestiin ja hän suositteli pakkasenkestäviä rypälelajikkeita, joten tilasin viittä eri sorttia ja vallankin tuo Madeleine säilyi vahingoittumana viime talven muovihuoneessa, kaikkikin säilyivät mutta muutamalle tuli pakkasvahinkoa.

   Poista
 2. Kuinka kauan kestää, ennen kuin viinirypäle alkaa tuottaa hedelmiä? Meillä on viime kesänä istutettu taimi, jonka (jonkun nettiohjeen) ohjeen mukaan leikkasin aika alas syksyllä. Pitääkö leikata kaikki versot taas uudestaan, vai jätetäänkö niitä pitkiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vähä huono neuvomaan viiniköynnöksen hoidossa, kun omat kasvavat kuin viidakkokasvit ;) Ohjeissa neuvotaan tosiaan jättämään vain pari uutta silmua joka vuosi. Itse en ole niin voimakkaasti leikannut ja sen vuoksi köynnös onkin tiheä ja versoja kasvaa joka suuntaan. Mutta tulee rypäleitä noinkin. Muistaakseni 3 vuoden vanhaan versoon alkaa kasvamaan ekat tertut.

   Poista
 3. Teillä on taas ihan valtavan satoisa kesä. Lueskelin edellisenkin postauksen marjoista. Kyllä tuli vesi kielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan kohtalaiselta näyttää tähän mennessä. Huonoja hedelmiä olen kyllä kerännyt jo paljon pois. Toivottavasti muutamia terveitäkin omppuja jää.

   Poista
 4. Ihanalta näyttää! Kurkutkin maistuvat varmasti ihan eri tavalla kuin kaupallisesti tuotetut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä omissa kurkuissakin on enemmän makua ja tomaateissa varsinkin. Ja mikä parasta aina on tuoretta :P

   Poista
 5. Ihania herkkuja ja hyvinvoipan näköisiä. Noita viinirypäleitä tekisi meillekin mieli. Pitääpä laittaa ensi vuoden hankintalistalle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tosiaan tänä kesänä tuholaiset/ taudit iskeneet kasvariin, muutakuin kurkuissa on vähän hometta ollut sadekausina.

   Poista
 6. Meillä ei viini tehnyt edes kukkia...ei kylläkään kasva kasvihuoneessa..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkään ei ulkona kasvatus onnistunut ekana vuotena. 2 viiniköynnöstä pergolassa kylmettyi viime talvena.

   Poista
 7. Kasteluallas vaikuttaakin oivalliselta hankinnalta. Sinun satosi on kyllä joka vuosi niin runsasta ja monipuolista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasteluallas on helpottanut tosi paljon. Ja niissä saa käytettyä sadevedet hyödyksi.

   Poista