keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Talvivalkosipulien istutuspuuhissa


Niin se tämäkin kesä ja syksy alkaa olla pulkassa. Vuoden viimeisiä puutarhahommia on talvivalkosipulien istutus. Laitan maahan  tänäkin syksynä kotimaista Aleksandra lajiketta. Vielä ei oma sato tähän riittänyt. tilasin uudet sipulit hyötykasviyhdistykseltä. Istutan ne kahteen kehikkoon ja loput kasvihuoneen eteen.

Hyötykasviyhdistys lähettää valkosipulien mukana hyvät ohjeet, Siinä on kerrottu kaikki mahdollinen talvivalkosipulin luonnonmukaisesta viljelystä;
lannoitus, jakaminen, muut käsittelyt, istutusaika, millainen penkki, istutussyvyys ja -tiheys, kastelu, korjuu ja säilytys sekä itusilmujen kasvatus valkosipuleiksi. Tänä syksynä laitoinkin ensimmäisen kerran itusilmuja kasvamaan. Jännää nähdä ensi keväänä ja kesänä, kasvavatko yhden kynnen kokoisiksi pikkusipuleiksi. Jos onnistuu, pikkusipulit laitetaan uudestaan maahan syksyllä ja kolmantena kesänä niistä pitäisi kasvaa kokonaisia valkosipuleita.
  
Poistin viikkoa ennen kynsiin jakamista ja istutusta ylimääräiset kuorikerrokset, paitsi ei sisintä. Tällä pyritään estämään homeiden pääsy juuriaiheen kautta kynnen sisälle. Juuri ennen istutusta irrottelin kynnet.

Ohjeissa neuvottiin tekemään myös lämpökäsittely; liotin kynsiä tunnin 40-asteisessa vedessä. Lämpökäsittely torjuu naattihometta.


Valmistelin kasvimaata jo aikaisemmin sekoittamalla siihen puuntuhkaa. Sen pitäisi torjua sipulikärpäset. Ennen kynsien istuttamista, sekoitin multaan vielä  kanankakkarakeita. Lannoitan toisen kerran keväällä maan sulettua. Ja vielä kolmannen kerran kesäkuun puolivälissä. Sitten kynnet maahan, noin 7 cm syvyyteen ja 10 cm välein. 


Katteeksi suositellaan 10 cm kerrosta olki- tai koivunlehtikatetta. Meiltä löytyy vaahteran lehtiä, silppusin ne ruohonleikkurilla. Pelkäsin, tukehtuuko akkuruohonleikkuri moiseen lehtimäärään, mutta se silppusi lehdet vaivatta pienemmiksi.


Sitten vain juurtumaan. Saapi nähdä, kuinka pitkään tänä vuonna syksy jatkuu. Tänään on pitkästä aikaa aurinkoinen aamu, kyllä se vain piristää harmauden jälkeen.


 Mukavia syyspäiviä !6 kommenttia:

 1. Valkosipulien istutus vielä edessä päin. Vähän ollaan näköjään oikaistu noissa hommissa, mutta onneksi Aleksandrat ovat aina olleet tosi terveitä. Ei olla kuorikerroksia poisteltu etukäteen, eikä lämpökäsittelyjä tehty, eikä olla edes koskaan viitsitty kantaa uusia itusipuleista. Kolkyt vuotta sitten on hankittu ekat sipulit ja niillä on menty koskaan uusia hankkimatta. Kerrassaan mahtavia siis ovat Aleksandrat! Tykkään tosi paljon siitä, että vahvassa maassa kynsiä tulee yhteen sipuliin vain neljä-viisi valtavaa kynttä ja kuoriminen ja käyttö ruuanlaittoon on nopeaa verrattuna monien muiden valkosipulien pieniin kynsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksandran kynnet ovat tosiaan mahtavan suuria. Ei tarvitse enää miettiä mitä lajiketta istuttaisi.

   Poista
 2. Ihana ja hyödyllinen postaus, kiitos hyvistä vinkeistä! Saapa nähdä, kuinka omat talvivalkosipulit lähtevät kasvamaan, täälläkin oikaistiin monessa kohtaa ilman näitä ohjeita... :D Täytyy käydä vielä peittelemässä nuo laatikot, lehtiä kyllä löytyy! Hauska nähdä, miten käy, ensimmäistä kertaa istutan valkosipulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos sait vinkkejä. Toivotaan hyvää ja runsasta satoa :)

   Poista
 3. Tulipa hieno kakku valkkaripenkistä! Aleksandran ystävänä olen myös pysynyt!

  VastaaPoista