perjantai 6. toukokuuta 2016

Kevätlannoituksia


Nyt on taas kevätlannoitusten aika. 
Ensimmäiseksi uutta kasvuvoimaa saivat Havu- ja rodolannoitetta suosivat kasvit elikkä pensasmustikat, alppiruusut, havut ja hortensiat. Lannoitteessa on mukana mykorritsaa eli sienijuurta. Sen avulla kasvit pystyvät hyödyntämään maaperässä olevat ravinteet tehokkaammin. Mykorritsat auttavat myös kasveja kestämään kuivuutta paremmin. Se onkin hyvä apu pensasmustikoille, kun ne kasvavat kohopenkeissä. Turveharkoista tehdyt penkit kuivahtavat helposti, jos pitkään aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Helatorstai-illalla kastelinkin kaikki mustikat ja muut lannoituksien jälkeen. Päivä oli lähes kesäisen lämmin ja samanlaisia päiviä lupailtiin jatkossakin. Seuraavaksi oli mansikkojen vuoro. Mansikat saivat juurilleen ripauksen marja- ja hedelmälannoitetta. Jatkoin viime syksynä, (todella myöhään, juuri ennen pakkasia),  mansikkamaata. Niiden juurtuminen jäi kevääseen. Eivät ole näköjään kovin ronkeleita siirtoajankohdasta. Laitoin tuon mansikkamaan pohjalle tiheäsilmäistä verkkoa, koska tuossa kohdassa on aikaisemmin myyrä kaivanut onkaloitaan. Nyt eivät pääse nousemaan juuristoon asti, tulee verkko nenän eteen. Ja jos penkin vierestä putkahtaa pinnalle, on siellä Siiri tervehtimässä ;) Marja- ja hedelmälannoitetta saivat myös kaikki hedelmäpuut ja marjapensaat. Tein rautakangella n. 15 cm syviä reikiä juuristoalueelle ja täytin ne lannoitteella. Pääsee juuristo nopeampaa tankkaamaan uutta kevätvoimaa. Luumupuut ja kirsikat pärjäävät vähemmällä, 1-2 l/ puu. Omena- ja päärynäpuut tarvitsevat enemmän, 2-3 l/ puu. Laitoin noiden pienempien ohjeiden mukaan.


Biolanin Puutarhan kevätlannoite on kätevä uutuus. Siinä on sekä nopeasti että hitaasti liukenevia ravinteita. Kasvit saavat mineraalilannoitteista nopeasti uutta kasvuvoimaa, herätyksen uuteen kevääseen. Orgaanisten ansiosta lannoitusvaikutus säilyy pitkään. Lannoitin sillä perennat, koristepuut ja pensaat. Kevätlannoite sopii myös mansikalle, marjapensaille ja nuorille hedelmäpuille, mutta ne saivat nyt perinteistä marja- ja hedelmälannoitetta.


Vähän se kesti, mutta sain kuin sainkin ensimmäiset siemenet multiin 2.5. Kylvö- ja taimimulta on hyväksi havaittua luomu multaa. Siitä on hyvä pienten taimien ponnistaa ihmeelliseen maailmaan. Ekaksi kylvin maissit. Olen joskus laittanut maissit itämään jo helmi- tai maaliskuussa, mutta ne eivät tarvitse niin pitkää esikasvatusta. Huhtikuun lopussa/ toukokuun alussa ehtii vielä hyvin. Kylvin 2.5. ja eilen 5.5. oli jo 3 cm.n alkuja näkyvissä. Veinkin ne heti saunan laattialta kasvihuoneeseen päiväksi ja yöksi taas sisälle. Saavat nyt olla olohuoneen ikkunalla, kunnes taas lähdemme ulkoilemaan.  


Sokerimaissi Early King on hyväksi havaittu lajike.


"En anna periksi vaikka mikä olisi"... taas pitää yrittää vesimelonin kasvatusta. Kerran olen onnistunut saamaan pari melonia, nyt on taas uutta yritystä ilmassa. Laitan toiseen postaukseen lisää kylvöistä ja esikasvatuksesta. 


Kasvimaalle laitoin vasta valkosipuleille Puutarhan kevätlannoitetta. Ne alkoivat tulla muutama päivä sitten pintaan. Muille kasveille annan kevätlannoitteen siinä vaiheessa, kun ne ovat jo taimella. Muuten nopealiukoinen osuus lannoitteesta ehtisi valumaan hukkaan ennenkuin kasvit sen käyttävät. Aikaisemmin olen käyttänyt hidasliukoisia luonnonlannoitteita, jotka laitetaan maahan jo muokkausvaiheessa. Mielenkiintoista nähdä tuleeko nyt kasvimaalla alkukesästä kasvupyrähdys.


Blogiyhteistyössä mukana Biolan


Nyt pitää kipaista ulos, aurinko paistaa ja eilen aloitettu urakka odottaa jatkajaa. Hävitin pihlaja-angervopuskat ja aion istuttaa tuijia tilalle. Huh.. mikä urakka kaivaa juurakot maasta ! Eilen jo kaduin hommaan ryhtymistä. Mutta nyt näyttää jo paremmalta, hetkeksi vielä lapio heilumaan ja sitten kevään ensimmäisille puutarhaostoksille. Ostoslistassa multasäkkäjä, 2 tai 3 tuijaa, katekangasta ja ekat kesäkukat.