tiistai 17. toukokuuta 2016

Esikasvatuksia; maissi, vesimeloni ym.


Se on tämä kevät niin kiirusta aikaa, ettei tahdo malttaa koneelle istahtaa. Mutta nyt tuli sadepäivä niin laitanpa tänne tämän kevään kylvöistä. Esikasvatettavat, maissit, vesimelonit, pinaatit, kylvin 2.5. 
Tässä postauksessa olevat siemenet toimitti Schetelig Oy blogiyhteistyön merkeissä. Samoin altakastelumaton ja Jiffy-esikasvatustuotteet. Puutarhasi elämään.fi sivuilta löytyy lisää tietoa mm. siemenistä ja esikasvatustuotteista.


Vesimeloni Sugar Babya pitää taas yrittää kasvattaa. Tällä kerralla laitan suurimman osan kasvamaan kasvihuoneeseen ja vain muutaman ulos. Vesimelonit tarvitsisivat pitkän, kuuman kesän. Kylminä ja sateisina kesinä ne eivät ole ehtineet kasvaa kuin 5 cm.n kokoisiksi. Nähtäväksi jää, kuinka tänä kesänä käy... Omia vesimeloneja olemme päässeet tähän mennessä maiskuttelemaan yhden ainoan kerran. Taimikasvatusaika on huhti-toukokuussa, eli vielä ehtii, jos innostuit.

Sokerimaissi Early Kingiä olen kasvattanut muutamana vuonna. Siitä on tullut paras sato, joten sitä myös kylvin. Maissin esikasvatusaika on huhtikuun puolesta välistä toukokuun puoleen väliin eli sitäkin vielä ehtii istuttaa. 


Olen tykästynyt Uuden-Seelannin pinaattiin. Se kasvattaa suuria lehtiä, joita saa nyppiä pitkin kesää ja tilalle kasvaa uusia.  Pinaatin taimikasvatusaika huhti-toukokuussa ja avomaalle kesäkuussa.

Salaatteja pitää tietysti olla paljon ja vähän päälle. Parhaita tällaiselle herkkävatsaiselle on rapealehtiset Frillice ja Red Iceberg. Niitä pystyn syömään, toisin kuin pehmeälehtisiä salaatteja, niistä saan aina vatsani kipeeksi.


Mansikkapinaatti on minulle uusi tuttavuus. Se kuulostaa ja näyttää niin mielenkiintoiselta, että pakkohan sitä on kokeilla. Kukinnan jälkeen kasviin pitäisi tulla mansikkaa muistuttavia syötäviä hedelmiä, lurps, niitä odotellessa :P


Nonniin, sitten pääsin itse asiaan. Liotin siemeniä muutaman tunnin ennen istutusta.


Taimimultaa purkkeihin ja...


pari siementä/ purkki. Maissin siemenet saa painella syvälle, 3-4 senttiin.


Kokeilen nyt ensimmäistä kertaa ruukkujen alla tällaista altakastelumattoa. Siiri tuli ihmettelemään, laitanko raejuustoa ruukkuihin. No ei ollut syötävää, vaan perliteä laitoin ripauksen, pitämään mullan tasaisen kosteana.


Siinähän ne. Ja sitten saunaan itämään.


Samalla sitten tuli porkkanatkin istutettua. Nyt ei tarvitse tehdä harvennuksia. Minkähän takia en ole aikaisemmin tätä siemennauhaa käyttänyt ?? Harvennus, kun ei ole lempipuuhaani.Jätin kelta- ja punasipulien käytön kokonaan vuosi sitten, kun huomasin, että ne tekevät aina masun kipeeksi. Kokeillaanpas nyt vihersipulia, kuinka sen kanssa käy.  


Sokerihernettä de Grace kylvin kasvimaalle ja kasvihuoneeseen versokasvatukseen.
Olen laittanut muutamana keväänä tulppaaneille ja muille kukille Bayer Gardenin Natria luujauhoa. Se on hyväksi havaittua kukkavoimaa, joten samoilla linjoilla mennään tänäkin vuonna.   


Pergolan köynnösruusut ja kärhöt saivat saman sarjan Ruusulannoitetta. Ostin pergolaan muutaman kärhön lisää, vanhoissa kun ei näy mitään elonmerkkejä. Vesisadekin lakkasi, keitänpä kahvit ja kipaisen istutuspuuhiin. 

* Blogiyhteistyössä mukana Bayer Garden.