tiistai 7. kesäkuuta 2016

Hedelmäpuiden kukkia ja niiden alustojen ehostusta


Nyt on tulossa valkoisia kukkakuvia paljon ja vähän päälle. Ensimmäisten joukossa kukkii valkokirsikka Lumikki. Se intoutui kukkimaan ekan kerran kunnolla. Viime kesänä tuli pari hassua valkoista kirsikkaa, nyt näyttää jo paremmalta.

Valkokirsikka Lumikki


Aprikoosipuu selvisi tästäkin talvesta vaikka alkutalvi kylmä olikin. Kukkia ei nyt valkoisenaan ollut, mutta vähän enemmän taas kuin viime vuonna. Se kukkii niin varhain ettei pölyttäjiä ole vielä paljoa liikkeellä. Jotenka toimin pölyttäjien apulaisena ja huiskuttelin kukkia pikku pensselillä. Jännittävää, saataisiinko tänä kesänä ensimmäiset aprikoosit.

Aprikoosi Rusoposki


Viime vuoden tauon jälkeen siniluumu kukkii taas valkoisenaan.

Siniluumu SinikkaKevät on mennyt pitkälti omppu- ja kirsikkapuiden alustoja kunnostaessa. Kyllästyimme kiertelemään ja kaartelemaan ruohonleikkurilla omppupuiden oksia. Poistimme reilusti lisää nurmikkoa puiden ympäriltä. Laitoin tilalle muutaman säkin mustaa multaa ettei juuristo jäisi liian pintaan. Fiskarsin pistolapio pääsi myös tositoimiin. Sillä oli kevyt kaivaa ja tasata nurmikon reunat.
* blogiyhteistyössä mukana Fiskars


Toisen omppupuun ympärillä olikin jo neliön muotoinen alue. Vaihdoin hienon hiekan tilalle singeli soraa. Hiekka oli helppo pitää puhtaana lehdistä, mutta Siiri sotki siinä hienon turkkinsa ;D Sen lempipuuhaa oli piehtaroida hiekassa ja sen jälkeen tietysti suoraan sisälle pölyisenä ja hiekkaisena. 


Tämän omppupuun juuristolla on kasvanut jotain todella sitkeää mustajuurista rikkaruohoa, jota on pitänyt repiä pitkin kesää. Nypin ensin kaikki rikkaruohot  juurenpätkineen ja laitoin maisemointikankaan päälle. Toivottavasti nyt päästiin niistä eroon. 


Työmaatarkastaja Siiri kävi tsekkaamassa kaikki vaiheet. Moitteita tuli hienon hiekan katoamisesta puutarhasta. 


Mutta kyllä tässä katekankaallakin kelpaa makoilla. Ja löytyyhän kasvarista vielä ihanan lämmintä ja pehmeää hiekkaa.


Laitoin samaa pyöreää singeli soraa kasvimaalaatikoiden väliin ja mansikkamaan käytäville. Saa nyt sitten nähdä minkälainen siitä on haravoida lehtiä. Ainakin sitä tuntuu helpommalta haravoida kuin alueita, joissa on teräväreunaista mursketta. Omppupuun juuristolle laitoin pienen neliön pähkinänruskeaa katetta. Sopii kivasti kasvulaatikoiden sävyyn.


Samoon on tulossa omppu poikineen.


Omppupuiden edessä olevalle kirsikalle teemme oman neliönsä. Se on vielä vähän vaiheessa. Katekangas on jo paikoillaan, katteet vielä puuttuvat. 
Voikukat ovat sitten sitkeitä tapauksia. Harva se päivä mies napsii niitä juurineen irti Fiskarsin rikkaruohonpoistajalla ja aina niitä nousee lisää. Mutta onpa se tuolla vekottimella kevyttä hommaa. 
blogiyhteistyössä mukana Fiskars


Tämän päivän voikukkasaalis. Eiköhän ne pikkuhiljaa vähene tontilta. Pääsivät vain leviämään niin pahoin, kun minua ei ole haitannut vaikka keltaisia kukkia on putkahtanut sieltä täältä. Olen vain pörötellyt ruohonleikkurilla niiden yli. Mutta täytyy sanoa, että kyllä nyt nurmikko alkaa näyttämään siistimmältä ja tasaisemmalta ilman isoja voikukan lehtiä. 


Mesimarjat ja jalomaaraimet kukkivat myös. Laitoin niiden juurelle keväällä vähän lisää havu- ja rodomultaa. Mesimarjat ovat kovia leviämään, niitä nousee pensasmustikoiden juurilta. Mutta se ei haittaa, saavat levitä ihan rauhassa.


Näitä tulppaaneja täytyy istuttaa syksyllä lisää. Ne ovat kukkineet pitkään.

 Pihalla odottaa 3. singelisorakuorma purkajaa. Innostuimme viikonloppuna tekemään reunoja kukkapenkkiin ja alppiruusujenkin eteen. Elikkä menoksi taas, kuulumisiin :)